Jesteś na:

nabiał

Co to jest glicyna? Właściwości glicyny

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Glicyna jest najprostszym aminokwasem o najniższej masie cząsteczkowej. Jakie są jej właściwości i znaczenie dla zdrowia i życia człowieka?

Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

Obecnie na rynku mamy do dyspozycji nie tylko mleko krowie, ale również owcze, kozie, ośle czy też wielbłądzie. Potocznie mlekiem nazywa się również napoje roślinne z soi, owsa, ryżu itp. Mleka pochodzące od ssaków różnią się zawartością poszczególnych składników odżywczych.

Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Mleko owcze jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przetwory mleczne na bazie mleka owczego, takie jak serki, jogurty oraz tradycyjne sery dojrzewające, stanowią wartościowy element naszej codziennej diety. Jakimi właściwościami charakteryzują się sery owcze?

Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Nasze babcie stosowały pewne produkty przez lata. Jedne z nich były zbyt przeceniane, inne natomiast rzetelnie spełniały swoje zadanie. Niestety obecnie nie doceniamy dobrodziejstw, które daje nam natura. Jednym z takich surowców jest zsiadłe mleko, które mimo setek lat tradycji w stosowaniu, w ostatnich latach zostało zapomniane na rzecz zagranicznych superfoods.

Lizyna – właściwości. Lizyna w pożywieniu

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Lizyna zaliczana jest do aminokwasów egzogennych. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Przewlekłe zmęczenie, zawroty głowy, opryszczka, wypadanie włosów, czy niedokrwistość to jedne z najczęstszych objawów niedoboru tego składnika. W jakich produktach można znaleźć lizynę?

Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

Kwas mlekowy jest wytwarzany przez nasz organizm w wyniku oddychania beztlenowego oraz przez mikroorganizmy m.in. bakterie kwasu mlekowego. Dzięki swoim właściwościom może być stosowany w przemyśle spożywczym, chemicznym i farmakologicznym. Jakie korzyści przynosi naszemu organizmowi?

Homogenizacja – mleka, serków. Przepisy z serka homogenizowanego

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Homogenizacja jest procesem niezwykle powszechnym w obecnych czasach. Wiele osób nie jest świadomych ile produktów codziennego użytku powstało w wyniku przeprowadzenia omawianej metody. Składniki takie są niezwykle promowane przez producentów jako lekkie i szybciej ulegające trawieniu. Nie ma się co dziwić, gdyż jest to niezwykle korzystne ze względu na czynniki ekonomiczne dla przedsiębiorstw. Na czym polega homogenizacja i czy warto sięgnąć po takie produkty? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Maślanka – właściwości, przepisy. Czy maślanka jest zdrowa?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mleko oraz przetwory mleczne to niestety w diecie Polaków produkty niedoceniane. Stanowią one bogate źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczu A,D,E,K. Fermentowane produkty mleczne, do których zalicza się maślankę, zawierają również bakterie probiotyczne, które zbawiennie wpływają na pracę jelit.

Serwatka z mleka – na co pomaga? Co zrobić z serwatki?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Niepozorna serwatka, będąca produktem ubocznym produkcji sera, stanowi bogate źródło składników odżywczych w tym dobrej jakości białka. Sprawdź prozdrowotne działanie serwatki!

Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Ser żółty to produkt goszczący praktycznie w każdym domu nie tylko Polskim, ale i społeczności na całym świecie. Jego skład i duża wartość odżywcza nie jest wszystkim znana, a już mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż z łatwością ser taki można przygotować w zaciszu domowym i zaskoczyć swoich domowników. Spróbuj, to proste!

Skaza białkowa – objawy, dieta i leczenie skazy białkowej

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Dużą rolę w alergii odgrywa system immunologiczny. Substancje wnikające do organizmu z zewnątrz (czyli antygeny) powodują, że układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które łącząc się z substancją obcą, tworzą kompleksy antygen-przeciwciało. W taki sposób obca substancja po dostaniu się do organizmu zostaje zneutralizowana. Proces ten przebiega u wszystkich ludzi i z reguły nie powoduje objawów chorobowych. Jeżeli jednak organizm wytworzy zbyt dużą ilość przeciwciał, dochodzi w organizmie do reakcji zapalnych, które objawiają się alergią [1]. Jednym z przykładów takiej reakcji jest skaza białkowa.

Ser kozi – właściwości, przepisy. Ser kozi w ciąży

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mleko kozie charakteryzuje się bogatym profilem składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Produkowane z niego przetwory mleczne, do których zaliczamy jogurty, serki oraz tradycyjne sery długo dojrzewające, mogą stanowić wartościowy element codziennej, zróżnicowanej diety.

Kefir – na odchudzanie i na oczyszczanie jelit. Jak zrobić kefir?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kefir sprzyja walce ze zbędnymi kilogramami. Dlaczego jeszcze warto wypijać szklankę kefiru każdego dnia?

Nadmiar i niedobór serotoniny. Jak podnieść poziom serotoniny?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy po raz pierwszy na początku XX wieku wyizolowano serotoninę zaczęto zastanawiać się nad rolą, a także powiązaniem jej niskiego poziomu z zaburzeniami nastroju oraz występowaniem stanów depresyjnych. Wraz z dopaminą uznawana jest za „hormon szczęścia”. To właśnie ona sprawia, że człowiek czuje się szczęśliwy, odczuwa przyjemność i euforię, a jej brak jest często powodem zaburzeń pracy wielu układów.

Laktoza – co to jest, produkty zawierające laktozą. Dla kogo dieta bez laktozy?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy w organizmie występuje niedobór (brak lub obniżenie aktywności) enzymu beta-galaktozydazy, zwanego powszechnie laktazą – niestrawiony cukier mleczny przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega gwałtownej fermentacji pod wpływem obecnej tam flory bakteryjnej. Produkty tego procesu razem z niezhydrolizowaną laktozą działają drażniąco i wzdymająco na przewód pokarmowy, nasilając objawy nietolerancji.

Witamina B12 w diecie dziecka – działanie, występowanie, niedobór suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina B12 jest jedyną witaminą produkowaną wyłącznie przez komórki prokariotyczne. Równocześnie jest istotnym składnikiem codziennej diety ludzi i zwierząt, który zapobiega rozwojowi anemii złośliwej.

Kefir, maślanka, jogurt – czym się różnią, jak je wykorzystać

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Smak i cenne właściwości mlecznych napojów fermentowanych znano już od czasów starożytnych. Na przestrzeni dziejów trafiały one na stoły niemal wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Spożywane samodzielne lub jako dodatek do rozmaitych dań stanowią doskonałe uzupełnienie codziennego menu.