mięso

Nadmiar i niedobór serotoniny. Jak podnieść poziom serotoniny?

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Kiedy po raz pierwszy na początku XX wieku wyizolowano serotoninę zaczęto zastanawiać się nad rolą, a także powiązaniem jej niskiego poziomu z zaburzeniami nastroju oraz występowaniem stanów depresyjnych. Wraz z dopaminą uznawana jest za „hormon szczęścia”. To właśnie ona sprawia, że człowiek czuje się szczęśliwy, odczuwa przyjemność i euforię, a jej brak jest często powodem zaburzeń pracy wielu układów.

Podroby – wartości odżywcze, przepisy. Czy podroby są zdrowe?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

U jednych wywołują dreszcze obrzydzenia, innym cieknie ślinka na samą o nich myśl. Obiektywnie o podrobach.

Mięso w diecie dziecka – rodzaje, przepisy. Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP i B12), cynk, żelazo kwas arachidonowy oraz karnitynę. Jakiego rodzaju mięso powinno znaleźć się w diecie dziecka, a jakie podawać dziecku sporadycznie?

Witamina B12 w diecie dziecka – działanie, występowanie, niedobór suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina B12 jest jedyną witaminą produkowaną wyłącznie przez komórki prokariotyczne. Równocześnie jest istotnym składnikiem codziennej diety ludzi i zwierząt, który zapobiega rozwojowi anemii złośliwej.

6 sposobów na zwiększenie przyswajalności białka

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zła obróbka termiczna, czy zbyt szybkie jedzenie pokarmu może zredukować wyżej wymienioną zależność. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak poprawić przyswajanie protein, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Wędliny – produkcja, skład, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Przetwory mięsne od zawsze cieszą się dużą popularnością. W sklepach możemy dostać najróżniejsze rodzaje wędlin, a dla niektórych stanowią one nieodłączny element codziennej diety. Czym właściwe są wędliny i czy warto je spożywać?

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.

Fleksitarianizm – zasady, wady i zalety, wpływ na odchudzanie, jadłospis

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Nazwa pochodzi od angielskiego słowa flexible, czyli elastyczny, giętki, łatwo przystosowujący się. Jest to sposób odżywiania, który opiera się na zasadach diety wegetariańskiej, ale dopuszcza okazjonalne spożywanie mięsa i ryb.

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Witamina A w diecie dzieci – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Prawidłowe żywienie dzieci, opierające się na zbilansowanej diecie dostarczającej odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych, ma ogromne znaczenie dla długości i jakości życia pociechy. Dla prawidłowego rozwoju pyscho-fizycznego ważne jest, aby dieta była pełnowartościowa, urozmaicona i smaczna.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego przetwory należy ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Czym je zastąpić?

Mięso oznacza męskość! Co wpływa na poziom testosteronu?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Od dawna utarła się opinia, że o sprawności i męskości decyduje wysokie spożycie mięsa. W końcu każdy mężczyzna musi porządnie zjeść, a podstawą każdego jego posiłku powinno być mięso i duże ilości białka. Jak jest w rzeczywistości?

"Chińskie mięso", które nie jest mięsem

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele osób, które zdecydowały się na przejście na dietę wegetariańską tęskni za smakiem mięsa. Oczywiście i na to można znaleźć rozwiązanie – seitan, czyli tzw. “chińskie mięso”.

Obróbka termiczna żywności a zawartość związków rakotwórczych (WWA i HCA)

Jagoda Krzyszakowska ponad miesiąc temu

Przetwarzanie żywności przy użyciu wysokiej temperatury od dawien dawna było wykorzystywane przez człowieka. Grillowanie, pieczenie lub smażenie oprócz zapewnienia odpowiednich walorów smakowych produktu gotowego, może stać się źródłem rakotwórczych substancji. Sposób obróbki jak również rodzaj potrawy, którą mamy przygotować bezpośrednio wpływa na zawartość WWA czy HCA – groźnych związków o działaniu rakotwórczym i mutagennym.

Sekrety zdrowego grillowania – mięso

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Tuż, tuż majówka. Nieodłącznym elementem każdej majówki jest grill! Specjalnie dla Was przedstawimy parę wskazówek, które pomogą Wam grillować zdrowo i smacznie!

Odchudzanie przez wykluczenie mięsa z diety

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy dieta wegetariańska jest dobrym sposobem na odchudzanie? W końcu jej podstawą są warzywa i owoce, które mają mniejszą kaloryczność od dań mięsnych. Tak się wydaje z początku, jednak sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana.

Mięso i wyroby mięsne powodujące raka!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

WHO ostrzega przed wędlinami, czerwonym mięsem, które to mają przyczyniać się do powstawania nowotworów jelita grubego, prostaty i trzustki. Czy jest jednak, czego się obawiać?

10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Smażony szczur, żywy ser, zgniłe mięso, czym są preriowe ostrygi i jaki jest najbardziej obrzydliwy afrodyzjak świata. Zobacz, co jeszcze rozpływa się w ustach.