mąka

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym różni się mąka durum od mąki zwykłej? Jaki makaron warto wybierać do codziennych dań?

Właściwości żołędzi. Produkty z żołędzi: kawa, mąka, żołędziówka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

W przeszłości żołędzie stanowiły istotne źródło pokarmu. Dziś zdecydowanie odeszły w niepamięć, a niewiele osób wie i korzysta z walorów odżywczych i smakowych tych niepozornych dębowych owoców. Jakie przetwory można przygotować z żołędzi i w jaki sposób one powstają?

Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia.

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Pierogi w lepszej, zdrowszej wersji!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Pierogi to jeden z najbardziej lubianych polskich dań. Zjadamy je nie tylko na wieczerzy wigilijnej, ale często goszczą na naszych stołach na co dzień. Niestety tradycyjne pierogi nie należą do najlżejszych dań. Co zrobić, aby były zdrowsze i lżejsze?

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.

Mąka pszenna i żytnia – typy i możliwości ich wykorzystania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stojąc przed sklepową półką pełną prostokątnych, papierowych paczuszek wypełnionych zmielonymi ziarnami zboża, możemy spotkać się z problemem, jaką mąkę wybrać i o czym informuje nas numer określający jej typ. Warto wiedzieć, że przede wszystkim naprowadza na najlepszy sposób jej wykorzystania.

Mąka – zawartość węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i substancji mineralnych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mąka otrzymywana jest z przemiału samego bielma lub całego ziarna. Ta druga zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych.

Zamienniki jajka w wegańskich wypiekach

Sonia Walla ponad miesiąc temu

O ile większość osób na diecie wegańskiej nie ma problemu z przygotowaniem bezmięsnych posiłków i bez trudu omija składniki pochodzenia zwierzęcego, problem może pojawić się podczas próby przygotowania wegańskich wypieków. I o ile nie ma większej trudności w wyborze mleka roślinnego, oleju zamiast masła czy agaru zamiast żelatyny, zostaje dylemat – czym zastąpić jajko?

Droga przez mąkę, czyli o rzadko używanych rodzajach mąk i ich zastosowaniu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakiej mąki używacie w swojej kuchni? W artykule znajdziecie porady, dlaczego warto i jak używać jej mniej znanych rodzajów.

Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.

Seitan, chińskie mięso pełne wartości odżywczych, które możesz zrobić samodzielnie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Seitan nazywane jest „chińskim mięsem”, ale tak naprawdę nie ma nic z nim wspólnego. Popularne jest wśród wegetarian, ale cieszy się także powodzeniem u osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o cenne białko.