olej

Kwasy omega-3 – właściwości, źródła. Stosunek omega-3 do omega-6

Agnieszka Pankowska tydzień temu

Tłuszcze stanowią ok. 10–15% masy ciała u mężczyzn i ok. 15–25% u kobiet. W organizmie występują jako tłuszcz zapasowy, czyli podskórny oraz narządowy, który ochrania narządy wewnętrzne [1]. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), kwasy tłuszczowe nasycone nie powinny przekraczać 7% dostarczanej z pożywieniem energii, wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają stanowić od 6 do 10%, z kolei jednonienasycone 10–15% [2].

Olej tamanu – właściwości, efekty. Gdzie kupić olej tamanu?

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Niesamowity olej uzyskiwany z drzewa tamanu znany jest od tysięcy lat! W grupie jego właściwości wymieniamy działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wiele innych! Co takiego kryje w sobie olej i jakich efektów możemy spodziewać się po jego zastosowaniu?

Olej z czarnuszki – właściwości, skutki uboczne. Jak stosować olej z czarnuszki?

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Nasiona czarnuszki posiadają w sobie niesamowitą moc. Tłoczony z nich olej znalazł zastosowanie w kuchni, ziołolecznictwie i przemyśle farmaceutycznym. Co takiego posiada w sobie olej z czarnuszki i jak go stosować?

Olej z ostropestu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Olej z ostropestu to produkt, który jest popularny ze względu na powszechnie propagowany zdrowy tryb życia i produkty bio. Niektóre z wystawianych na piedestał produktów są rzeczywiście bardzo zdrowe i warto włączyć je do codziennego menu, inne są zupełnie niepotrzebne, mają niekorzystny smak i znacznie wygórowaną cenę. Olej z ostropestu, a także sam ostropest należy do pierwszej grupy. Jest to surowiec znakomicie wspomagający wątrobę, a także leczący jej schorzenia, ale jego skuteczność dotyczy również przewodu pokarmowego. To i o wiele więcej w dalszej części artykułu.

Olej ryżowy – właściwości, na włosy. Olej ryżowy do smażenia

Patrycja Nawojowska ponad tydzień temu

Tłuszcze roślinne jako zdrowsza alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych chętnie wykorzystywane są w codziennej diecie. Choć najczęściej sięgamy po popularną oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, coraz większą uwagę zwraca się też na inne typy olejów, m.in. olej ryżowy. Jeśli przyjrzeć mu się bliżej, okaże się, iż posiada on wyjątkowy prozdrowotny wpływ na organizm ludzki, dzięki związkom czynnym takim jak gamma oryzanol czy fitosterole. Warto wiedzieć jakie właściwości ma do zaoferowania.

Olejek z drzewa herbacianego – właściwości, na trądzik, na paznokcie. Jak stosować?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się w Polsce fitoterapia, czyli dziedzina medycyny, która zakłada wykorzystanie naukowo przebadanych roślin i ziół w celach leczniczych. Ze względu na kojące oraz antyseptyczne właściwości rośnie popularność olejku herbacianego, który stosowany jest jako dopełnienie wielu kuracji leczniczych

Olej słonecznikowy – właściwości. Ssanie oleju słonecznikowego – efekty i skutki uboczne

dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński ponad miesiąc temu

W ostatnich latach olej słonecznikowy stał się popularnym źródłem tłuszczu, chętnie wykorzystywanym w przemyśle spożywczym i naszej codziennej kuchni. Ze względu na swój uniwersalny charakter z powodzeniem stosowany jest do potraw na zimno, a także tych poddawanych obróbce termicznej.

Olej z czarnuszki – właściwości. Do picia, na trądzik, alergię, zmarszczki, łysienie

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Olej z czarnuszki na raka i inne dolegliwości. Czy warto go stosować? Czy jest bezpieczny?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, do smażenia, na twarz

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Sklepowe półki uginają się dziś od różnorodnych olejów – każdy charakteryzuje się innymi właściwościami i składem, każdy ma swoje wady i zalety. Wybierając olej z pestek winogron, warto wiedzieć, iż budzi on w pewnym stopniu kontrowersje.

