Jesteś na:

metabolizm

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad tydzień temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Analiza pierwiastkowa włosa – dobra metoda diagnostyczna czy chwyt marketingowy?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Z pomocą ma wtedy przychodzić analiza pierwiastkowa włosa, która promowana jest jako najlepsza metoda diagnostyczna składników mineralnych zgromadzonych w organizmie. Czy skan minerałów zawartych we włosie faktycznie lepiej odzwierciedla magazyn poszczególnych pierwiastków, czy jest to jedynie chwyt marketingowy uszczuplający zasoby naszego portfela?

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?

Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy śmiało zakwalifikować do żywności o prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto zainteresować się skrobią oporną i w jaki sposób możemy sami ją wytworzyć w żywności? Zapraszam do lektury artykułu!

System Nowaka – odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Trudno jest wybrać książkę, która w jasny i ciekawy sposób tłumaczy podstawowe aspekty fizjologii odchudzania i wskazuje, jak zastosować je w praktyce. Okazuje się jednak, że takie lektury istnieją, a jedną z nich jest „System Nowaka – odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii”. Czy warto jest mieć tę książkę na swojej bibliotecznej półce?

Zioła tybetańskie na odchudzanie – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Tradycyjna medycyna tybetańska liczy sobie ponad 2000 lat. Jak ocenia się jej skuteczność w świetle dzisiejszych badań? Czy antyczne receptury pomogą w walce z obecnymi dziś problemami zdrowotnymi?

Jak przyspieszyć i zwolnić metabolizm, czyli regulacja tempa przemiany materii

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Metabolizm to całokształt przemian chemicznych i energetycznych zachodzących w żywym organizmie. Szybkość tych reakcji zależna jest w dużej mierze od wieku i stanu zdrowia, jednak to nasz styl życia ma niebagatelny wpływ na tempo przemiany materii. Co zrobić, by przyspieszyć metabolizm i w jaki sposób można go zwolnić?

Proszek zasadowy – skład, wpływ na odchudzanie, stosowanie oraz skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nadmiar kwasotwórczych pierwiastków, objawia się przewlekłym zmęczeniem, bólem głowy, podkrążonymi oczami oraz szarą i zmęczoną cerą, co jest często spotykanym zjawiskiem u osób stosujących dietę ubogą w świeże warzywa i owoce. Ratunkiem wydaje się wzbogacenie diety o alkalizujące jarzyny. Na rynku pojawił się również nowy produkt pod nazwą proszku zasadowego, który warto poznać.

Len mielony a odchudzanie – wpływ na jelita i efekty stosowania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

To, że len jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie z rodziny omega 3, wie każdy z nas. Małe ziarenka lnu są również źródłem składników mineralnych oraz cennego błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych, a także białka roślinnego. Jak zatem drobne nasiona lnu mogą wpływać na pracę jelit oraz wspomagać odchudzanie?

Jestem na diecie, a nie chudnę – co może być powodem Twoich problemów?

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Na temat odchudzania rozpowszechnianych jest wiele przesądów, które mogą prowadzić do groźnych dla organizmu zaburzeń. Można o nich poczytać na forach internetowych, gdzie swoimi doświadczeniami dzielą się osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Odnaleźć można tam dosłownie wszystko – poczynając od przemyśleń zwolenników diety kapuścianej, po jej wielkich przeciwników. Czasem jednak można sobie bardziej zaszkodzić, aniżeli pomóc…

Odchudzanie w czasie snu jest możliwe!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy możliwe jest odchudzanie w czasie snu? Tak! I to nie jest bajka. Naukowo potwierdzone wskazówki pomogą Wam zgubić nadprogramowe kilogramy. Nie musicie się budzić, to nie sen!

Czerymoja – właściwości i zastosowanie

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jej kremowa konsystencja jest jak wykwintnie skomponowany smakowo deser, przypominający lody. Jeśli raz spróbujesz ten owoc, wiedz, że na pewno stanie się on jednym z Twoich ulubionych.

Załamanie metaboliczne – przyczyny, zapobieganie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ćwiczysz i trzymasz dietę, a Twoje wysiłki nie przynoszą efektów? Mimo godzin spędzonych na sali fitness i skrupulatnego liczenia kalorii wciąż nie potrafisz zrzucić zbędnej tkanki tłuszczowej? Jeśli odpowiedź na oba pytania brzmi „tak” prawdopodobnie doświadczyłeś załamania metabolicznego – stanu, w którym twój organizm broni się przed dalszą utratą masy ciała. Jakie mogą być przyczyny tej sytuacji i jak jej zapobiegać?

Kasza owsiana i jęczmienna jako źródło beta-glukanu w diecie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Beta-glukan to jedna z frakcji błonnika, która rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na swoje korzystne walory żywieniowe została zakwalifikowana jako składnik żywności funkcjonalnej, dlatego produkty zawierające w składzie tę frakcję powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie.

Kolendra – właściwości, przechowywanie i zastosowanie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz zastosowań kulinarnych kolendra posiada również prozdrowotne właściwości, które znajdują swoje wykorzystanie w medycynie naturalnej.

Kardamon – właściwości i zastosowanie aromatycznego afrodyzjaku

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Kardamon wykorzystywany jest w Indiach jako kluczowa przyprawa do potraw na bazie ryżu, mięsa oraz warzyw. Od tysięcy lat stosowany jest jako lek oraz afrodyzjak.

Świąteczna wieczerza bez wyrzutów sumienia

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Można cieszyć się wigilijną wieczerzą bez wyrzutów sumienia – dowiedz się jak.

Śliwka – charakterystyka, odmiany, właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Owoce są nie tylko smaczne, ale dostarczają naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych. Śliwki są wyśmienitym owocem sezonowym. Na ich dostępność oraz wybór spośród wielu odmian nie powinniśmy narzekać. Ponadto cenne składniki, jakie niosą ze sobą, wywierają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

Witamina B6 – działanie, niedobór, nadmiar, występowanie i dawkowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Witamina B6 to jedna z witamin z grupy B, dzięki której powstają w naszym organizmie hormony szczęścia oraz adrenalina. Niezbędna jest także przy przemianach najważniejszych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz białek.

Produkty zakazane i polecane na kolację

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Poznaj zasady, którymi warto się kierować przy komponowaniu posiłku na kolacje! Dzięki nim nie będziesz głodny, ani przejedzony!