Jesteś na:

nowotwór

Korzeń mniszka lekarskiego – właściwości, herbata, lek na raka

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Mniszek lekarski, popularnie nazywany mleczem (lecz błędnie!), przez niektórych postrzegany jest jako niepotrzebny chwast. Jak się okazuje roślina ta niesie w sobie moc właściwości leczniczych. Sprawdź jakich!

Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie. Mniszek lekarski na raka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniszek lekarski lub pospolity to botaniczna nazwa określająca popularny mlecz lub dmuchawiec, który kwitnie w okresie letnim na łąkach. Charakteryzuje się intensywnie żółtą barwą kwiatów, a po zerwaniu, w znany każdemu z dzieciństwa sposób, wypływający z pękniętej łodygi sok barwi palce lub ubrania. Ta niepozorna i powszechnie występująca roślina posiada wysoki potencjał prozdrowotny, stąd chętnie była i jest wykorzystywana w medycynie ludowej i ziołolecznictwie.

Pestki moreli gorzkiej – dawkowanie, skutki uboczne, opinie. Pestki moreli na raka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Gorzkie pestki moreli okrzyknięte zostały niedawno nowym lekarstwem na raka. Czy słusznie zasłużyły na to miano? Jaki związek zawarty w gorzkich pestkach może wykazywać takie działanie? Czy spożywanie gorzkich pestek moreli jest bezpieczne?

Rak żołądka – objawy wczesne, rokowania, dieta

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Rak żołądka to choroba bardzo często diagnozowana zbyt późno. Jakie objawy powinny nas zaalarmować?

Stomia – jelita grubego, jelita cienkiego. Dieta przy stomii

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Do głównych przyczyn prowadzących do wykonania ileostomii zaliczamy nieswoiste choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna.

Naczyniak na wątrobie – leczenie, dieta, alkohol. Czy naczyniak wątroby może się wchłonąć?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Naczyniak na wątrobie to najczęściej występujący nowotwór niezłośliwy wątroby. Czy powinniśmy się go bać i jak mu zapobiec?

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa kurkuma?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który jest w stanie rozwiązać szereg problemów zdrowotnych ludzi, nie tylko w krajach rozwijających się. Jakie to właściwości?

Koci pazur – właściwości, zastosowanie, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zwana przez niektórych „korzeniem życia”, czepota puszysta – inaczej koci pazur – znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, także tej konwencjonalnej. Jej immunostymulujące, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości sprawiają, iż wykorzystuje się ją w tradycyjnej terapii wielu chorób.

Hipotrofia płodu – niedożywienie dzieci, przyczyny, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy harmonijny rozwój dziecka w łonie matki zostanie zakłócony przez nieznany dotąd czynnik, należy przypuszczać, iż nastąpiło ograniczenie wzrastania u płodu, klinicznie określane jako hipotrofia.

Graviola – właściwości, tabletki, sok z gravioli, cena, opinie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Antyli rok cały kwitnie wiecznie zielone drzewo – Annona muricata, którego jadalne owoce dojrzewają każdego miesiąca. Choć jest rośliną na ogół niepozorną wyróżnia się bogactwem wewnętrznym. Bowiem zawarte w niej składniki aktywne w przyszłości mogą okazać się jedyną nadzieją w zmaganiach z chorobą XXI wieku – nowotworem.

Orzechy według najnowszych badań zmniejszają ryzyko nowotworu

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Naukowcy dowiedli, że spożywanie orzechów hamuje procesy rakotwórcze.

GAC, czyli właściwości i zastosowanie owocu z rodziny dyniowatych

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Owoc GAC – czyli Momordica cochinchinensis to tropikalna roślina, której naturalnym środowiskiem są obszary Południowej Azji – Wietnam, Chiny, Tajlandia. Zbiory owoców trwają od jesieni do zimy, kiedy ich skórka przybiera kolor od ciemno-pomarańczowego po czerwony. Najbardziej wartościowa jest czerwona warstwa otaczająca nasiona. Ze względu na swój intensywny czerwony kolor wykorzystywana jest do nadania apetycznej barwy w tradycyjnej wietnamskiej potrawie Xoi Gac.

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Forskolina – właściwości, zastosowanie i suplementy diety z pokrzywą indyjską

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rynek suplementów diety oferuje nam coraz nowsze środki wspomagające odchudzanie. Choć w zdecydowaną większość nie warto inwestować, są wśród nich takie, które faktycznie mogą wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz polepszyć ogólne samopoczucie. Jednym z nich jest forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej. Jakie są właściwości i zastosowanie tego związku roślinnego i jakie korzyści zdrowotne można z niego czerpać?

Substancje mitochondrialne, czyli dieta wspomagająca mitochondria

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mitochondria – mikroskopijne struktury komórkowe wielkości kilkunastu nanometrów, okazują się mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu, a ich prawidłowa czynność warunkuje wystąpienie i rozwój licznych chorób. Czym jest medycyna mitochondrialna, jakie ma zastosowanie i jak dbać o swoje mitochondria, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej?

Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana. Co ciekawe, niepozorny owoc ceniony niegdyś wyłącznie za właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiegające powstawaniu wrzodom, został przebadany przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA, a wyniki przeprowadzonych badań okazały się zaskakujące!

Kacheksja, czyli objawy i leczenie zespołu wyniszczenia organizmu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zaburzenia odżywiania w przebiegu choroby nowotworowej występują aż u 75% pacjentów. Przewlekłe niedożywienie i jadłowstręt bardzo często prowadzi do kacheksji – zespołu wyniszczenia organizmu, który znacznie pogarsza rokowanie pacjenta onkologicznego. Jakie są objawy tego stanu i jak powinno wyglądać jego leczenie?

Przełyk Barretta – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nieleczony refluks przyczynia się do rozwoju schorzenia określanego mianem przełyku Barretta, który łatwo może przekształcić się w raka gardła, przełyku lub jamy ustnej.

Zobacz czego nie jeść, aby nie zachorować na raka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Nasza dieta w dużej mierze wpływa na ryzyko wystąpienia nowotworu. Głównie dotyczy to coraz powszechniejszego dziś raka jelita grubego. Zobacz co musisz wyeliminować ze swojej diety, aby uniknąć zmian nowotworowych.