Jesteś na:

nowotwór

Szpiczak mnogi – objawy, leczenie rokowania. Dieta przy szpiczaku mnogim

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Nowotwory hematologiczne stanowią zróżnicowaną grupę chorób. Spośród nich trzecim najczęściej występującym jest szpiczak mnogi. Szacuje się, że zachorowalność na szpiczaka na świecie wynosi od 1 do 8 na 100 000 mieszkańców. Wyższa jest w krajach półkuli zachodniej. W Europie wynosi 5,5 na 100 000, z kolei w USA – 5,9 na 100 000 mieszkańców [1].

Białaczka – rodzaje, leczenie, dieta. Jak rozpoznać białaczkę?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Choroba związana z nowotworem układu krwiotwórczego – powszechnie zwana białaczką – dotyka ludzi w każdym wieku i na całym świecie. Jakie rozróżniono rodzaje białaczki i jakie są zalecenia lecznicze i dietetyczne?

Nowotwór wątroby – objawy, leczenie, rokowania. Dieta przy nowotworze wątroby

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Nowotwór wątroby co roku rozpoznawany jest u około pół miliona osób na świecie, w tym około 80% zachorowań przypada na kraje azjatyckie. Częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Warto wiedzieć, że ryzyko zachorowań na raka wątroby zmniejsza w pewnym stopniu odpowiednia dieta.

Rak przełyku – jego objawy i rokowania

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Rak przełyku może rozwinąć się pod wpływem wielu czynników środowiskowych. Duży udział przypisuje się tutaj stosowanej diecie, w tym przyjmowanym używkom. Sprawdź jakie objawy mogą wskazywać na rozwój choroby.

Substancje rakotwórcze – dieta zwiększająca ryzyko nowotworu

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Jak wygląda dieta zmniejszająca ryzyko zachorowania na raka? Poznaj najważniejsze substancje rakotwórcze.

Właściwości kelpu – przeciwwskazania i działanie uboczne

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Kelp – co to jest? Właściwości i przeciwwskazania kelpu

Kapsaicyna – działanie, na odchudzanie. Czy kapsaicyna leczy raka?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Codziennie w wyszukiwarkę internetową wpisywane jest tysiące haseł dotyczących substancji, które mogłyby przyspieszać odchudzanie albo wspomagać leczenie różnych chorób. Jedną z najczęściej proponowanych naturalnych substancji wspomagających redukcję masy ciała  jest kapsaicyna. Substancja ta znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznych ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Dieta nowotworowa. Dieta przy chemioterapii

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta w chorobach nowotworowych stanowi temat dość kontrowersyjny, a na portalach internetowych możemy znaleźć najróżniejsze rady, które w większości nie mają jakiegokolwiek potwierdzenia. Jak naprawdę wygląda dieta w chorobach nowotworowych i okresie chemioterapii?

Dieta antyrakowa. Czego nie lubi rak?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W czasach, kiedy choroby nowotworowe stają się coraz powszechniejszym problemem, warto zadbać o to, by nasza dieta była pełna składników prewencyjnych, profilaktycznych i co najciekawsze, wspomagających walkę z chorobą. Takich produktów wokół nas jest naprawdę sporo, niestety mało kto wie, że właśnie takie istotne jest ich działanie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o popularnych, a nawet codziennie goszczących w Twojej kuchni produktach!

Korzeń mniszka lekarskiego – właściwości, herbata, lek na raka

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Mniszek lekarski, popularnie nazywany mleczem (lecz błędnie!), przez niektórych postrzegany jest jako niepotrzebny chwast. Jak się okazuje roślina ta niesie w sobie moc właściwości leczniczych. Sprawdź jakich!

Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie. Mniszek lekarski na raka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniszek lekarski lub pospolity to botaniczna nazwa określająca popularny mlecz lub dmuchawiec, który kwitnie w okresie letnim na łąkach. Charakteryzuje się intensywnie żółtą barwą kwiatów, a po zerwaniu, w znany każdemu z dzieciństwa sposób, wypływający z pękniętej łodygi sok barwi palce lub ubrania. Ta niepozorna i powszechnie występująca roślina posiada wysoki potencjał prozdrowotny, stąd chętnie była i jest wykorzystywana w medycynie ludowej i ziołolecznictwie.

Pestki moreli gorzkiej – dawkowanie, skutki uboczne, opinie. Pestki moreli na raka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Gorzkie pestki moreli okrzyknięte zostały niedawno nowym lekarstwem na raka. Czy słusznie zasłużyły na to miano? Jaki związek zawarty w gorzkich pestkach może wykazywać takie działanie? Czy spożywanie gorzkich pestek moreli jest bezpieczne?

Rak żołądka – objawy wczesne, rokowania, dieta

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Rak żołądka to choroba bardzo często diagnozowana zbyt późno. Jakie objawy powinny nas zaalarmować?

Stomia – jelita grubego, jelita cienkiego. Dieta przy stomii

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Do głównych przyczyn prowadzących do wykonania ileostomii zaliczamy nieswoiste choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna.

Naczyniak na wątrobie – leczenie, dieta, alkohol. Czy naczyniak wątroby może się wchłonąć?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Naczyniak na wątrobie to najczęściej występujący nowotwór niezłośliwy wątroby. Czy powinniśmy się go bać i jak mu zapobiec?

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa kurkuma?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który jest w stanie rozwiązać szereg problemów zdrowotnych ludzi, nie tylko w krajach rozwijających się. Jakie to właściwości?

Koci pazur – właściwości, zastosowanie, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zwana przez niektórych „korzeniem życia”, czepota puszysta – inaczej koci pazur – znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, także tej konwencjonalnej. Jej immunostymulujące, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości sprawiają, iż wykorzystuje się ją w tradycyjnej terapii wielu chorób.

Hipotrofia płodu – niedożywienie dzieci, przyczyny, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy harmonijny rozwój dziecka w łonie matki zostanie zakłócony przez nieznany dotąd czynnik, należy przypuszczać, iż nastąpiło ograniczenie wzrastania u płodu, klinicznie określane jako hipotrofia.

Graviola – właściwości, tabletki, sok z gravioli, cena, opinie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Antyli rok cały kwitnie wiecznie zielone drzewo – Annona muricata, którego jadalne owoce dojrzewają każdego miesiąca. Choć jest rośliną na ogół niepozorną wyróżnia się bogactwem wewnętrznym. Bowiem zawarte w niej składniki aktywne w przyszłości mogą okazać się jedyną nadzieją w zmaganiach z chorobą XXI wieku – nowotworem.