Jesteś na:

nietolerancja pokarmowa

Laktoza – co to jest, produkty zawierające laktozą. Dla kogo dieta bez laktozy?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy w organizmie występuje niedobór (brak lub obniżenie aktywności) enzymu beta-galaktozydazy, zwanego powszechnie laktazą – niestrawiony cukier mleczny przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega gwałtownej fermentacji pod wpływem obecnej tam flory bakteryjnej. Produkty tego procesu razem z niezhydrolizowaną laktozą działają drażniąco i wzdymająco na przewód pokarmowy, nasilając objawy nietolerancji.

Właściwości mleka ryżowego, wskazania i przeciwwskazania do picia. Przepis na mleko ryżowe

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Mleka roślinne ostatnimi czasy zyskały na popularności. Na pewno związane jest to zataczającą coraz szersze kręgi modą na weganizm. Czy zastąpienie mleka krowiego mlekiem ryżowym to dobry pomysł?

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.

Wizyta u dietetyka z dzieckiem – czy warto?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zapewnienie maluchowi odpowiedniej porcji różnorodnych wartościowych pokarmów może wydawać się z pozoru bardzo proste. Co jednak zrobić, kiedy u dziecka wykryto alergię na wybrane składniki, nie ma ochoty na pokarmy i stale chudnie bądź zbyt szybko przybiera na masie ciała?

Alergia na białka mleka krowiego u dzieci – niedobory pokarmowe, dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających składników diety niemowląt oraz dzieci. Sposobem na uniknięcie niekorzystnych dla poprawnego rozwoju oraz dobrego samopoczucia pociechy objawów jest stosowanie żywienia opartego na produktach, które nie zawierają alergennych białek.

Nietolerancja fruktozy – objawy, przyczyny, diagnostyka oraz dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nietolerancja fruktozy w obecnych czasach jest rzadko diagnozowana, nie mniej jednak zaburzenia we wchłanianiu oraz nietolerancja węglowodanów występuje u ok. 30% populacji.

Skaza białkowa – objawy i dieta przy alergii pokarmowej na białko

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Najpopularniejszym białkiem mleka krowiego charakteryzującego się alergennością jest kazeina. Uczulać może także białko serwatkowe, czyli beta-laktoglobulina, alfa-laktoalbumina, albumina surowicy bydlęcej.

Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) – zasady, wskazania, produkty

Dominika Maj ponad miesiąc temu

Salicylany dosyć często wywołują u ludzi reakcje alergiczne bądź nietolerancję. Czy w takim wypadku należy zupełnie wyeliminować je z diety? Czy istnieją produkty pozbawione tych substancji? Kiedy należy zastanowić się nad wprowadzeniem diety aspirynowej?

Trudności w stosowaniu diety bezglutenowej

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Problem z przekształceniem jadłospisu i wykluczeniem z niego produktów zawierających gluten, może dotyczyć nawet 6–8% populacji.

Jęczmienna, orkiszowa, żołędziowa i z cykorii, czyli rodzaje kawy bezkofeinowej

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dla osób z nietolerancją, dzieci oraz kobiet w ciąży, a także dla fanów produktów zbożowych, istnieją kawy naturalnie bezkofeinowe wyprodukowane m. in. z cykorii, orkiszu czy żołędzi.

Celiakia i inne choroby glutenozależne - rodzaje, rozpoznanie

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety.

Alternatywne źródła wapnia dla osób wykluczających z diety nabiał

Marta Konował ponad miesiąc temu

Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem. Bez niego trudno o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najwięcej wapnia znajdziemy w nabiale, ale co jeśli nasza dieta wyklucza nabiał?

Nietolerancja pokarmowa a alergia. Poznajmy różnice!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Część osób myli objawy nietolerancji pokarmowej z alergią pokarmową. Obydwie jednostki mają inne podłoże. Niekorzystne objawy organizmu na dany pokarm zależą od tego, czy dochodzi w efekcie spożycia danego składnika żywnościowego do odpowiedzi układu immunologicznego.