owoce

Oceń
owoce - 5.0/5. Oddano 4 głosy.

owoce Lato i późna jesień to wyjątkowe pory roku. To właśnie wtedy stragany warzywne obfitują w największa ilość owoców. Truskawki, borówki, jabłka, maliny… każdy ma swój ulubiony. Świeży owoc to idealna propozycja na przekąskę czy deser. Sposób ich podania jest ograniczony jedynie naszymi chęciami i wyobraźnią. Można zrobić z nich musy, zblendować i dodać do jogurtu czy upiec z nimi ciasto. Owoce w zależności od rodzaju posiadają mnóstwo cennych witamin i cukrów. Warto dodać do swojej diety choć jedną porcję owoców dziennie. Dla dzieci to idealny zamiennik słodyczy. W artykułach poniżej znajdziecie opisy owoców, zarówno rodzimych jak jabłka czy truskawki, jak i egzotycznych jak jagody accai czy jagody goji. Każdy z nich posiada wyjątkowe składniki odżywcze, a w wielu wypadkach zaskoczą was ich liczne właściwości prozdrowotne. Znajdziecie tam również wiele przepisów i propozycji podania owoców, które pomogą wam zachować ich smak i wszystkie cenne substancje.

Grejpfrut zielony, czerwony – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?

Martyna Jaros 3 dni temu

Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe i kwaśne, niż słodkie. To owoce bardzo soczyste, orzeźwiające i niskokaloryczne. Są większe niż pomarańcze, ale mniejsze niż pomelo i występują w kilku kolorach, z których każda lekko odróżnia się smakiem i wartościami odżywczymi od pozostałych. Grejpfruty słyną z wysokiej zawartości witaminy C oraz substancji przeciwutleniających korzystnie wpływających na poprawę stanu zdrowia.

Morwa biała – właściwości, zastosowanie. Herbata i sok z morwy białej

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Drzewa morwy tradycyjnie uprawiane są głównie w Azji i Ameryce Północnej, jako źródło pożywienia dla jedwabnika morwowego. Okazuje się, że owoce morwy charakteryzujące się słodkim smakiem, imponującą zawartością składników odżywczych oraz licznymi korzyściami zdrowotnymi zyskują coraz większe zainteresowanie na całym świecie!

Kiwi – właściwości. Kiwi a cukrzyca, odchudzanie. Czy kiwi jest zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Soczyście zielony okrągły owoc z zewnątrz otoczony cienką, brązową skórką pokrytą włoskami, a w środku kryjący jasny rdzeń i czarne pestki. Kiwi nie trzeba nikomu przedstawiać. To smaczne, lecz niekiedy kwaskowate owoce, które spośród innych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Dotychczasowe wyniki badań sugerują, że codzienne spożywanie kiwi obniża ryzyko rozwoju wielu chorób oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zatem, co dobrego siedzi w kiwi?

Owoce – indeks glikemiczny

Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.

Morwa biała – na odchudzanie, skutki uboczne. Jak stosować morwę białą?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Morwa biała jest spotykana zarówno w krajach azjatyckich, jak i europejskich, w tym w Polsce. Choć głównie może się kojarzyć ze słodkimi owocami kształtem przypominającymi jeżyny, w lecznictwie wykorzystuje się także jej liście i korzeń. Jakie ma działanie i czy warto stosować jej preparaty?

Malwa – czarna, biała. Właściwości lecznicze malwy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe, niekiedy czarne kwiaty Alcea rosea od wieków wpisywały się w piękno wiejskiego krajobrazu, a właściwości lecznicze odmian o najciemniejszym zabarwieniu wykorzystywano w tradycyjnej medycynie ludowej. Delikatny, słodkawy smak koron kwiatowych czarnej malwy zachwycił niejednego konesera sztuki kulinarnej jako dodatek do ciast, deserów i sałatek.

Suszone owoce

W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.

Pigwa – odmiany, właściwości, przepisy. Jak jeść pigwę?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Żółte, twarde i cierpkie owoce pigwy – czy nadają się do jedzenia? Czy można z nich coś przyrządzić?

Daktyle – właściwości, syrop z daktyli. Czy daktyle są zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Owoce palmy daktylowej, czyli tytułowe daktyle, są zasobnym źródłem składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Są chętnie spożywane w formie świeżych lub suszonych owoców oraz stosowane jako zamiennik cukru w wypiekach. Ich wysoka wartość odżywcza daje podstawę do określenia daktyli mianem tzw. superfoods.

Owoce na zaparcia

W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.

Mango – właściwości, na odchudzanie, przepisy. Jak jeść mango?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Mango to jedno z najbardziej znanych owoców tropikalnych na świecie. Należy do rodziny nanerczowatych i wykazuje wiele działań prozdrowotnych oraz wpływa korzystnie na proces redukcji masy ciała. Z tego względu cieszy się coraz większym zainteresowaniem Polaków, którzy częściej wybierają mango spośród innych owoców dostępnych na półkach sklepowych.

Pomarańcza – właściwości, witaminy. Pomarańcze a odchudzanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pomarańcze zawierają szereg związków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Oto dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Smoothie owocowe z zieloną pietruszką

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Lubicie owocowe smoothie ? Ja bardzo, dlatego łączne różne dostępne w danym sezonie owoce. Wzbogaciłam moje smoothie o natkę pietruszki, bogatą w witaminę C, na która w okresie przeziębień wzrasta zapotrzebowanie.

Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Spożywajmy zarówno suszone, jak i świeże owoce. Już 3–4 śliwki dziennie przynoszą korzyści naszemu organizmowi.

Jabłka na odchudzanie i zaparcia. Jabłka dla cukrzyka. Przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Jabłka z uwagi na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy nadal pozostają cennym surowcem nie tylko dla przemysłu spożywczego, ale również farmaceutycznego i kosmetycznego. Wśród kilkunastu tysięcy odmian (antonówka, champion, gala, genewa, papierówka, piros, rubin, szara reneta) każdy nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie taką, która zaspokoi jego kubki smakowe, dodając odrobiny zdrowia.

Żurawina – uprawa, właściwości, działanie, przepisy. Żurawina w ciąży

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Niepozorne małe kuleczki o ogromnym potencjale leczniczym. Mowa o żurawinie, której regularne spożywanie chroni drogi moczowe i serce. Jakie inne właściwości ma żurawina? Czy można bezpiecznie spożywać ją w ciąży?

Suszone śliwki – na zaparcia, na odchudzanie. Jak suszyć śliwki?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Suszone śliwki to jeden z najczęściej polecanych sposobów na zaparcia. Czy jest on skuteczny? Czy poza regulacją wypróżnień, śliwki suszone mają inne, pozytywne walory? Czy mogą wspomagać proces redukcji masy ciała?

Banany – przed i po treningu, na diecie odchudzającej, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Każdego roku hoduje się około 102 milionów ton bananów, które są dystrybuowane w ponad 120 państwach. Czym zasłużyły sobie na taką popularność?

Przetwory z czarnej porzeczki – sok, dżem, nalewka, wino. Przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a ich skład sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane do robienia domowych soków, przetworów i alkoholi. W niniejszym artykule znajdziecie receptury, które pomogą Wam je przyrządzić.