Jesteś na:

migdały

Marcepan – skład, właściwości, przepisy. Jak zrobić marcepan?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Z czego składa się marcepan? Czy marcepan jest zdrowy oraz jak zrobić go samodzielnie? Przepisy z marcepanu.

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Olejek ze słodkich migdałów – skład oraz zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Podobnie jak surowiec, z którego powstał, olej ze słodkich migdałów tłoczony na zimno jest źródłem zdrowych wielonienasconych kwasów tłuszczowych, rozmaitych składników mineralnych oraz witamin. Dzięki delikatnemu smakowi jest świetnym dodatkiem do mięs, słodkich deserów i produkcji masy marcepanowej.