Jesteś na:

odporność

odporność Odporność to umiejętność radzenia sobie naszego organizmu z drobnoustrojami wywołującymi wiele chorób. Szczególnie narażeni na infekcje jesteśmy w okresie jesienno-zimowym, kiedy bardzo łatwo można wyziębić organizm, a brak warzyw i owoców powoduje niedobory witamin. O odporność należy dbać cały rok, tylko tak wzmocniony organizm będzie w stanie odeprzeć atak drobnoustrojów. Istnieje jednak kilka naturalnych metod, które zapewnią nam dodatkową ochronę i pozwolą szybciej zwalczyć pierwsze stadia choroby. W artykułach poniżej zebrane zostały informacje na temat naszego układu odpornościowego oraz sposobów jego wzmocnienia. Pamiętaj zacznij o niego dbać stosunkowo wcześnie, aby grypa Cię nie zaskoczyła.

Aloes pomaga w leczeniu wielu chorób

Aloes jest rośliną znaną i od dawna stosowaną w ziołolecznictwie. Substancje zawarte w aloe vera – najbardziej popularnym gatunku aloesu – wykazują działanie pobudzające trawienie i perystaltykę jelit, wzmacniające i wspierające odporność. W jakich jednostkach chorobowych można stosować aloes? Pod jaką postacią najlepiej jest go używać?

Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?

Martyna Jaros wczoraj

Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?

Gojnik – właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania, cena

Małgorzata Mleko 2 dni temu

Na świecie istnieje wiele leczniczych roślin, których korzystne właściwości są wykorzystywane od wieków. Jedną z nich jest rosnący wysoko w górach – gojnik. Jakie cechy sprawiły, że stał się popularny w ziołolecznictwie? Przekonaj się!

Wzmocnić odporność jesienią

O odporność należy dbać cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowej słoty, kiedy to nasz organizm szczególnie narażony jest na atak drobnoustrojów. Najlepszymi sposobami jest regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Kiedy pomyślimy o tym dopiero z nastaniem pierwszego dnia jesieni warto zastosować parę trików, aby w miarę szybko zapewnić organizmowi dodatkową ochronę.

Oczyszczanie organizmu z kaszą jaglaną

Sonia Walla 3 dni temu

Szczególnie wysoki potencjał oczyszczający organizm posiada kasza jaglana, która od niedawna cieszy się coraz większą popularnością. Jakie właściwości prosa sprawiają, iż detoks jaglany jest tak skuteczny i jaką kaszę najlepiej wybierać?

Glutamina – działanie, skutki uboczne, dawkowanie, opinie

Marcin Grzelak ponad tydzień temu

Glutamina jest dość kontrowersyjnym suplementem diety. Na temat tego preparatu możemy znaleźć zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie. Suplementacja glutaminą cieszy się dużym zainteresowaniem wśród sportowców i osób aktywnie fizycznych głównie ze względu na swój potencjał antykataboliczny jak i anaboliczny.

Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Stają się coraz bardziej popularne mimo toczących się wokół nich kontrowersyjnych opinii. Z uwagi na ich właściwości zdrowotne, można je zaliczyć do żywności superfood. Mowa o nasionach konopi. Poznajmy ich wartości odżywcze, właściwości oraz możliwe zastosowanie.

Co może obniżyć odporność?

Na przejściowe obniżenie odporności w dużej mierze ma nasz styl życia. Ciągły stres, pośpiech, byle jakie posiłki zjadane w biegu, do tego używki i brak ruchu. To najkrótsza droga do obniżenia odporności.

Nalewka z bursztynu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie, przepis

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Bursztyn bałtycki jest dobrze znany jako wyrób jubilerski jednakże mieszkańcy wschodniej Europy wykorzystują go także w medycynie ludowej. Nalewka z bursztynu stosowana jest jako naturalne lekarstwo na rozmaite choroby i dolegliwości.

Figa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy stosujesz figi w swojej kuchni? Jeśli odpowiedź brzmi “nie”, to najwyższy czas, by to zmienić. Sprawdź, ile dobrodziejstw niesie spożywanie tych owoców.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Produkty zwiększające odporność

Wśród produktów najlepiej wzmacniających nasza odporność można wyróżnić: czosnek, grejpfruty, szpinak, zielona herbata czy miód. Z pewnością dla niektórych ciekawostką będzie, że wzmocnić organizm pomogą również pieczarki, a to ze względu na obecność selenu. Najnowsze badania wiążą brak tej substancji z większa podatnością na infekcje.

Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód pitny – właściwości, rodzaje oraz przepis

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miód pitny to najstarszy napój alkoholowy w Europie środkowej oraz północnej. Znany był już za czasów Piastów i Jagiellonów. Spożywany głównie przez zamożną szlachtę. Miód pitny jest narodowym polskim trunkiem, zarejestrowanym jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Poznajmy rodzaje miodów pitnych, ich właściwości oraz sposób na samodzielne przygotowanie.

N-acetylocysteina – niedoceniany suplement

Sonia Walla ponad miesiąc temu

N-acetylocysteina jest znana głównie ze swoich właściwości przeciwutleniających i mukolitycznych. Tymczasem, poza zastosowaniem w zatruciach lekami oraz leczeniem chorób przebiegających z trudnością w odksztuszaniu gęstej wydzieliny, jest pomocna m.in. w terapii chorób z autoagresją i zaburzeń psychicznych. Jakie dodatkowe korzyści mogą wynikać z suplementacji tym związkiem i kiedy należy zachować ostrożność w jego stosowaniu?

10 zalet spożywania miodu manuka

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Syrop z pokrzywy – działanie oraz przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pokrzywa kojarzy nam się z nieprzyjemnymi, swędzącymi bąblami, które powstają po dotknięciu liści lub łodygi rośliny. Pokrzywa jest najpopularniejszym w Polsce chwastem i jednocześnie bardzo niedocenianym ziołem. Napary, soki lub syrop przygotowany na jej bazie mogą zbawiennie wpłynąć na jakość naszych włosów, skóry oraz zapobiegać anemii.

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?