owoce

Oceń
owoce - 5.0/5. Oddano 4 głosy.

owoce Lato i późna jesień to wyjątkowe pory roku. To właśnie wtedy stragany warzywne obfitują w największa ilość owoców. Truskawki, borówki, jabłka, maliny… każdy ma swój ulubiony. Świeży owoc to idealna propozycja na przekąskę czy deser. Sposób ich podania jest ograniczony jedynie naszymi chęciami i wyobraźnią. Można zrobić z nich musy, zblendować i dodać do jogurtu czy upiec z nimi ciasto. Owoce w zależności od rodzaju posiadają mnóstwo cennych witamin i cukrów. Warto dodać do swojej diety choć jedną porcję owoców dziennie. Dla dzieci to idealny zamiennik słodyczy. W artykułach poniżej znajdziecie opisy owoców, zarówno rodzimych jak jabłka czy truskawki, jak i egzotycznych jak jagody accai czy jagody goji. Każdy z nich posiada wyjątkowe składniki odżywcze, a w wielu wypadkach zaskoczą was ich liczne właściwości prozdrowotne. Znajdziecie tam również wiele przepisów i propozycji podania owoców, które pomogą wam zachować ich smak i wszystkie cenne substancje.

Czeremcha – właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie. Przetwory z czeremchy

Jakub Wiącek kilka godzin temu

Czeremcha pospolita rośnie w niemal całej Polsce. Mimo że nie stosuje się jej tak często jak wiśni czy śliwek, to z pewnością warto się jej przyjrzeć.

Truskawki a cukrzyca, ciąża, odchudzanie. Uczulenie na truskawki

Jakub Wiącek wczoraj

Zbliża się lato, a wraz z nim sezon na truskawki. Czerwone i soczyste owoce zazwyczaj trafiają w gusta wszystkich, a jeśli ktoś ich nie spożywa to zazwyczaj z powodu nadwrażliwości układu pokarmowego. Czym należy się kierować przy włączaniu truskawek do diety?

Awokado – właściwości. Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Jak przyspieszyć jego dojrzewanie?

Monika Kubiś dietetyk kliniczny wczoraj

Persea americana, czyli smaczliwka, jest jednym w najbardziej wartościowych owoców na świecie. Stanowi bogactwo cennych składników odżywczych w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecana jest zarówno do kanapek, sałatek jak i deserów z uwagi na gładką aksamitną konsystencję miąższu. Jak wybrać w pełni dojrzały okaz awokado i jak postępować, jeśli nie ma on dojrzałości konsumpcyjnej? Zachęcam do lektury artykułu, w którym postaram się odpowiedzieć na te pytania.

Owoce – indeks glikemiczny

Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.

Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

Karolina Ruszkiewicz 3 dni temu

Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.

Papaja – właściwości, przepisy. Jak jeść papaję?

Jakub Wiącek 3 dni temu

Papaja jest owocem charakterystycznym dla klimatu tropikalnego. Owoc znany również z innej nazwy – melonowiec właściwy – coraz częściej można spotkać na półkach sklepowych w Polsce. Jakie właściwości ma papaja?

Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado?

Agnieszka Bernatowicz, dietetyk 6 dni temu

Awokado to nietypowy owoc o cennym składzie, który jest dobrą alternatywą dla masła i do tego korzystnie wpływa na zdrowie.

Suszone owoce

W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.

Janginizacja – co to jest? Janginizacja owoców. Przepisy

Dominika Guzik 6 dni temu

Nic tak nie cieszy w zimne popołudnia, gdy za oknem szaro i buro, jak łyżeczka domowej konfitury do herbaty. Jednakże konieczność użycia dużej ilości cukru niejednego cukrzyka, młodą mamę czy osobę na diecie wprawia w nie lada zakłopotanie. Bo jak tu uniknąć cukrów dodanych? Aby zachować niebanalny smak lata na długie zimowe wieczory, warto na pewno szukać zdrowszych alternatyw i modyfikować nieco babcine przepisy.

Truskawki – odmiany, indeks glikemiczny, kalorie. Czy truskawki tuczą?

Magdalena Olejnik ponad tydzień temu

Truskawki od wieków cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na swój smak i aromat. Owoce te wykazują również właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne, ponieważ są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety, ze względu na ich silne właściwości uczulające nie każdy może korzystać z ich zbawiennego wpływu.

Pestka z awokado – właściwości. Czy pestka z awokado jest trująca, co z nią zrobić?

