mięso

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl 5 dni temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Witamina A w diecie dzieci – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Prawidłowe żywienie dzieci, opierające się na zbilansowanej diecie dostarczającej odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych, ma ogromne znaczenie dla długości i jakości życia pociechy. Dla prawidłowego rozwoju pyscho-fizycznego ważne jest, aby dieta była pełnowartościowa, urozmaicona i smaczna.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego przetwory należy ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Czym je zastąpić?

Mięso oznacza męskość! Co wpływa na poziom testosteronu?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Od dawna utarła się opinia, że o sprawności i męskości decyduje wysokie spożycie mięsa. W końcu każdy mężczyzna musi porządnie zjeść, a podstawą każdego jego posiłku powinno być mięso i duże ilości białka. Jak jest w rzeczywistości?

"Chińskie mięso", które nie jest mięsem

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele osób, które zdecydowały się na przejście na dietę wegetariańską tęskni za smakiem mięsa. Oczywiście i na to można znaleźć rozwiązanie – seitan, czyli tzw. “chińskie mięso”.

Obróbka termiczna żywności a zawartość związków rakotwórczych (WWA i HCA)

Jagoda Krzyszakowska ponad miesiąc temu

Przetwarzanie żywności przy użyciu wysokiej temperatury od dawien dawna było wykorzystywane przez człowieka. Grillowanie, pieczenie lub smażenie oprócz zapewnienia odpowiednich walorów smakowych produktu gotowego, może stać się źródłem rakotwórczych substancji. Sposób obróbki jak również rodzaj potrawy, którą mamy przygotować bezpośrednio wpływa na zawartość WWA czy HCA – groźnych związków o działaniu rakotwórczym i mutagennym.

Sekrety zdrowego grillowania – mięso

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Tuż, tuż majówka. Nieodłącznym elementem każdej majówki jest grill! Specjalnie dla Was przedstawimy parę wskazówek, które pomogą Wam grillować zdrowo i smacznie!

Odchudzanie przez wykluczenie mięsa z diety

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy dieta wegetariańska jest dobrym sposobem na odchudzanie? W końcu jej podstawą są warzywa i owoce, które mają mniejszą kaloryczność od dań mięsnych. Tak się wydaje z początku, jednak sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana.

Mięso i wyroby mięsne powodujące raka!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

WHO ostrzega przed wędlinami, czerwonym mięsem, które to mają przyczyniać się do powstawania nowotworów jelita grubego, prostaty i trzustki. Czy jest jednak, czego się obawiać?

10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Smażony szczur, żywy ser, zgniłe mięso, czym są preriowe ostrygi i jaki jest najbardziej obrzydliwy afrodyzjak świata. Zobacz, co jeszcze rozpływa się w ustach.

Mięso z probówki, czyli produkcja, wady i zalety mięsa wyhodowanego w laboratorium

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Jedną z możliwości wykorzystania rozwoju technologicznego w spełnianiu potrzeb ludności jest wprowadzanie mięsa otrzymanego w kontrolowanych warunkach. Czy taki produkt jest w pełni bezpieczny?

Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Żywność pod względem zawartości różnych składników możemy podzielić na dwanaście grup produktów. Każda z grup charakteryzuje się zawartością innego składnika. Wiedząc, który produkt może uzupełnić dany mikro- lub makroskładnik, łatwiej skomponować zdrową dietę zapewniającą wystarczającą podaż odpowiednich składników odżywczych dla organizmu.

Dziczyzna – wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania do spożycia

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jeśli słysząc hasło „dziczyzna” Twoim pierwszym skojarzeniem jest tłuste, niezdrowe mięso, zupełnie pozbawione wartości odżywczych i definitywnie skreślone z listy produktów wskazanych w codziennej diecie – najprawdopodobniej jesteś w dużym błędzie. Najwyższy czas stanąć oko w oko z leśną zwierzyną i oswoić… wiedzę o jej walorach odżywczych!

Wpływ diety na raka jelita grubego

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

W Polsce i na świecie choroby nowotworowe stanowią drugą przyczynę zgonów. Częstotliwość zachorowalności na nowotwór jelita grubego dotyczy w równym stopniu kobiet i mężczyzn.

Rolada schabowa faszerowana cukinią i suszonymi borowikami

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Pieczeń schabowa jest doskonałym pomysłem, gdy nie mamy czasu na codzienne zakupy i gotowanie.

Czerwone mięso wcale nie takie złe, jak go malują dietetycy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Szwedzcy naukowcy postanowili zbadać wpływ czerwonego mięsa na zdrowie. Przetworzone, czerwone mięso uważa się za przyczynę wielu chorób układu krążenia. Co jednak z nieprzetworzonym, czerwonym mięsem? Czy jego spożywanie ma takie same skutki?

Przepis na soczysty schab pieczony w ziołach

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Pieczony schab to pyszna i zdrowa alternatywa dla kupnej wędliny. Nadaje się idealnie zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do ulubionego pieczywa.

Kolagen – właściwości, rodzaje, źródła i zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

W jakich produktach znajdziemy naturalny kolagen, który pozwoli nam cieszyć się jędrną i gładką skórą, a także zdrowymi stawami przez długi czas?