Jesteś na:

orzechy

orzechy Orzechy włoskie przypominają swoim kształtem mózg i dobrze, bo teraz łatwiej będzie nam zapamiętać, że zawierają mnóstwo magnezu, który poprawia jego funkcjonowanie. Migdały pomogą w zwalczaniu złego cholesterolu, a pistacje zawierają dużo błonnika, który z pewnością pomoże osobom na diecie redukcyjnej. Orzechy świetnie nadają się jako przekąska i zdrowy zamiennik słodyczy, a nawet dodatek do domowego musli na śniadanie. Posiadają wiele cennych składników np. witaminę E, selen, tiaminę. Z artykułów poniżej dowiecie się o nich wielu ciekawych rzeczy oraz tego, że wcale nie musimy unikać masła orzechowego, a wręcz przeciwnie!

Orzeszki ziemne – solone, prażone, w ciąży. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Orzeszki ziemne inaczej arachidowe lub fistaszki są jednymi z najpopularniejszych i chętnie spożywanych orzechów. Posiadają szereg składników mineralnych oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie zbawiennie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Niestety orzechy arachidowe zawierają również białko będące bardzo silnym alergenem, stąd wątpliwości czy kobiety w ciąży powinny je spożywać.

Produkty kokosowe – kokos, mleczko, olej, tłuszcz, woda

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty kokosowe charakteryzują się ciekawym tropikalnym smakiem oraz wyjątkowym aromatem, a owoc palmy kokosowej jest jednocześnie bogaty w niezbędne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze. Bez względu na to czy wybierzesz surowy owoc w łupinie lub obrany, kokosowe mleczko, olej w słoiku lub tłuszcz kokosowy w kostce, czy też wodę kokosową, przetwory z niego wytworzone dostarczają podobnych wartości odżywczych jednak w zmienionych proporcjach, co sam orzech kokosowy.

Orzechy według najnowszych badań zmniejszają ryzyko nowotworu

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Naukowcy dowiedli, że spożywanie orzechów hamuje procesy rakotwórcze.

Orzechy na odchudzanie

Już jedna garść orzechów dziennie pomoże w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Orzechy posiadają wiele cennych właściwości, które wspomagają proces odchudzania. Dzięki nim, nie sięgniemy po inne, słodkie przekąski.

Masło orzechowe – składniki i najlepszy domowy przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Produkt być może niedoceniany, uważany za bardzo kaloryczny, przez niektórych nawet za niezdrowy. W moim przekonaniu jest jednak wręcz przeciwnie. Spożywany w odpowiednich ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni, to może ono stanowić pożywny i wartościowy dodatek do diety, pozwalający przełamać rutynę.

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Zapraszam na proste i szybkie w wykonaniu, ale bardzo odżywcze ciasto jaglane na orzechowym spodzie. Deser nie wymaga użycia piekarnika, wystarczy blender, lodówka i odrobina dobrych chęci.

Najlepsza przekąska – niedocenione orzechy laskowe

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dlaczego wciąż mówi się tylko o orzechach włoskich zapominając o innych rodzimych gatunkach orzechów? Dziś przyjrzymy się orzechom laskowym – cennym, lecz nadal niedocenianym.

Orzechy – zastosowanie

Orzechy włoskie nie tylko świetnie sprawdzają się w kuchni. Z dodatkiem mleka i miodu można z nich zrobić świetną maseczkę do twarzy. Nie bez powodu mówi się również o orzechowym kolorze włosów, sok z liści orzechów włoskich to naturalna farba do włosów!

Prawidłowe prażenie nasion, czyli jak ograniczyć utratę cennych składników odżywczych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dobrze przeprowadzone prażenie w wysokiej temperaturze, pozwoli cieszyć się aromatycznym składnikiem bez nadmiernych strat wartości odżywczej. Jak więc prażyć poprawnie?

Kasztany jadalne – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kasztany nie wszystkim kojarzą się jako opcja dania czy przekąski. Dla większości osób są to piękne drzewa spotykane w parkach czy przy ulicach, kwitnące na wiosnę oraz dające jesienią charakterystyczne, brązowe owoce, w kolczastej skorupce. Kasztany jadalne są owocami pochodzącymi od całkiem innego drzewa.

10 zasad mądrego wykorzystywania tłuszczów w diecie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Używaj tłuszczów mądrze i wspieraj swoje zdrowie.

Orzechy – kalorie

Często się mówi, aby włączyć do diety garść orzechów, ale ile właściwie ma to kalorii? Dla przykładu garść (liczmy 30 g) orzechów włoskich to ok. 193 kcal, pistacji ok. 170 kcal, a migdałów ok. 174 kcal. Z pewnością jednak, nie są to puste kalorie!

Zdrowe przepisy na niskokaloryczne przekąski

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Szybkie i proste przepisy na niskokaloryczne i zdrowe przekąski.

10 najlepszych dodatków do porannej owsianki lub musli

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Przedstawiamy Wam najlepszy sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, którą z pewnością wielu z Was kojarzy z dzieciństwa, również dobrze i dziś może spełniać swoje funkcje.

Kuchnia gruzińska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Gruzja jest dość popularnym krajem wśród Polaków. Wielu z nas właśnie tam planuje swój urlop. Nic dziwnego, kraj ten dostarcza wszystkiego, czego spragniona dusza turysty potrzebuje.

Kokos – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kokos posiada niezwykle twardą skorupę, czy warto męczyć się i ją przebijać? Dowiedz się, jakie skarby dla naszego organizmu skrywa jego wnętrze.

Kuchnia bułgarska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Wsród kuchni świata warto również zwrócić uwagę na kuchnię bułgarska. Jest ona bogata w aromatyczne dania wypełnione warzywami i różnego rodzaju mięsem.

Pokochaj swoje serce, czyli żywienie a kondycja układu krwionośnego

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Jego „bicie” jest jedną z najbardziej jawnych oznak życia. Pozwól mu żyć jak najdłużej – dowiedz się, jak odżywiać się, by wspomagać swoje serce.

Orzechy w diecie – odmiany i właściwości zdrowotne

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Orzechy to prawdziwe skarby ziemi. Te niewielkie owoce drzew i krzewów potrafią skrywać wiele cennych dla zdrowia składników. Najlepsze jednak w nich jest to, że mogą wzbogacić swoim smakiem każde danie.

Orzechy laskowe. Właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Orzechy kojarzone są głównie z ich właściwościami pozytywnie wpływającymi na pracy mózgu, zawartością cennych kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych wspierających pracę organizmu. Jak na tym tle wypadają orzechy laskowe? Zobaczmy.

Orzechy pekan – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Nieco przypominające nasze rodzime orzechy włoskie, orzechy pekan stanowią źródło wielu cennych składników, które pozwalają zachować zdrowie i młodość na długie lata. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą, orzechy wzbogacają nie tylko smak, ale i wartości odżywcze posiłków.

Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry.