Jesteś na:

metale ciężkie

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad tydzień temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Analiza pierwiastkowa włosa – dobra metoda diagnostyczna czy chwyt marketingowy?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Z pomocą ma wtedy przychodzić analiza pierwiastkowa włosa, która promowana jest jako najlepsza metoda diagnostyczna składników mineralnych zgromadzonych w organizmie. Czy skan minerałów zawartych we włosie faktycznie lepiej odzwierciedla magazyn poszczególnych pierwiastków, czy jest to jedynie chwyt marketingowy uszczuplający zasoby naszego portfela?

Dieta osób z alergią na nikiel – produkty zakazane i zalecane

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Alergia na nikiel jest jedną z częściej spotykanych alergii zarówno w grupie dzieci, jak i osób dorosłych. Do roku 2000 była ona diagnozowana w Polsce zdecydowanie rzadziej niż w USA, czy w krajach Europy zachodniej. Z biegiem czasu jednak wskaźnik ten zaczął dorównywać temu na zachodzie.

Kadm – źródła w żywności, szkodliwe działanie na organizm człowieka, zatrucie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Podobnie jak rtęć, kadm nie pełni w organizmie żadnej funkcji regulacyjnej, toteż dostarczany z produktami żywnościowymi, może spowodować jedynie komplikacje zaburzając metabolizm pewnych organów.

Rtęć i metylortęć – źródła w żywności, zagrożenia dla organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rtęć i metylortęć nie pełnią w organizmie ludzkim żadnej roli, a dostarczone wraz z pożywieniem lub innymi źródłami gromadzą się w organizmie, co może przyczyniać się do rozwoju chorób neurologicznych i nowotworów. Ryby pochodzące szczególnie z niepewnych źródeł stwarzają zagrożenie zatrucia rtęcią i jej pochodnymi.

Zanieczyszczenie ryb metalami ciężkimi - przyczyny i wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Ryby są niezbędne w naszej diecie. Dostarczają wielu składników odżywczych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych omega-3. Jednakże nie są zalecane częściej niż 2–3 razy w tygodniu, ponieważ mogą być również źródłem substancji szkodliwych. Dowiedzmy się, które ryby najlepiej wybierać.

Substancje antyodżywcze – czym są i czy należy się ich obawiać?

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Substancje antyodżywcze, jak sama nazwa wskazuje, mogą szkodliwie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Czy należy się ich obawiać?

Ryba w puszce nie czuje się jak w wodzie...Sprawdźmy dlaczego!

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Wszyscy dobrze wiemy, że ryby jeść trzeba. Zawierają bowiem bardzo dużo cennych składników. Ale czy wiemy, które wybrać? Czym się tak naprawdę różni ryba surowa od tej w puszce?