owoce

Oceń
owoce - 5.0/5. Oddano 4 głosy.

owoce Lato i późna jesień to wyjątkowe pory roku. To właśnie wtedy stragany warzywne obfitują w największa ilość owoców. Truskawki, borówki, jabłka, maliny… każdy ma swój ulubiony. Świeży owoc to idealna propozycja na przekąskę czy deser. Sposób ich podania jest ograniczony jedynie naszymi chęciami i wyobraźnią. Można zrobić z nich musy, zblendować i dodać do jogurtu czy upiec z nimi ciasto. Owoce w zależności od rodzaju posiadają mnóstwo cennych witamin i cukrów. Warto dodać do swojej diety choć jedną porcję owoców dziennie. Dla dzieci to idealny zamiennik słodyczy. W artykułach poniżej znajdziecie opisy owoców, zarówno rodzimych jak jabłka czy truskawki, jak i egzotycznych jak jagody accai czy jagody goji. Każdy z nich posiada wyjątkowe składniki odżywcze, a w wielu wypadkach zaskoczą was ich liczne właściwości prozdrowotne. Znajdziecie tam również wiele przepisów i propozycji podania owoców, które pomogą wam zachować ich smak i wszystkie cenne substancje.

Morwa biała – na odchudzanie, skutki uboczne. Jak stosować morwę białą?

Patrycja Nawojowska ponad tydzień temu

Morwa biała jest spotykana zarówno w krajach azjatyckich, jak i europejskich, w tym w Polsce. Choć głównie może się kojarzyć ze słodkimi owocami kształtem przypominającymi jeżyny, w lecznictwie wykorzystuje się także jej liście i korzeń. Jakie ma działanie i czy warto stosować jej preparaty?

Malwa – czarna, biała. Właściwości lecznicze malwy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe, niekiedy czarne kwiaty Alcea rosea od wieków wpisywały się w piękno wiejskiego krajobrazu, a właściwości lecznicze odmian o najciemniejszym zabarwieniu wykorzystywano w tradycyjnej medycynie ludowej. Delikatny, słodkawy smak koron kwiatowych czarnej malwy zachwycił niejednego konesera sztuki kulinarnej jako dodatek do ciast, deserów i sałatek.

Owoce – indeks glikemiczny

Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.

Pigwa – odmiany, właściwości, przepisy. Jak jeść pigwę?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Żółte, twarde i cierpkie owoce pigwy – czy nadają się do jedzenia? Czy można z nich coś przyrządzić?

Daktyle – właściwości, syrop z daktyli. Czy daktyle są zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Owoce palmy daktylowej, czyli tytułowe daktyle, są zasobnym źródłem składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Są chętnie spożywane w formie świeżych lub suszonych owoców oraz stosowane jako zamiennik cukru w wypiekach. Ich wysoka wartość odżywcza daje podstawę do określenia daktyli mianem tzw. superfoods.

Suszone owoce

W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.

Mango – właściwości, na odchudzanie, przepisy. Jak jeść mango?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Mango to jedno z najbardziej znanych owoców tropikalnych na świecie. Należy do rodziny nanerczowatych i wykazuje wiele działań prozdrowotnych oraz wpływa korzystnie na proces redukcji masy ciała. Z tego względu cieszy się coraz większym zainteresowaniem Polaków, którzy częściej wybierają mango spośród innych owoców dostępnych na półkach sklepowych.

Pomarańcza – właściwości, witaminy. Pomarańcze a odchudzanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pomarańcze zawierają szereg związków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Oto dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Owoce na zaparcia

W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.

Smoothie owocowe z zieloną pietruszką

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Lubicie owocowe smoothie ? Ja bardzo, dlatego łączne różne dostępne w danym sezonie owoce. Wzbogaciłam moje smoothie o natkę pietruszki, bogatą w witaminę C, na która w okresie przeziębień wzrasta zapotrzebowanie.

Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Spożywajmy zarówno suszone, jak i świeże owoce. Już 3–4 śliwki dziennie przynoszą korzyści naszemu organizmowi.

Jabłka na odchudzanie i zaparcia. Jabłka dla cukrzyka. Przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Jabłka z uwagi na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy nadal pozostają cennym surowcem nie tylko dla przemysłu spożywczego, ale również farmaceutycznego i kosmetycznego. Wśród kilkunastu tysięcy odmian (antonówka, champion, gala, genewa, papierówka, piros, rubin, szara reneta) każdy nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie taką, która zaspokoi jego kubki smakowe, dodając odrobiny zdrowia.

Żurawina – uprawa, właściwości, działanie, przepisy. Żurawina w ciąży

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Niepozorne małe kuleczki o ogromnym potencjale leczniczym. Mowa o żurawinie, której regularne spożywanie chroni drogi moczowe i serce. Jakie inne właściwości ma żurawina? Czy można bezpiecznie spożywać ją w ciąży?

Suszone śliwki – na zaparcia, na odchudzanie. Jak suszyć śliwki?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Suszone śliwki to jeden z najczęściej polecanych sposobów na zaparcia. Czy jest on skuteczny? Czy poza regulacją wypróżnień, śliwki suszone mają inne, pozytywne walory? Czy mogą wspomagać proces redukcji masy ciała?

Banany – przed i po treningu, na diecie odchudzającej, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Każdego roku hoduje się około 102 milionów ton bananów, które są dystrybuowane w ponad 120 państwach. Czym zasłużyły sobie na taką popularność?

Przetwory z czarnej porzeczki – sok, dżem, nalewka, wino. Przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a ich skład sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane do robienia domowych soków, przetworów i alkoholi. W niniejszym artykule znajdziecie receptury, które pomogą Wam je przyrządzić.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze. Liście i olej z czarnej porzeczki

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Czarne porzeczki nie należą do najbardziej popularnych owoców. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą. Regularna konsumpcja czarnych porzeczek może przynieść wiele korzyści.

Dietetyczne crumble

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Nie macie pomysłu na pożywny i smaczny deser ? Polecam Wam dietetyczne crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszoną z płatków owsianych i wiórek kokosowych.

Pigwa – właściwości i przepisy. Czy warto robić przetwory z pigwy?

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Pigwa to krzew, który jest uprawiany głównie jako roślina ozdobna, ma piękne kwiaty, a jej drobne żółte, jabłkowate owoce również prezentują się pięknie. Nie jest to roślina specjalnie kłopotliwa w uprawie, wymaga tylko sporo słońca i w miarę wilgotnej gleby.