olej

Działanie oleju krokoszowego. Czy olej z krokosza Barwierskiego jest dobry na włosy?

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

W obecnym czasie rozmaite oleje roślinne przeżywają swoisty renesans. Choć wiele z nich jak olej krokoszowy znane były już w starożytności, to dopiero teraz zaczęto doceniać ich właściwości. Być może to kwestia „znudzenia” się ogólnodostępnymi olejami takimi jak rzepakowy czy oliwa z oliwek i poszukiwanie alternatywnych rozwiązań i smaków w kuchni, ale nie tylko bo oleje roślinne coraz częściej służą nam jako wcierki do włosów, czy zastępują przepełnione „chemią” balsamy do ciała.

Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Olej kokosowy dla dzieci – czy można go podawać dzieciom?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Tłuszcze dostarczane dziecku wraz z pożywieniem, pełnią istotną rolę w prawidłowym rozwoju psychosomatycznym organizmu malucha. W żywieniu dziecka, energia uzyskana z tłuszczu powinna pokrywać 30–35% całodobowego zapotrzebowania na kalorie. Restrykcyjne ograniczanie kwasów tłuszczowych w diecie może przyczyniać się do opóźnienia tempa wzrostu oraz rozwoju pociechy.

Tłuszcze roślinne i zwierzęce – które zdrowsze?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Choć gdzieniegdzie nadal słychać głosy gloryfikujące tłuszcze zwierzęce, przedstawimy dziś klarowne stanowisko instytucji do spraw żywienia na całym świecie odpowiadając na pytanie, który tłuszcz wybrać: zwierzęcy czy roślinny?

Najzdrowsze oleje do smażenia, duszenia, pieczenia – punkt dymienia, jaki olej do czego

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

“Olej tłoczony na zimno”, “extra virgin”, “z pierwszego tłoczenia” – brzmi bardzo zachęcająco i gwarantuje dobrą wartość odżywczą. Czy oznacza to, że olejów tego typu powinniśmy używać w swojej kuchni do wszystkiego? A co z olejami rafinowanymi?

Neem (miodla indyjska) – właściwości, olej z neem, zastosowanie

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Drzewo neem inaczej ''miodla indyjska'' znane jest przede wszystkim dzięki swoim cudownym leczniczym właściwościom. Od wieków roślina ta była używana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wszelkich chorób i dolegliwości. Miodla indyjska uznawana jest za niesamowity dar od natury.

Moringa – herbata, olejek, kapsułki czy proszek? Jak stosować?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Natura chowa w zanadrzu wiele skarbów. Rośliny stosowane od wielu lat w medycynie ludowej niejednokrotnie okazują się być źródłem niezwykle cennych składników. Jednym z przykładów rośliny o ogromnym potencjale jest Moringa oleifera.

Nierafinowany olej palmowy – właściwości, skład i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Olej palmowy najczęściej spożywamy w formie bardzo oczyszczonej, czyli przetworzonego surowego oleju poddanego procesowi oczyszczania (rafinacji). Taki biały tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia pod względem żywieniowym i powinniśmy go unikać w naszej codziennej diecie. Inaczej sprawy się mają w przypadku oleju palmowego, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Dlaczego czerwony olej warto wdrożyć do naszego żywienia?

Anyż to nie tylko anyżówka – zobacz jak wykorzystać tę egzotyczną przyprawę

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników.

Olej z awokado – skład, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Olej z awokado konkuruje pod względem zawartości składników odżywczych ze znaną oliwą z oliwek. Wysoka zawartość składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z miąższu tropikalnego owocu cieszy się dużą popularnością wśród osób zainteresowanych żywieniem, jak i naturalnymi kosmetykami.

Najlepsze sosy do sałatek – warto wiedzieć jaki olej użyć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Niedługo stragany z warzywami zapełnią się nowalijkami i sezonowymi warzywami. Coraz chętniej na obiad i kolację wybierzemy wartościową i kolorową sałatkę. Czym jednak skropić kompozycję warzyw, aby dopełnić jej smaku i wzbogacić o cenne substancje?

Olej z wiesiołka – skład, zastosowanie, działanie i opinie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Lecznicze właściwości wiesiołka są wykorzystywane już od dawna. Z roku na rok preparaty z oleju wiesiołka zyskują coraz większą popularność i swoich zwolenników. Najbardziej cenne z całej rośliny są nasiona, z których to pozyskuje się prozdrowotny olej. Lista zalet oraz zastosowań jest spora.

Olejek ze słodkich migdałów – skład oraz zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Podobnie jak surowiec, z którego powstał, olej ze słodkich migdałów tłoczony na zimno jest źródłem zdrowych wielonienasconych kwasów tłuszczowych, rozmaitych składników mineralnych oraz witamin. Dzięki delikatnemu smakowi jest świetnym dodatkiem do mięs, słodkich deserów i produkcji masy marcepanowej.

Olej z pestek dyni – wartości odżywcze, bogactwo fitosteroli

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pestki dyni cechują się wieloma wartościami odżywczymi. Należą do surowców oleistych, dlatego spożywanie wyprodukowanego z nich oleju jest korzystne dla zdrowia i samopoczucia. Bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, cynku oraz fitosteroli jest atutem, dla którego ten rodzaj oleju powinien zagościć w diecie mężczyzn.

10 zasad mądrego wykorzystywania tłuszczów w diecie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Używaj tłuszczów mądrze i wspieraj swoje zdrowie.

7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?

Współczesna świadomość żywieniowa społeczeństwa

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Jak współczesne popularne modele żywieniowe sprawdzają się w rzeczywistości?

Tłuszcze z rodziny omega-3 i omega-6 jako ważny element zachowania zdrowia

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Czym właściwie one są i gdzie możemy je znaleźć?

Olej lniany w kosmetyce, dobry na włosy, skórę twarzy i nie tylko

Marta Tylutka ponad miesiąc temu

Olej lniany jak się okazuje nie tylko spełnia się podczas codziennego gotowania. Świetnie nadaje się jako baza domowych kosmetyków. Stosowany na skórę twarzy pomoże na dłużej zachować jej świeżość i młodość.