Jesteś na:

owoce morza

Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Ogórek morski jest dość mało popularny w Polsce. Większości nazwa ta kojarzy się z pewnością ze znanym nam doskonale ogórkiem zakupywanym w sklepie czy sadzonym w ogródku. Nic bardziej mylnego! Swanson jest organizmem morskim o bogatym składzie i niesamowitych właściwościach leczniczych. Przeczytaj artykuł i je poznaj.

Co to jest olej z kryla? Właściwości i działanie oleju z kryla

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Korzystne działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka jest wszystkim powszechnie znane. Obniżają one ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów, mają działanie przeciwzapalne, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu. Doskonałym źródłem tych związków są tłuste ryby morskie, dlatego specjaliści do spraw żywienia zalecają częstą konsumpcję tego typu produktów spożywczych. W ostatnim czasie coraz większym zainteresowaniem cieszy się olej z kryla, który również obfituje w te drogocenne związki, ale dodatkowo jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

Kalmary – właściwości, cena. Jak przyrządzić kalmary?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kalmary z pewnością niezbyt często pojawiają się na polskich stołach. Jakie właściwości i smak mają te morskie organizmy?

Paluszki krabowe – skład, cena, przepisy

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Zgodnie z  zaleceniami zdrowego żywienia ryby oraz owoce morza stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, selenu oraz pełnowartościowego białka, dlatego konieczne jest uwzględnienie tych produktów w diecie. Jednak czy ta zasada dotyczy wszystkich przetworów rybnych? Czy paluszki krabowe wykazują znaczną wartość odżywczą i powinny stanowić element naszej diety?