miód

10 zalet spożywania miodu manuka

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad tydzień temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Miód i cynamon wspomoże Twoje odchudzanie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Połączenie miodu i cynamonu wspomoże Twoją walkę z otyłością nawet lepiej niż woda z cytryną. Obie mikstury działają na podobnej zasadzie. Oczyszczają organizm i przyspieszają Twój metabolizm. Dzięki temu wraz ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną, jeszcze szybciej osiągniesz wymarzoną sylwetkę!

Pomysły na domowe odżywki do włosów

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kiedy włosy tracą zdrowy wygląd, stają się suche, matowe, pojawiają się rozdwojone końcówki koniecznie trzeba o nie zadbać. Jak je zregenerować, odbudować i nadać im blasku? Pomocne mogą być odżywcze maseczki, które każdy szybko i bez większego trudu przygotuje w domu.

7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?

Hydroksymetylofurfural – właściwości i występowanie substancji zapachowej

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Substancja ta pomoże Ci ocenić jakość miodów i przetworów owocowych. Zbyt duże jej stężenie w produkcie może wskazywać na złą jakość produkcji bądź przechowywania.

5 grup „zdrowych” produktów, które rujnują Twoją dietę cz.1

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Nie wystarczy po prostu zdrowo jeść, aby zachować dobre samopoczucie, uchronić się od chorób oraz wyglądać szczupło i atrakcyjnie. Zdrowe produkty, tak samo jak te z zakazanej półki, bardzo łatwo przedawkować – niekontrolowane ich jedzenie może wręcz wpływać negatywnie na założone cele zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne jest 5 grup produktów, które wg mnie są największym nieporozumieniem na rynku żywności „fit” . Poznajmy je.

5 najskuteczniejszych domowych kuracji oczyszczających organizm

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Kuracje oczyszczające wcale nie muszą kojarzyć się z głodówkami i wydawaniem ogromnych ilości pieniędzy na tajemnicze specyfiki i medykamenty. Niektóre produkty mające wysoką skuteczność w oczyszczaniu organizmu są dostępne od ręki, a większość z nich podsuwa nam natura.

Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.

10 miodów, które w zdrowy sposób zaspokoją chęć na małe Conieco

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Rodzaj miodu zależy od roślin, z jakich pszczoły pobierają pyłki lub soki. To właśnie od tego zależą również zdrowotne właściwości, smak i kolor. Przedstawiamy 10 rodzajów najzdrowszych miodów. Wybierz coś dla siebie!

Miód nawłociowy (z nawłoci) – właściwości i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Mało popularny, a bardzo zdrowy. Miód z powszechnie nazywanej mimozą rośliny.

Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Miód znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Jego właściwości z powodzeniem wykorzystujemy także w kosmetyce. Ceniony jest za swoje liczne walory przede wszystkim przez panie.

Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Dziś polecam Wam soczystą pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym.

Zioła i miód to naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Odporność można wzmocnić w bardzo prosty sposób – naturalnie!

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich i jego cenne, lecznicze właściwości

Julia Sikora ponad miesiąc temu

Poznajmy wszystkie właściwości lecznicze miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich.

Miód mniszkowy - właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Julia Sikora ponad miesiąc temu

Czy znamy wszystkie właściwości miodu mniszkowego?

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza? Jakie słodycze dla cukrzyka?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze?

Miód manuka nie tylko na trądzik i cukrzycę - jakie jeszcze wykazuje właściwości?  

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Właściwości miodu zależą od rośliny z jakiej jest wytwarzany, a co oferuje krzew manuka?

Miód akacjowy - właściwości i wartości odżywcze

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Miód akacjowy znany jest głównie ze swojej rozkosznej słodyczy oraz właściwości antybakteryjnych. Jakie jeszcze dobroczynne właściwości ma ten swoisty dar natury?