miód

Domowe sposoby na zajady. Od czego robią się zajady i jak je leczyć?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Zapalenie kącików ust zwane powszechnie zajadami to problem dotykający znacznej ilości ludzi szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Owrzodzenie to nie tylko bywa niezwykle bolesne, ale również stanowi mankament estetyczny. Z tego powodu zajady to jedna z najczęstszych przyczyn zgłaszania się pacjentów do lekarza dermatologa.

Karmienie piersią a jedzenie czekolady, miodu, ogórków kiszonych. Co można jeść?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Okres laktacji jest szczególnym czasem w życiu kobiety, w którym dochodzi do wytworzenia szczególnej więzi łączącej mamę z nowonarodzonym niemowlęciem. Dieta kobiety w tym okresie powinna być w pewnych sytuacjach dopasowana do stanu zdrowia dziecka, aby wraz z mlekiem matki nie otrzymywało substancji, które przechodzą do mleka i jednocześnie mogą szkodzić dziecku. Powinna być także pełnowartościowa i bezpieczna dla mamy,

Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne.

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, opinie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Od wieków człowiek interesował się pszczołami, podejmował próby analiz produktów wytwarzanych przez te pożyteczne owady. Na przestrzeni dziejów miód pszczeli stał się nie tylko słodkim smakołykiem, ale także cennym lekarstwem na wszelkie choroby.

Apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszeczlich

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Produkty pszczele – naturalne leki pełne niesamowitych właściwości

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód, czosnek, cytryna – na kaszel i przeziębienie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie?

Miód pitny – właściwości, rodzaje oraz przepis

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miód pitny to najstarszy napój alkoholowy w Europie środkowej oraz północnej. Znany był już za czasów Piastów i Jagiellonów. Spożywany głównie przez zamożną szlachtę. Miód pitny jest narodowym polskim trunkiem, zarejestrowanym jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Poznajmy rodzaje miodów pitnych, ich właściwości oraz sposób na samodzielne przygotowanie.

Miód rzepakowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Polska to jeden z krajów przodujących w pozyskiwaniu miodu. W 2006 roku na jedną polską pszczelą rodzinę przypadało aż 20 kg miodu. Grzechem byłoby przejść wobec tego faktu obojętnie i nie wykorzystać cennych właściwości jakie produkt ten niesie ze sobą.

Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!

Prawdziwy czy sztuczny – jak rozpoznać miód i nie dać się oszukać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Miód jest surowcem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifica z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Posiada nie tylko walory smakowe, ale działa wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. [1] Konwencjonalna produkcja miodu jest długotrwałym, czasochłonnym procesem, stąd wysoka cena miodu nie powinna nas dziwić.

Cytryna w syropie miodowym

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Wraz z początkiem grudnia w moim domu pojawiają się wstążki, opakowania, celofany, a w każdej wolnej chwili zajmuje się gotowaniem, przystrajaniem oraz pakowaniem prezentów. Z dnia na dzień zwiększa się ilość pomysłów w mojej głowie, czasami obawiam się, że grudzień jest dla mnie za krótki, aby wszystko zrealizować, a za razem połączyć to z pracą zawodową. Chcąc połączyć przyjemne z pożytecznym postanowiłam się z Wami podzielić pomysłem na dodatek do prezentu jakim może być cytryna w syropie miodowym, którą możecie przygotować w słoiczku, a następnie własnoręcznie go ozdobić.

10 zalet spożywania miodu manuka

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Miód i cynamon wspomoże Twoje odchudzanie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Połączenie miodu i cynamonu wspomoże Twoją walkę z otyłością nawet lepiej niż woda z cytryną. Obie mikstury działają na podobnej zasadzie. Oczyszczają organizm i przyspieszają Twój metabolizm. Dzięki temu wraz ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną, jeszcze szybciej osiągniesz wymarzoną sylwetkę!

Pomysły na domowe odżywki do włosów

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kiedy włosy tracą zdrowy wygląd, stają się suche, matowe, pojawiają się rozdwojone końcówki koniecznie trzeba o nie zadbać. Jak je zregenerować, odbudować i nadać im blasku? Pomocne mogą być odżywcze maseczki, które każdy szybko i bez większego trudu przygotuje w domu.

7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?

Hydroksymetylofurfural – właściwości i występowanie substancji zapachowej

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Substancja ta pomoże Ci ocenić jakość miodów i przetworów owocowych. Zbyt duże jej stężenie w produkcie może wskazywać na złą jakość produkcji bądź przechowywania.

5 grup „zdrowych” produktów, które rujnują Twoją dietę cz.1

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Nie wystarczy po prostu zdrowo jeść, aby zachować dobre samopoczucie, uchronić się od chorób oraz wyglądać szczupło i atrakcyjnie. Zdrowe produkty, tak samo jak te z zakazanej półki, bardzo łatwo przedawkować – niekontrolowane ich jedzenie może wręcz wpływać negatywnie na założone cele zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne jest 5 grup produktów, które wg mnie są największym nieporozumieniem na rynku żywności „fit” . Poznajmy je.