owoce

Oceń
owoce - 5.0/5. Oddano 4 głosy.

owoce Lato i późna jesień to wyjątkowe pory roku. To właśnie wtedy stragany warzywne obfitują w największa ilość owoców. Truskawki, borówki, jabłka, maliny… każdy ma swój ulubiony. Świeży owoc to idealna propozycja na przekąskę czy deser. Sposób ich podania jest ograniczony jedynie naszymi chęciami i wyobraźnią. Można zrobić z nich musy, zblendować i dodać do jogurtu czy upiec z nimi ciasto. Owoce w zależności od rodzaju posiadają mnóstwo cennych witamin i cukrów. Warto dodać do swojej diety choć jedną porcję owoców dziennie. Dla dzieci to idealny zamiennik słodyczy. W artykułach poniżej znajdziecie opisy owoców, zarówno rodzimych jak jabłka czy truskawki, jak i egzotycznych jak jagody accai czy jagody goji. Każdy z nich posiada wyjątkowe składniki odżywcze, a w wielu wypadkach zaskoczą was ich liczne właściwości prozdrowotne. Znajdziecie tam również wiele przepisów i propozycji podania owoców, które pomogą wam zachować ich smak i wszystkie cenne substancje.

Pleśń na owocach. Jak przechowywać owoce?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Pleśń – nieproszony gość w misce z owocami. Jak przechowywać żywność, żeby pojawiał się jak najrzadziej?

Czerwona porzeczka – odmiany, właściwości lecznicze, przetwory

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Wszelkie rodzaje owoców jagodowych cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Ich słodko-kwaśny smak, soczystość i właściwości prozdrowotne z pewnością tej popularności służą. Jakie właściwości ma czerwona porzeczka?

Rodzynki – rodzaje, właściwości. Rodzynki a odchudzanie. Czy rodzynki są zdrowe?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Rodzynki można uwielbiać lub mieć do nich awersję. Ich dodatek do ciast – sernika czy makowca – budzi duże kontrowersje. Jak rodzynki wyglądają z punktu widzenia dietetyka?

Owoce – indeks glikemiczny

Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.

Jagoda kamczacka – odmiany, właściwości, przetwory. Nalewka z jagody kamczackiej

Monika Kubiś dietetyk kliniczny ponad miesiąc temu

Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem polifenoli oraz witaminy C. W jakiej formie warto po nią sięgać? Jakie właściwości prozdrowotne wnosi do naszych codziennych jadłospisów? Zachęcam do przeczytania artykułu.

Miechunka peruwiańska – uprawa, właściwości

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Rozwój cywilizacyjny wiąże się z rozpowszechnieniem nieznanych wcześniej produktów. Jednym z nich jest właśnie egzotyczna miechunka peruwiańska, która zachwyca oryginalnym wyglądem oraz intensywną barwą. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jej właściwościach i uprawie!

Czeremcha – właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie. Przetwory z czeremchy

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Czeremcha pospolita rośnie w niemal całej Polsce. Mimo że nie stosuje się jej tak często jak wiśni czy śliwek, to z pewnością warto się jej przyjrzeć.

Suszone owoce

W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.

Truskawki a cukrzyca, ciąża, odchudzanie. Uczulenie na truskawki

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Zbliża się lato, a wraz z nim sezon na truskawki. Czerwone i soczyste owoce zazwyczaj trafiają w gusta wszystkich, a jeśli ktoś ich nie spożywa to zazwyczaj z powodu nadwrażliwości układu pokarmowego. Czym należy się kierować przy włączaniu truskawek do diety?

Awokado – właściwości. Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Jak przyspieszyć jego dojrzewanie?

Monika Kubiś dietetyk kliniczny ponad miesiąc temu

Persea americana, czyli smaczliwka, jest jednym w najbardziej wartościowych owoców na świecie. Stanowi bogactwo cennych składników odżywczych w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecana jest zarówno do kanapek, sałatek jak i deserów z uwagi na gładką aksamitną konsystencję miąższu. Jak wybrać w pełni dojrzały okaz awokado i jak postępować, jeśli nie ma on dojrzałości konsumpcyjnej? Zachęcam do lektury artykułu, w którym postaram się odpowiedzieć na te pytania.

Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.

Owoce na zaparcia

W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.

Papaja – właściwości, przepisy. Jak jeść papaję?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Papaja jest owocem charakterystycznym dla klimatu tropikalnego. Owoc znany również z innej nazwy – melonowiec właściwy – coraz częściej można spotkać na półkach sklepowych w Polsce. Jakie właściwości ma papaja?

Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado?

Awokado to nietypowy owoc o cennym składzie, który jest dobrą alternatywą dla masła i do tego korzystnie wpływa na zdrowie.

Janginizacja – co to jest? Janginizacja owoców. Przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Nic tak nie cieszy w zimne popołudnia, gdy za oknem szaro i buro, jak łyżeczka domowej konfitury do herbaty. Jednakże konieczność użycia dużej ilości cukru niejednego cukrzyka, młodą mamę czy osobę na diecie wprawia w nie lada zakłopotanie. Bo jak tu uniknąć cukrów dodanych? Aby zachować niebanalny smak lata na długie zimowe wieczory, warto na pewno szukać zdrowszych alternatyw i modyfikować nieco babcine przepisy.

Truskawki – odmiany, indeks glikemiczny, kalorie. Czy truskawki tuczą?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Truskawki od wieków cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na swój smak i aromat. Owoce te wykazują również właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne, ponieważ są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety, ze względu na ich silne właściwości uczulające nie każdy może korzystać z ich zbawiennego wpływu.

Pestka z awokado – właściwości. Czy pestka z awokado jest trująca, co z nią zrobić?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie ją wykorzystać, dodając ją do swojego ulubionego koktajlu lub robiąc z niej odżywkę na lśniące włosy?

Marakuja – właściwości, gdzie kupić, cena. Jak jeść marakuję?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

W ostatnich latach wśród konsumentów zauważalny jest wzrost zainteresowania żywnością nie tylko nieprzetworzoną, ale również egzotyczną, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Produkty te bogate są w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i inne składniki bioaktywne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego często stanowią one składnik żywności wzbogaconej lub suplementów diety.

Kumkwat – smak, cena, przepisy. Jak jeść kumkwat?

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Według chińczyków owoc kumkwatu to źródło szczęścia i dobrobytu. Ten niepozorny owoc swoim kształtem i kolorem przypomina mini wersję pomarańczy. Czy pod innymi względami kumkwat jest podobny do pozostałych cytrusów?

Mango – kalorie, witaminy, właściwości odchudzające. Jak wybrać i obrać mango?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Mango nie od zawsze gościło na polskich stołach. Jakie właściwości posiada ten egzotyczny, słodki i soczysty owoc?

Liczi – właściwości, przepisy. Jak rośnie i jak jeść liczi?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Liczi to coraz bardziej rozpoznawalny, tropikalny owoc wielkości orzecha włoskiego, pokryty łuskowatą różową skórką. Wewnątrz kryje delikatny miąższ o ciekawej konsystencji, słodkim i lekko różanym smaku, który otacza podłużną śliską pestkę. Poznajmy liczi, inaczej śliwkę chińską lub bliźniarkę smaczną!

Borówka brusznica – właściwości, przepisy

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

W dobie tanich produktów typu fast food i gotowych dań, które wystarczy podgrzać, aby było gotowe do zjedzenia, warto czasem nieco zwolnić tempa i sięgnąć po produkty naturalne. Proste potrawy jedno- czy kilkuskładnikowe są często zdrowsze i równie smaczne, a ich przygotowanie wcale nie wymaga tak dużo czasu.

Jakie wartości odżywcze posiadają melony? Jakie są rodzaje melonów? Przepisy z melonem

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Melon, owoc zaliczany do rodziny dyniowatych, oprócz pysznego smaku przypominającego połączenie ogórka i miodu, posiada wiele właściwości odżywczych. Można wyróżnić kilka jego rodzajów, które różnią się barwą skórki i miąższu, smakiem oraz kształtem.