Olejek do włosów – rycynowy, z czarnuszki, kokosowy, macadamia, arganowy. Jak olejować włosy?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jednym z ważniejszych punktów pielęgnacji włosów jest ich olejowanie. Czy wszystkie oleje będę odpowiednie do pielęgnacji naszych włosów?

Gorczyca – właściwości lecznicze, olej z gorczycy. Jak zrobić musztardę?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Choć większości osób gorczyca może kojarzyć się tylko z jednym zastosowaniem – produkcją musztardy, jej rola jest o wiele ważniejsza. Nie bez przyczyny wykorzystywana jest już od 5 tysięcy lat, począwszy od Greków i Rzymian. To nie tylko kulinarny dodatek, ale też surowiec, z którego korzysta medycyna. Gorczyca ma wiele do zaoferowania.

Olej rzepakowy – rafinowany i nierafinowany, skład, właściwości. Czy olej rzepakowy jest zdrowy?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Dyskusja na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania olejów roślinnych trwa w najlepsze. Coraz częściej zachwala się walory olejów egzotycznych z całkowitym pominięciem naszych rodzimych produktów. Czy takie postępowanie jest słuszne? Warto przyjrzeć się bliżej właściwościom oleju rzepakowego, który wydaje się być niesprawiedliwie zepchnięty na margines w tej rywalizacji.

Ostropest plamisty – olej, tabletki, nasiona, herbata. Jak stosować ostropest plamisty?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Prawdopodobnie niejednokrotnie napotkałeś na swojej drodze tę roślinę nie zdając sobie sprawy jak wielkim jest darem natury. Jej właściwości znane są jednak od setek lat.

Olej sezamowy – właściwości, przepisy. Olej sezamowy w kosmetyce

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Olej sezamowy posiada silne właściwości przeciwutleniające, nawilżające oraz kojące, co w połączeniu z wyjątkowym smakiem i orzechowym aromatem sprawia, że jest to produkt polecany do stosowania w pielęgnacji ciała, włosów oraz powiększania wartości odżywczej przygotowywanych potraw.

Działanie oleju krokoszowego. Czy olej z krokosza Barwierskiego jest dobry na włosy?

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

W obecnym czasie rozmaite oleje roślinne przeżywają swoisty renesans. Choć wiele z nich jak olej krokoszowy znane były już w starożytności, to dopiero teraz zaczęto doceniać ich właściwości. Być może to kwestia „znudzenia” się ogólnodostępnymi olejami takimi jak rzepakowy czy oliwa z oliwek i poszukiwanie alternatywnych rozwiązań i smaków w kuchni, ale nie tylko bo oleje roślinne coraz częściej służą nam jako wcierki do włosów, czy zastępują przepełnione „chemią” balsamy do ciała.

Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Olej kokosowy dla dzieci – czy można go podawać dzieciom?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Tłuszcze dostarczane dziecku wraz z pożywieniem, pełnią istotną rolę w prawidłowym rozwoju psychosomatycznym organizmu malucha. W żywieniu dziecka, energia uzyskana z tłuszczu powinna pokrywać 30–35% całodobowego zapotrzebowania na kalorie. Restrykcyjne ograniczanie kwasów tłuszczowych w diecie może przyczyniać się do opóźnienia tempa wzrostu oraz rozwoju pociechy.

Tłuszcze roślinne i zwierzęce – które zdrowsze?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Choć gdzieniegdzie nadal słychać głosy gloryfikujące tłuszcze zwierzęce, przedstawimy dziś klarowne stanowisko instytucji do spraw żywienia na całym świecie odpowiadając na pytanie, który tłuszcz wybrać: zwierzęcy czy roślinny?

Najzdrowsze oleje do smażenia, duszenia, pieczenia – punkt dymienia, jaki olej do czego

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

“Olej tłoczony na zimno”, “extra virgin”, “z pierwszego tłoczenia” – brzmi bardzo zachęcająco i gwarantuje dobrą wartość odżywczą. Czy oznacza to, że olejów tego typu powinniśmy używać w swojej kuchni do wszystkiego? A co z olejami rafinowanymi?