Jesteś na:

nowotwór

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Forskolina – właściwości, zastosowanie i suplementy diety z pokrzywą indyjską

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rynek suplementów diety oferuje nam coraz nowsze środki wspomagające odchudzanie. Choć w zdecydowaną większość nie warto inwestować, są wśród nich takie, które faktycznie mogą wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz polepszyć ogólne samopoczucie. Jednym z nich jest forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej. Jakie są właściwości i zastosowanie tego związku roślinnego i jakie korzyści zdrowotne można z niego czerpać?

Substancje mitochondrialne, czyli dieta wspomagająca mitochondria

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mitochondria – mikroskopijne struktury komórkowe wielkości kilkunastu nanometrów, okazują się mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu, a ich prawidłowa czynność warunkuje wystąpienie i rozwój licznych chorób. Czym jest medycyna mitochondrialna, jakie ma zastosowanie i jak dbać o swoje mitochondria, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej?

Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana. Co ciekawe, niepozorny owoc ceniony niegdyś wyłącznie za właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiegające powstawaniu wrzodom, został przebadany przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA, a wyniki przeprowadzonych badań okazały się zaskakujące!

Kacheksja, czyli objawy i leczenie zespołu wyniszczenia organizmu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zaburzenia odżywiania w przebiegu choroby nowotworowej występują aż u 75% pacjentów. Przewlekłe niedożywienie i jadłowstręt bardzo często prowadzi do kacheksji – zespołu wyniszczenia organizmu, który znacznie pogarsza rokowanie pacjenta onkologicznego. Jakie są objawy tego stanu i jak powinno wyglądać jego leczenie?

Przełyk Barretta – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nieleczony refluks przyczynia się do rozwoju schorzenia określanego mianem przełyku Barretta, który łatwo może przekształcić się w raka gardła, przełyku lub jamy ustnej.

Zobacz czego nie jeść, aby nie zachorować na raka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Nasza dieta w dużej mierze wpływa na ryzyko wystąpienia nowotworu. Głównie dotyczy to coraz powszechniejszego dziś raka jelita grubego. Zobacz co musisz wyeliminować ze swojej diety, aby uniknąć zmian nowotworowych.

Terapia Gersona – zasady, wskazania produkty zalecane i zakazane

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Choroby nowotworowe stanowią drugą w kolejności przyczynę umieralności Polaków. Nie dziwi więc, w obliczu schorzenia zbierającego tak szerokie żniwo i bezsilności medycyny, uciekanie się do alternatywnych metod leczenia. Jedną z nich jest opracowana w latach 20. ubiegłego wieku Terapia Gersona.

Cenne pestki moreli, które mogą wyleczyć z raka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele owoców warto jeść w całości. Posiadają one bowiem cenne substancje nie tylko w słodkim miąższu, ale także w skórce i pestkach. Najlepszym tego przykładem są gorzkie morele.

Opuncja figowa – egzotyczny owoc którego warto spróbować

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacyjne wyjazdy mogą zaprowadzić nas w nawet najbardziej oddalone rejony świata. Nie bójcie się próbować lokalnych dań i owoców. A jeśli na swojej drodze spotkacie opuncję figową wypróbujcie jej cudowny smak i właściwości!

Prostata – profilaktyka oraz dieta wspomagająca leczenie rozrostu gruczołu krokowego

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Nowotwór prostaty jest jednym z najbardziej niebezpiecznych schorzeń, które dotykają mężczyzn. Jego wysoka śmiertelność wynika z faktu bagatelizowania początkowych objawów oraz wstydliwej natury, często godzącą w męską godność. Przyjrzyjmy się bliżej tej chorobie.

Kadm – źródła w żywności, szkodliwe działanie na organizm człowieka, zatrucie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Podobnie jak rtęć, kadm nie pełni w organizmie żadnej funkcji regulacyjnej, toteż dostarczany z produktami żywnościowymi, może spowodować jedynie komplikacje zaburzając metabolizm pewnych organów.

Borówka amerykańska i jej wpływ na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Borówka amerykańska, choć pochodzi z Ameryki Północnej, to w Polsce z łatwością ją znajdziemy, a nawet samodzielnie wyhodujemy. Powoli zbliża się sezon na te pyszne owoce, warto więc wiedzieć, co przyniesie nam ich spożywanie.

Zmiany skórne w ciąży mogą być niebezpieczne!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kobiety w ciąży powinny szczególną uwagę zwrócić na wszelkie zmiany skórne występujące w tym okresie. Nowotwór skóry – czerniak w ich przypadku może być szczególnie niebezpieczny.

Obróbka termiczna żywności a zawartość związków rakotwórczych (WWA i HCA)

Jagoda Krzyszakowska ponad miesiąc temu

Przetwarzanie żywności przy użyciu wysokiej temperatury od dawien dawna było wykorzystywane przez człowieka. Grillowanie, pieczenie lub smażenie oprócz zapewnienia odpowiednich walorów smakowych produktu gotowego, może stać się źródłem rakotwórczych substancji. Sposób obróbki jak również rodzaj potrawy, którą mamy przygotować bezpośrednio wpływa na zawartość WWA czy HCA – groźnych związków o działaniu rakotwórczym i mutagennym.

Dieta dr Budwig – zasady, produkty, wskazania, efekty oraz przepisy

Dominika Maj ponad miesiąc temu

Dieta dr Budwig – czy warto porzucić konwencjonalne metody leczenia ciężkich schorzeń oraz otyłości na rzecz kuracji olejem lnianym?

Pestki gorzkiej moreli w diecie antyrakowej

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Większość z nas nie je owoców w całości – część obiera je ze skórki, a część nie. Tymczasem w ten sposób pozbawiamy się wielu cennych składników odżywczych, które wykazują prozdrowotne właściwości, np. gorzka morela ma bardzo zdrowe... pestki.

Czystek ochroni Cię przed groźnymi chorobami!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czystek ostatnio staje się bardzo popularny. Herbatki z czystka piją zarówno młodzi, jak i starzy. Nic dziwnego czystek ochroni Cię przed wieloma powszechnymi i groźnymi chorobami!

Mięso i wyroby mięsne powodujące raka!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

WHO ostrzega przed wędlinami, czerwonym mięsem, które to mają przyczyniać się do powstawania nowotworów jelita grubego, prostaty i trzustki. Czy jest jednak, czego się obawiać?

Brokuły – antyrakowe warzywo, którego nie może zabraknąć na Twoim talerzu

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wprowadź brokuły do swojej codziennej diety, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka!