orkisz

Otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane – które wybrać?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Zbawienny wpływ na perystaltykę naszych jelit ma błonnik pokarmowy. Niestety dietę większości Polaków możemy określić jako łatwostrawną, co oznacza, że spożywamy mniejszą ilość błonnika niż podają zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Z pomocą mogą przyjść otręby dodawane do jogurtu, zupy czy też ciast, gdyż już niewielka ich porcja zawiera cenne nie tylko dla przewodu pokarmowego włókno pokarmowe.

Najstarszy gatunek zboża i jego tajemnice

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele produktów popularnych w dawnych czasach, dziś wraca do łask. Jednym z nich jest orkisz – zboże powszechne w starożytnym Egipcie i Rzymie. Co sprawia, że doceniamy go także dziś?

Jęczmienna, orkiszowa, żołędziowa i z cykorii, czyli rodzaje kawy bezkofeinowej

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dla osób z nietolerancją, dzieci oraz kobiet w ciąży, a także dla fanów produktów zbożowych, istnieją kawy naturalnie bezkofeinowe wyprodukowane m. in. z cykorii, orkiszu czy żołędzi.