Jesteś na:

miażdżyca

Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Ile prawdy kryją w sobie legendy o złych skutkach spożywania masła? Czy rzeczywiście powinniśmy się go wystrzegać?

Dieta niskocholesterolowa – wskazania, skuteczność, produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czy dieta niskocholesterolowa jest więc faktycznie kluczem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych? Jakie jednostki chorobowe wymagają ograniczenia spożywanego cholesterolu i jaką dietę należy wtedy wprowadzić?

Poznaj sproszkowaną, zieloną herbatę i jej wpływ na zdrowie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zdrowotne właściwości zielonej herbaty są już wszystkim dobrze znane. Matcha jednak wyróżnia się spośród innych liściastych herbat. Chroni ona przed wieloma chorobami, a także przed upływem czasu.

Dieta TLC – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane oraz jadłospis

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta TLC – druga, po DASH, najlepsza metoda żywienia w rankingu U.S. News 2016 roku jest gorąco polecana pacjentom z wszelkimi problemami związanymi z układem sercowo naczyniowym. Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna jak o niej piszą?

Dieta dr Ornisha – założenia, produkty, wskazania, efekty oraz jadłospis

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czy dieta Ornisha jest faktycznie optymalnym narzędziem redukcji tkanki tłuszczowej, czy też kolejnym chwytem marketingowym, na który dają złapać się zdesperowani pacjenci?

Wstań od biurka! To ochroni Cię przed miażdżycą

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Siedzący tryb życia jest tak samo niebezpieczny jak nałogowe palenie papierosów. Naukowcy potwierdzają, że znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy.

Olej z wiesiołka – skład, zastosowanie, działanie i opinie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Lecznicze właściwości wiesiołka są wykorzystywane już od dawna. Z roku na rok preparaty z oleju wiesiołka zyskują coraz większą popularność i swoich zwolenników. Najbardziej cenne z całej rośliny są nasiona, z których to pozyskuje się prozdrowotny olej. Lista zalet oraz zastosowań jest spora.

Awokado chroni przed 5 chorobami!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!

Melisa – właściwości i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Melisa to kolejny niezbędnik zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Sprawdza się nie tylko jako przyprawa i kulinarna ozdoba potraw, ale oddziałuje pozytywnie na cały organizm. Koi nerwy, relaksuje i poprawia pracę układu pokarmowego. Z liści melisy powstaje olejek, ale można również je zaparzać i pić melisowe herbatki i napary. Poznajmy zastosowania i właściwości melisy lekarskiej.

Polifenole skuteczne w prewencji chorób układu krążenia

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Naukowcy z projektu BACCHUS udowodnili, że polifenole są skutecznym środkiem w prewencji chorób układu krążenia.

Czerwone mięso wcale nie takie złe, jak go malują dietetycy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Szwedzcy naukowcy postanowili zbadać wpływ czerwonego mięsa na zdrowie. Przetworzone, czerwone mięso uważa się za przyczynę wielu chorób układu krążenia. Co jednak z nieprzetworzonym, czerwonym mięsem? Czy jego spożywanie ma takie same skutki?

Choroby cywilizacyjne - czynniki ryzyka, profilaktyka oraz rodzaje i charakterystyka chorób

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Dorobek cywilizacyjny przyniósł wiele dobra ale jednocześnie stał się przyczyną wielu zagrożeń. Postęp i dobrobyt z jednej strony ułatwiają nam życie, a z drugiej zwiększają liczbę chorób. Jakie są czynniki ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych? I czy tak naprawdę można im zapobiec?

Nowe odkrycia dotyczące prewencji chorób serca

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta bogata w zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe może ochronić przed chorobami serca, ale czy wszystkich? Nowe badania dotyczące diety Eskimosów wskazują na większą zależność pomiędzy genetyką a dietą niż to nam się wydawało dotychczas.

CLA – działanie, odchudzanie, opinie ekspertów i naturalne źródła

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Tajemniczy kwas linolowy CLA nadal pozostaje obiektem intensywnych badań naukowców. Czy okaże się skutecznym lekiem na najbardziej uporczywe choroby XXI wieku: otyłość i raka? Miejmy nadzieję, że przekonamy się o tym już niedługo.

Natto – właściwości i zastosowanie sfermentowanej soi

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Natto, czyli sfermentowana soja to danie podawane na co dzień w kuchni japońskiej. Poznaj właściwości jednego z najzdrowszych produktów na świecie.

Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Witamina K2 jest odmianą witaminy K i jest bardzo kluczowa w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz osteoporozy. Jaka jest jej rola w organizmie?

Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Śledź jest rybą, która kojarzy się nam szczególnie z okresem świąt Bożego Narodzenia, jednak warto urozmaicać nią nasz jadłospis przez cały rok.

Zalety karmienia piersią w świetle najnowszych badań

Marta Konował ponad miesiąc temu

Najnowsze badania naukowe wskazują na coraz większy wpływ karmienia piersią na przyszły stan zdrowia matki i dziecka. Wyniki te powinny zachęcać młode mamy do karmienia swoich pociech pokarmem naturalnym.

Dieta optymalna dr. Kwaśniewskiego – zasady i zagrożenia

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Dieta optymalna to dieta opracowana przez doktora Kwaśniewskiego. Pomimo licznych świadectw osób, którym pomogła w walce z chorobą, nie cieszy się uznaniem wśród lekarzy i dietetyków. Dlaczego?