mleko

Skaza białkowa – objawy i dieta przy alergii pokarmowej na białko

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Najpopularniejszym białkiem mleka krowiego charakteryzującego się alergennością jest kazeina. Uczulać może także białko serwatkowe, czyli beta-laktoglobulina, alfa-laktoalbumina, albumina surowicy bydlęcej.

Choroba Leśniowskiego-Crohna – dieta oraz niezawodne przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Jeżeli cierpisz na chorobę Leśniowskiego Crohna – czy zdarza Ci się restrykcyjnie ograniczać swoją dietę w obawie przed kolejnym zaostrzeniem? Pozbądź się obaw i ciesz się smakiem ulubionych potraw!

6 powodów, dla których warto wprowadzić mleko sojowe do swojej diety

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Najbardziej popularnym mlekiem jest oczywiście krowie. Obok niego istnieje także wiele innych odmian mleka produkowanego z roślin np. mleko sojowe. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Żywność pod względem zawartości różnych składników możemy podzielić na dwanaście grup produktów. Każda z grup charakteryzuje się zawartością innego składnika. Wiedząc, który produkt może uzupełnić dany mikro- lub makroskładnik, łatwiej skomponować zdrową dietę zapewniającą wystarczającą podaż odpowiednich składników odżywczych dla organizmu.

Zmysł węchu wykrywa nawet tłuszcz!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzięki węchowi rozpoznajemy wiele substancji. Jest on również niezbędny, by poczuć smak. Może nas uchronić przed spożyciem zepsutego pożywienia, a także zachęcić do dania, którego nigdy nie jedliśmy. Naukowcy z Monell Center udowodnili, że jesteśmy w stanie węchem wyczuć także tłuszcz.

Wegańska droga mleczna, czyli krótki przewodnik po rodzajach mleka roślinnego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mleko roślinne to produkt powstały z nasion lub orzechów, przez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę lub sito. Takie pozyskiwanie mleka daje nam także produkt pozbawiony laktozy, łatwiej strawny, pozbawiony białek mleka, które mogą wywołać reakcję alergiczną oraz mniej przetworzony, przez co bogatszy w mikro- i makroelementy (np. potas, magnez).

Pasteryzacja a sterylizacja produktów żywnościowych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Obok substancji chemicznych, metod próżniowych czy użycia naturalnych kwasów fermentacyjnych np. mlekowego, producenci najczęściej stosują pasteryzację lub sterylizację, jako sposób na powstrzymanie rozwoju niekorzystniej mikroflory w żywności.

Ile kalorii dziennie wypijamy? Kawa i herbata

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Często nie zdajemy sobie sprawy z ilości wypijanych kalorii. Warto się temu przyjrzeć i czasem zamiast słodkiej kawy czy herbaty wybrać niezastąpioną wodę.

Guma do żucia, jajko niespodzianka, kiełbasa, czyli zakazane produkty

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Powszechnie znane i lubiane przez nas artykuły spożywcze są przedmiotem ograniczeń czy nawet tabu w wielu krajach na całym świecie.

Zadbaj o zdrowie swojego dziecka i zapewnij mu bezpieczny start!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzieci potrafią chorować bardzo często. Z pewnością wie o tym nie jeden rodzic, który posłał swoją pociechę do przedszkola. Dziś opowiemy o częstych chorobach, które dotykają najmłodszych i sposobach na ich leczenie.

10 najlepszych dodatków do porannej owsianki lub musli

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Przedstawiamy Wam najlepszy sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, którą z pewnością wielu z Was kojarzy z dzieciństwa, również dobrze i dziś może spełniać swoje funkcje.

Mleko – negatywny wpływ na organizm

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Czy mleko to samo zdrowie? Poznaj negatywny wpływ mleka na organizm.

Kumys – produkcja, wartość odżywcza, właściwości

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Poznaj niezwykłe właściwości lecznicze kumysu. Znany już od wieków w plemieniach koczowniczych nadal leczy i wzmacnia.

Mleko klaczy – wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Mleko kozie, krowie, czas na mleko klaczy. Jest zdrowsze od mleka krowiego, mniej alergenne i bardzo podobne pod względem składu do mleka kobiecego.

Mleczny zawrót głowy – przegląd produktów mlecznych, ich wartość odżywcza, walory i wady

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Głównie ze względu na niesamowitą różnorodność, stale zwiększaną przez producentów. Dowiedz się więcej o produktach mlecznych.

Interakcje żywności z lekami. Czym popijać farmaceutyki?

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

W krajach rozwiniętych wzrasta ilość spożywanych leków. Zadziwiający jest fakt, że 50% pacjentów nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Brak świadomości i wiedzy na temat niekorzystnego wpływu leku na nasz organizm, sprawia że nie korzystamy z ulotki zamieszczonej dołączonej do lekarstwa.

Wpływ żywienia na objawy autyzmu

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

U coraz większej ilości dzieci diagnozuje się zaburzenia ze spektrum autyzmu. Warto wiedzieć o tej chorobie więcej. Najnowsze badania wykazały również wpływ diety na zmniejszenie objawów tej choroby. Dowiedz się czego Twoje dziecko nie powinno jeść i dlaczego!

Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Witamina D pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Zarówno jej niedobór jak i zbyt duża ilość może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dowiedz się jakie są jej najlepsze źródła i jaką pełni rolę w Twoim ciele!

Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.