Dominika Suślik ponad tydzień temu

Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie ją wykorzystać, dodając ją do swojego ulubionego koktajlu lub robiąc z niej odżywkę na lśniące włosy?

Owoce na zaparcia

W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.

Marakuja – właściwości, gdzie kupić, cena. Jak jeść marakuję?

Justyna Paroń ponad tydzień temu

W ostatnich latach wśród konsumentów zauważalny jest wzrost zainteresowania żywnością nie tylko nieprzetworzoną, ale również egzotyczną, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Produkty te bogate są w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i inne składniki bioaktywne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego często stanowią one składnik żywności wzbogaconej lub suplementów diety.

Kumkwat – smak, cena, przepisy. Jak jeść kumkwat?

Paulina Grupa ponad tydzień temu

Według chińczyków owoc kumkwatu to źródło szczęścia i dobrobytu. Ten niepozorny owoc swoim kształtem i kolorem przypomina mini wersję pomarańczy. Czy pod innymi względami kumkwat jest podobny do pozostałych cytrusów?

Mango – kalorie, witaminy, właściwości odchudzające. Jak wybrać i obrać mango?

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Mango nie od zawsze gościło na polskich stołach. Jakie właściwości posiada ten egzotyczny, słodki i soczysty owoc?

Liczi – właściwości, przepisy. Jak rośnie i jak jeść liczi?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Liczi to coraz bardziej rozpoznawalny, tropikalny owoc wielkości orzecha włoskiego, pokryty łuskowatą różową skórką. Wewnątrz kryje delikatny miąższ o ciekawej konsystencji, słodkim i lekko różanym smaku, który otacza podłużną śliską pestkę. Poznajmy liczi, inaczej śliwkę chińską lub bliźniarkę smaczną!

Borówka brusznica – właściwości, przepisy

Karolina Ruszkiewicz ponad tydzień temu

W dobie tanich produktów typu fast food i gotowych dań, które wystarczy podgrzać, aby było gotowe do zjedzenia, warto czasem nieco zwolnić tempa i sięgnąć po produkty naturalne. Proste potrawy jedno- czy kilkuskładnikowe są często zdrowsze i równie smaczne, a ich przygotowanie wcale nie wymaga tak dużo czasu.

Jakie wartości odżywcze posiadają melony? Jakie są rodzaje melonów? Przepisy z melonem

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Melon, owoc zaliczany do rodziny dyniowatych, oprócz pysznego smaku przypominającego połączenie ogórka i miodu, posiada wiele właściwości odżywczych. Można wyróżnić kilka jego rodzajów, które różnią się barwą skórki i miąższu, smakiem oraz kształtem.

Liść i owoc borówki czernicy – właściwości, zastosowanie

Paulina Grupa ponad tydzień temu

Borówkę czernicę w sezonie (od czerwca do września) bez trudu możemy znaleźć w polskich lasach. Te małe, okrągłe owoce o ciemnofioletowym zabarwieniu cechują się wieloma właściwościami leczniczymi. W fitoterapii oprócz owoców borówki czernicy wykorzystywane są także jej liście.

Sok i nalewka z limonki. Właściwości limonki. Czym różni się limonka od cytryny?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Cytrusy są grupą roślin, która charakteryzuje się szerokim zróżnicowaniem cech pośród jednego rodzaju. Jakie właściwości ma zielony reprezentant tej grupy – limonka? Czy różni się istotnie od cytryny?

Właściwości, smak i indeks glikemiczny pomelo. Jak rośnie i jak jeść pomelo?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Pomelo – pomarańcza olbrzymia – zawdzięcza nazwę rozmiarowi swoich owoców.  Spośród przedstawicieli cytrusów wyróżnia się największym rozmiarem. Jakie właściwości ma pomelo i czy warto je spożywać?

Brzoskwinia zwyczajna – właściwości. Przetwory z brzoskwiń

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Brzoskwinia należy do owoców pestkowych. Ich sezon w naszym kraju przypada na początek wakacji. Prawdziwymi szczęściarzami są Ci, którzy mogą udać się do swojego ogródka i zerwać ją z drzewa, właśnie wtedy pachnie i smakuje najlepiej.

Persymona – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Persymona to owoc stosunkowo mało znany w naszej kuchni. Jego ciekawa i intensywnie pomarańczowa barwa wzbudza zainteresowanie, jednak brak wiedzy na temat jego wykorzystania i sposobu spożywania powoduje, iż sięga po niego niewiele osób. Okazuje się, że jest to produkt charakteryzujący się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi i słodkim smakiem. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o korzyściach, jakie płyną z jego spożywania