Jesteś na:

odporność

odporność Odporność to umiejętność radzenia sobie naszego organizmu z drobnoustrojami wywołującymi wiele chorób. Szczególnie narażeni na infekcje jesteśmy w okresie jesienno-zimowym, kiedy bardzo łatwo można wyziębić organizm, a brak warzyw i owoców powoduje niedobory witamin. O odporność należy dbać cały rok, tylko tak wzmocniony organizm będzie w stanie odeprzeć atak drobnoustrojów. Istnieje jednak kilka naturalnych metod, które zapewnią nam dodatkową ochronę i pozwolą szybciej zwalczyć pierwsze stadia choroby. W artykułach poniżej zebrane zostały informacje na temat naszego układu odpornościowego oraz sposobów jego wzmocnienia. Pamiętaj zacznij o niego dbać stosunkowo wcześnie, aby grypa Cię nie zaskoczyła.

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer tydzień temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód pitny – właściwości, rodzaje oraz przepis

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Miód pitny to najstarszy napój alkoholowy w Europie środkowej oraz północnej. Znany był już za czasów Piastów i Jagiellonów. Spożywany głównie przez zamożną szlachtę. Miód pitny jest narodowym polskim trunkiem, zarejestrowanym jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Poznajmy rodzaje miodów pitnych, ich właściwości oraz sposób na samodzielne przygotowanie.

N-acetylocysteina – niedoceniany suplement

Sonia Walla ponad miesiąc temu

N-acetylocysteina jest znana głównie ze swoich właściwości przeciwutleniających i mukolitycznych. Tymczasem, poza zastosowaniem w zatruciach lekami oraz leczeniem chorób przebiegających z trudnością w odksztuszaniu gęstej wydzieliny, jest pomocna m.in. w terapii chorób z autoagresją i zaburzeń psychicznych. Jakie dodatkowe korzyści mogą wynikać z suplementacji tym związkiem i kiedy należy zachować ostrożność w jego stosowaniu?

Wzmocnić odporność jesienią

O odporność należy dbać cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowej słoty, kiedy to nasz organizm szczególnie narażony jest na atak drobnoustrojów. Najlepszymi sposobami jest regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Kiedy pomyślimy o tym dopiero z nastaniem pierwszego dnia jesieni warto zastosować parę trików, aby w miarę szybko zapewnić organizmowi dodatkową ochronę.

10 zalet spożywania miodu manuka

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Co może obniżyć odporność?

Na przejściowe obniżenie odporności w dużej mierze ma nasz styl życia. Ciągły stres, pośpiech, byle jakie posiłki zjadane w biegu, do tego używki i brak ruchu. To najkrótsza droga do obniżenia odporności.

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Syrop z pokrzywy – działanie oraz przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pokrzywa kojarzy nam się z nieprzyjemnymi, swędzącymi bąblami, które powstają po dotknięciu liści lub łodygi rośliny. Pokrzywa jest najpopularniejszym w Polsce chwastem i jednocześnie bardzo niedocenianym ziołem. Napary, soki lub syrop przygotowany na jej bazie mogą zbawiennie wpłynąć na jakość naszych włosów, skóry oraz zapobiegać anemii.

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?

Produkty zwiększające odporność

Wśród produktów najlepiej wzmacniających nasza odporność można wyróżnić: czosnek, grejpfruty, szpinak, zielona herbata czy miód. Z pewnością dla niektórych ciekawostką będzie, że wzmocnić organizm pomogą również pieczarki, a to ze względu na obecność selenu. Najnowsze badania wiążą brak tej substancji z większa podatnością na infekcje.

Forskolina – właściwości, zastosowanie i suplementy diety z pokrzywą indyjską

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rynek suplementów diety oferuje nam coraz nowsze środki wspomagające odchudzanie. Choć w zdecydowaną większość nie warto inwestować, są wśród nich takie, które faktycznie mogą wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz polepszyć ogólne samopoczucie. Jednym z nich jest forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej. Jakie są właściwości i zastosowanie tego związku roślinnego i jakie korzyści zdrowotne można z niego czerpać?

Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj właściwości wiśni z Barbados.

Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Pigwa jest owocem zawierającym bogactwo cennych wartości odżywczych. W wielu przypadkach lepiej jednak sięgnąć po nasiona pigwy niż słodko-kwaśny owoc. Dowiedz się, na co wpływają nasiona pigwy!

Drożdże spożywcze – właściwości, skład, witaminy, efekty oraz skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych korzyści. Jednak gdy zostaną źle przygotowane i spożyte, możemy doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak więc spożywać drożdże spożywcze, aby odnieść korzyści i uniknąć efektów niepożądanych?

Domowe eliksiry przeciwko grypie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Grypa szaleje na zewnątrz i jak się tu przed nią ochronić? Dziś przedstawiamy domowe eliksiry przeciwko grypie, które szybko rozgrzeją i ochronią przed wirusami.

Groźne powikłania pogrypowe. Nie lekceważ ich!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Nastał sezon grypowy! Najważniejsze jest zapobieganie tej chorobie, jednak gdy Cię już dopadnie wylecz ją a nie bagatelizuj. Powikłania pogrypowe mogą być bardzo groźne.

7 sposobów na wzmocnienie odporności u dziecka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dbając o zdrową, pełnowartościową dietę swojego malucha rodzic może poprawić sprawność nie tylko intelektualną, ale i fizyczną dziecka. Wysoka odporność gwarantuje niższą podatność na infekcje, choroby i przeziębienia, dzięki czemu pociecha zamiast siedzieć w domu może spędzać czas na zabawie z rówieśnikami.

Ziemniaki w diecie nie są wcale takie złe!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Ziemniaki to powszechne warzywo będące podstawą wielu tradycyjnych dań państw Europy i Ameryki. Zwykle uważane jest za warzywo tuczące i nieposiadające zbyt wielu wartości odżywczych. Naukowcy jednak podkreślają ich rolę w utrzymaniu zdrowych jelit i dużej odporności organizmu.

Melisa – właściwości i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Melisa to kolejny niezbędnik zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Sprawdza się nie tylko jako przyprawa i kulinarna ozdoba potraw, ale oddziałuje pozytywnie na cały organizm. Koi nerwy, relaksuje i poprawia pracę układu pokarmowego. Z liści melisy powstaje olejek, ale można również je zaparzać i pić melisowe herbatki i napary. Poznajmy zastosowania i właściwości melisy lekarskiej.

Czerymoja – właściwości i zastosowanie

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jej kremowa konsystencja jest jak wykwintnie skomponowany smakowo deser, przypominający lody. Jeśli raz spróbujesz ten owoc, wiedz, że na pewno stanie się on jednym z Twoich ulubionych.