owoce

Lato i późna jesień to wyjątkowe pory roku. To właśnie wtedy stragany warzywne obfitują w największa ilość owoców. Truskawki, borówki, jabłka, maliny… każdy ma swój ulubiony. Świeży owoc to idealna propozycja na przekąskę czy deser. Sposób ich podania jest ograniczony jedynie naszymi chęciami i wyobraźnią. Można zrobić z nich musy, zblendować i dodać do jogurtu czy upiec z nimi ciasto. Owoce w zależności od rodzaju posiadają mnóstwo cennych witamin i cukrów. Warto dodać do swojej diety choć jedną porcję owoców dziennie. Dla dzieci to idealny zamiennik słodyczy. W artykułach poniżej znajdziecie opisy owoców, zarówno rodzimych jak jabłka czy truskawki, jak i egzotycznych jak jagody accai czy jagody goji. Każdy z nich posiada wyjątkowe składniki odżywcze, a w wielu wypadkach zaskoczą was ich liczne właściwości prozdrowotne. Znajdziecie tam również wiele przepisów i propozycji podania owoców, które pomogą wam zachować ich smak i wszystkie cenne substancje.