mleko

Laktoferyna – działanie, skutki uboczne, dla dzieci, preparaty, cena, opinie

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Obecnie świat opanowała negatywna opinia na temat spożywania mleka krowiego, które posądzane jest o niekorzystne dla zdrowia działanie. Jednak niewiele osób wie, że krowie mleko jest źródłem cennej laktoferyny, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych m.in. działanie przeciwwirusowe, immunostymulujące oraz przeciwbakteryjne.

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Weronika Knapczyk ponad tydzień temu

Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.

Colostrum – właściwości, skutki uboczne, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mleko matki stanowi idealny pokarm dla jej potomka, zapewniający wszystkie elementy potrzebne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Pokarmem o szczególnie unikalnej wartości biologicznej jest colostrum, czyli siara bydlęca. Ponad 250 składników aktywnych zawartych w tej substancji wywiera wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm. Czy colostrum może być stosowane także przez ludzi? Jakie korzyści zdrowotne przynosi i czy suplementacja tą substancją może mieć niepożądane skutki uboczne?

Białko roślinne i zwierzęce – które lepsze?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ze względu na rolę aminokwasów dostarczanych z dietą w metabolizmie białek ustrojowych, białko pokarmowe należy obok tłuszczów i węglowodanów do głównych składników diety. Jakie źródła tego składnika odżywczego najlepiej wybierać?

Alergia na białka mleka krowiego u dzieci – niedobory pokarmowe, dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających składników diety niemowląt oraz dzieci. Sposobem na uniknięcie niekorzystnych dla poprawnego rozwoju oraz dobrego samopoczucia pociechy objawów jest stosowanie żywienia opartego na produktach, które nie zawierają alergennych białek.

Galaktozemia – przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Aby cukier mleczny mógł być źródłem energii, musi ulec przekształceniu do cukrów prostych. Powstały na skutek mutacji blok enzymatyczny uniemożliwia konwersję monosacharydu galaktozy i włączenie jej do procesu glikolizy. W efekcie, w tkankach i płynach ustrojowych organizmu człowieka, gromadzą się toksyczne substancje, które są odpowiedzialne za uszkodzenie narządów.

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?

Skaza białkowa – objawy i dieta przy alergii pokarmowej na białko

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Najpopularniejszym białkiem mleka krowiego charakteryzującego się alergennością jest kazeina. Uczulać może także białko serwatkowe, czyli beta-laktoglobulina, alfa-laktoalbumina, albumina surowicy bydlęcej.

Serwatka – powstawanie, skład, właściwości i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Przez bardzo długi czas serwatka była niedoceniania i traktowana jako odpad. Rozpoczęcie nad nią badań laboratoryjnych wykazało, że stanowi ona cenne źródło wielu składników, a zwłaszcza cennych jakościowo białek.

Choroba Leśniowskiego-Crohna – dieta oraz niezawodne przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Jeżeli cierpisz na chorobę Leśniowskiego Crohna – czy zdarza Ci się restrykcyjnie ograniczać swoją dietę w obawie przed kolejnym zaostrzeniem? Pozbądź się obaw i ciesz się smakiem ulubionych potraw!

6 powodów, dla których warto wprowadzić mleko sojowe do swojej diety

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Najbardziej popularnym mlekiem jest oczywiście krowie. Obok niego istnieje także wiele innych odmian mleka produkowanego z roślin np. mleko sojowe. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Żywność pod względem zawartości różnych składników możemy podzielić na dwanaście grup produktów. Każda z grup charakteryzuje się zawartością innego składnika. Wiedząc, który produkt może uzupełnić dany mikro- lub makroskładnik, łatwiej skomponować zdrową dietę zapewniającą wystarczającą podaż odpowiednich składników odżywczych dla organizmu.

Zmysł węchu wykrywa nawet tłuszcz!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzięki węchowi rozpoznajemy wiele substancji. Jest on również niezbędny, by poczuć smak. Może nas uchronić przed spożyciem zepsutego pożywienia, a także zachęcić do dania, którego nigdy nie jedliśmy. Naukowcy z Monell Center udowodnili, że jesteśmy w stanie węchem wyczuć także tłuszcz.

Wegańska droga mleczna, czyli krótki przewodnik po rodzajach mleka roślinnego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mleko roślinne to produkt powstały z nasion lub orzechów, przez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę lub sito. Takie pozyskiwanie mleka daje nam także produkt pozbawiony laktozy, łatwiej strawny, pozbawiony białek mleka, które mogą wywołać reakcję alergiczną oraz mniej przetworzony, przez co bogatszy w mikro- i makroelementy (np. potas, magnez).

Pasteryzacja a sterylizacja produktów żywnościowych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Obok substancji chemicznych, metod próżniowych czy użycia naturalnych kwasów fermentacyjnych np. mlekowego, producenci najczęściej stosują pasteryzację lub sterylizację, jako sposób na powstrzymanie rozwoju niekorzystniej mikroflory w żywności.

Ile kalorii dziennie wypijamy? Kawa i herbata

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Często nie zdajemy sobie sprawy z ilości wypijanych kalorii. Warto się temu przyjrzeć i czasem zamiast słodkiej kawy czy herbaty wybrać niezastąpioną wodę.

Guma do żucia, jajko niespodzianka, kiełbasa, czyli zakazane produkty

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Powszechnie znane i lubiane przez nas artykuły spożywcze są przedmiotem ograniczeń czy nawet tabu w wielu krajach na całym świecie.

Zadbaj o zdrowie swojego dziecka i zapewnij mu bezpieczny start!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzieci potrafią chorować bardzo często. Z pewnością wie o tym nie jeden rodzic, który posłał swoją pociechę do przedszkola. Dziś opowiemy o częstych chorobach, które dotykają najmłodszych i sposobach na ich leczenie.

10 najlepszych dodatków do porannej owsianki lub musli

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Przedstawiamy Wam najlepszy sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, którą z pewnością wielu z Was kojarzy z dzieciństwa, również dobrze i dziś może spełniać swoje funkcje.