owoce

Oceń
owoce - 5.0/5. Oddano 3 głosy.

owoce Lato i późna jesień to wyjątkowe pory roku. To właśnie wtedy stragany warzywne obfitują w największa ilość owoców. Truskawki, borówki, jabłka, maliny… każdy ma swój ulubiony. Świeży owoc to idealna propozycja na przekąskę czy deser. Sposób ich podania jest ograniczony jedynie naszymi chęciami i wyobraźnią. Można zrobić z nich musy, zblendować i dodać do jogurtu czy upiec z nimi ciasto. Owoce w zależności od rodzaju posiadają mnóstwo cennych witamin i cukrów. Warto dodać do swojej diety choć jedną porcję owoców dziennie. Dla dzieci to idealny zamiennik słodyczy. W artykułach poniżej znajdziecie opisy owoców, zarówno rodzimych jak jabłka czy truskawki, jak i egzotycznych jak jagody accai czy jagody goji. Każdy z nich posiada wyjątkowe składniki odżywcze, a w wielu wypadkach zaskoczą was ich liczne właściwości prozdrowotne. Znajdziecie tam również wiele przepisów i propozycji podania owoców, które pomogą wam zachować ich smak i wszystkie cenne substancje.

Figa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy

Małgorzata Mleko tydzień temu

Czy stosujesz figi w swojej kuchni? Jeśli odpowiedź brzmi “nie”, to najwyższy czas, by to zmienić. Sprawdź, ile dobrodziejstw niesie spożywanie tych owoców.

Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak

Marcin Grzelak ponad tydzień temu

Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Owoce – indeks glikemiczny

Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?

GAC, czyli właściwości i zastosowanie owocu z rodziny dyniowatych

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Owoc GAC – czyli Momordica cochinchinensis to tropikalna roślina, której naturalnym środowiskiem są obszary Południowej Azji – Wietnam, Chiny, Tajlandia. Zbiory owoców trwają od jesieni do zimy, kiedy ich skórka przybiera kolor od ciemno-pomarańczowego po czerwony. Najbardziej wartościowa jest czerwona warstwa otaczająca nasiona. Ze względu na swój intensywny czerwony kolor wykorzystywana jest do nadania apetycznej barwy w tradycyjnej wietnamskiej potrawie Xoi Gac.

Suszone owoce

W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.

Zalety i wady spożywania awokado

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zielony owoc, kształtem przypominający gruszkę, jest podstawą dla guacamole oraz innych znanych potraw. Awokado jest tłustym produktem, który z tego powodu często uważany jest za niekorzystny dla naszego zdrowia. Nic bardziej mylnego! Poznajmy wady oraz zalety amerykańskiej rośliny.

Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce?

Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj właściwości wiśni z Barbados.

Owoce na zaparcia

W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.

Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana. Co ciekawe, niepozorny owoc ceniony niegdyś wyłącznie za właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiegające powstawaniu wrzodom, został przebadany przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA, a wyniki przeprowadzonych badań okazały się zaskakujące!

Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę pod względem zawartości witaminy C żurawinę, czarną porzeczkę, acerolę czy też dziką różę. Znajduje się w nich również cała gama składników mineralnych oraz witamin, dzięki czemu Myrciaria dubię możesz śmiało zastosować nie tylko w przypadku osłabionej odporności organizmu, czy w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych.

Jabłko budyniowe – najsmaczniejszy, egzotyczny owoc

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele smaków innych owoców w jednym. Czerymoja to egzotyczny owoc, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Pomysły na zachowanie letnich owoców

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Lato to sezon na świeże owoce i warzywa. Jedzmy je zatem jak najczęściej. Jednak wiemy dobrze, że kiedy nadejdzie jesień owoce staną się droższe i coraz mniej smaczne. Możemy jednak zatrzymać ich cudowny smak i cieszyć się nim nawet zimą.

Zdrowy owoc nie zawsze jest słodki i smaczny!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Lato to sezon na porzeczki czerwone i czarne. Są to owoce niezwykle zdrowe, jednak mało kto potrafi zjeść je w dużych ilościach. Mają kwaśny smak, więc świetnie nadają się, jako podstawa wielu przetworów.

Arbuz – idealny owoc na upalne dni

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Latem pamiętaj o piciu wody, która ochroni Cię przed odwodnieniem. Możesz także sięgnąć po arbuza, który dodatkowo zapobiegnie niedoborom składników mineralnych i witamin.

Tego lata nie przegap sezonu na czereśnie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Te małe, czerwone i niezwykle smaczne owoce posiadają potężną dawkę witamin i składników mineralnych. Osoby cierpiące na artretyzm i choroby pęcherza moczowego nie mogą zapomnieć o czereśniach!

Sekrety zdrowego grillowania – warzywa

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Grille urządzamy zwykle w ciepłe dni późnej wiosny bądź lata. Wówczas stragany warzywno-owocowe aż pękają od nadmiaru wszelkiego rodzaju warzyw. Warto sięgnąć po te lokalne i sezonowe, aby cieszyć się świeżym smakiem i pełnią cennych wartości odżywczych.

Synsepal słodki – właściwości i zastosowanie cudownych jagód

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Owe zjawisko nie jest wytworem ludzkiej wyobraźni, wynikiem zastosowania nielegalnych środków, ani efektem uzyskanym w wyniku dodania dużej ilości cukru. Moc nieznanych wrażeń smakowych możemy poznać stosując egzotyczny czerwony owoc synsepala słodkiego.

Lucuma – właściwości, skład oraz zastosowanie naturalnego słodzika

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jednym z mniej znanych, a równie godnych uwagi naturalnych słodzików jest lucuma – mały owoc o bogatym wnętrzu odżywczym, który z powodzeniem dołączyć może do coraz szerszego grona superfoods!

Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych i błonnika, a składniki te zgromadzone są w większości tuż lub wewnątrz skórki okrywającej tkanki roślinne. Ważna jest zatem odpowiedź na pytanie: czy warto obierać warzywa i owoce ze skórki?