Jesteś na:

pieczywo

Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.

Pieczywo chrupkie – skład, kalorie, odchudzanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Pieczywo chrupkie kojarzone jest przede wszystkim z niskokalorycznym produktem sprzyjającym odchudzaniu. Sam jego wygląd wskazuje na to, że musi to być lekka przekąska o dietetycznym składzie i przy okazji dobra dla zdrowia. Jak wygląda jego skład w rzeczywistości i czy warto go włączyć do diety redukcyjnej? Przekonajcie się sami!

Pieczywo chrupkie czy tradycyjne – które lepsze?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pieczywo chrupkie to niemal symbol zdrowego odżywiania. Skąd wziął się ten mit i jak jest naprawdę?

Nie oceniaj chleba po zapachu i kolorze

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zapach świeżego pieczywa z pewnością każdemu się dobrze kojarzy. Wiedzą o tym supermarkety i wykorzystują to! Nie daj się nabrać na piękny zapach świeżego pieczywa! Kupuj je świadomie w piekarni, a najlepiej piecz samodzielnie!

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.

Mąka pszenna i żytnia – typy i możliwości ich wykorzystania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stojąc przed sklepową półką pełną prostokątnych, papierowych paczuszek wypełnionych zmielonymi ziarnami zboża, możemy spotkać się z problemem, jaką mąkę wybrać i o czym informuje nas numer określający jej typ. Warto wiedzieć, że przede wszystkim naprowadza na najlepszy sposób jej wykorzystania.

Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego .

Hydroksymetylofurfural – właściwości i występowanie substancji zapachowej

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Substancja ta pomoże Ci ocenić jakość miodów i przetworów owocowych. Zbyt duże jej stężenie w produkcie może wskazywać na złą jakość produkcji bądź przechowywania.