mięso

Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Dominika Suślik wczoraj

Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie mięso i nie jesteśmy do końca pewni czy nadaję się ono w ogóle do spożycia. Inną kwestią jest zakup nieświeżego mięsa w sklepie. Jak zatem rozpoznać czy jest ono świeże, czy nadaje się jedynie do wyrzucenia? I jakie zagrożenia na nas czyhają w wyniku zjedzenia zepsutego mięsa?  

Cielęcina – właściwości. Cielęcina dla dziecka. Jak przyrządzić cielęcinę?

Magdalena Olejnik 6 dni temu

Cielęcina w polskich domach występuje bardzo rzadko, ponieważ mięso to jest dość drogie i trudne w obróbce kulinarnej. Natomiast odpowiednio przyrządzone i przyprawione jest doskonałe w smaku. To delikatne, dietetyczne oraz lekkostrawne mięso, które częściej powinno gościć na naszych stołach.

Czy mięso jest zdrowe? Czym zastąpić mięso?

Agnieszka Bernatowicz, dietetyk ponad tydzień temu

Mięso to źródło białka i wielu innych składników odżywczych. Jednak czy jest ono wskazane dla każdego? Czy zawiera związki, których można się obawiać? W jaki inny sposób można zastąpić mięso, żeby pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko?

Wątróbka drobiowa – właściwości, odchudzanie, przepis. Jak przygotować wątróbkę drobiową?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Wątróbkę drobiową, podobnie jak inne podroby, charakteryzuje specyficzny smak i konsystencja. To właśnie te cechy sprawiają, że wywołuje skrajne uczucia – całkowitą niechęć lub nawet uwielbienie. Również jej skład jest wyjątkowy – dla niektórych zalecany, a dla innym przeciwwskazany. Czy wartość dietetyczna wątróbki jest niska jak jej cena, czy raczej występuje odwrotna zależność?

Suszona wołowina – przepis. Gdzie kupić suszoną wołowinę?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Suszona wołowina, czyli wysokobiałkowa przekąska z długim terminem ważności do spożycia, wymyślona została przez północnoamerykańskich Indian. Stanowi doskonałą propozycję na długie wycieczki oraz przekąskę między posiłkami.

Nadmiar i niedobór serotoniny. Jak podnieść poziom serotoniny?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy po raz pierwszy na początku XX wieku wyizolowano serotoninę zaczęto zastanawiać się nad rolą, a także powiązaniem jej niskiego poziomu z zaburzeniami nastroju oraz występowaniem stanów depresyjnych. Wraz z dopaminą uznawana jest za „hormon szczęścia”. To właśnie ona sprawia, że człowiek czuje się szczęśliwy, odczuwa przyjemność i euforię, a jej brak jest często powodem zaburzeń pracy wielu układów.

Podroby – wartości odżywcze, przepisy. Czy podroby są zdrowe?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

U jednych wywołują dreszcze obrzydzenia, innym cieknie ślinka na samą o nich myśl. Obiektywnie o podrobach.

Mięso w diecie dziecka – rodzaje, przepisy. Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP i B12), cynk, żelazo kwas arachidonowy oraz karnitynę. Jakiego rodzaju mięso powinno znaleźć się w diecie dziecka, a jakie podawać dziecku sporadycznie?

Witamina B12 w diecie dziecka – działanie, występowanie, niedobór suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina B12 jest jedyną witaminą produkowaną wyłącznie przez komórki prokariotyczne. Równocześnie jest istotnym składnikiem codziennej diety ludzi i zwierząt, który zapobiega rozwojowi anemii złośliwej.

6 sposobów na zwiększenie przyswajalności białka

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zła obróbka termiczna, czy zbyt szybkie jedzenie pokarmu może zredukować wyżej wymienioną zależność. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak poprawić przyswajanie protein, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Wędliny – produkcja, skład, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Przetwory mięsne od zawsze cieszą się dużą popularnością. W sklepach możemy dostać najróżniejsze rodzaje wędlin, a dla niektórych stanowią one nieodłączny element codziennej diety. Czym właściwe są wędliny i czy warto je spożywać?

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.

Fleksitarianizm – zasady, wady i zalety, wpływ na odchudzanie, jadłospis

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Nazwa pochodzi od angielskiego słowa flexible, czyli elastyczny, giętki, łatwo przystosowujący się. Jest to sposób odżywiania, który opiera się na zasadach diety wegetariańskiej, ale dopuszcza okazjonalne spożywanie mięsa i ryb.

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Witamina A w diecie dzieci – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Prawidłowe żywienie dzieci, opierające się na zbilansowanej diecie dostarczającej odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych, ma ogromne znaczenie dla długości i jakości życia pociechy. Dla prawidłowego rozwoju pyscho-fizycznego ważne jest, aby dieta była pełnowartościowa, urozmaicona i smaczna.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Tłuszcze zwierzęce a zwiększone ryzyko chorób serca – najnowsze badania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rewolucyjne wyniki badań z udziałem 42 krajów Europy

Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego przetwory należy ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Czym je zastąpić?

Mięso oznacza męskość! Co wpływa na poziom testosteronu?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Od dawna utarła się opinia, że o sprawności i męskości decyduje wysokie spożycie mięsa. W końcu każdy mężczyzna musi porządnie zjeść, a podstawą każdego jego posiłku powinno być mięso i duże ilości białka. Jak jest w rzeczywistości?