Jesteś na:

kwasy omega 6

Niezawodne sposoby na ograniczenie tłuszczu w diecie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tłuszcz od dawna był postrzegany jako winowajca wielu przewlekłych chorób, głównie miażdżycy i otyłości. Dziś wiemy, że prawda jest nieco inna i stopniowo leczymy tłuszczową fobię. Niestety, w pewnych sytuacjach spożycie tego makroskładnika musi zostać ograniczone. Jak ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie?

Olej z awokado – skład, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Olej z awokado konkuruje pod względem zawartości składników odżywczych ze znaną oliwą z oliwek. Wysoka zawartość składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z miąższu tropikalnego owocu cieszy się dużą popularnością wśród osób zainteresowanych żywieniem, jak i naturalnymi kosmetykami.

Mało znane oleje roślinne – właściwości i zastosowanie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Oleje roślinne wzbogacają smak potraw warzywnych, ale także pozwalają przyswoić odpowiednią ilość witamin. Warto jednak korzystać z zasobów oferowanych przez naturę, a nie tylko ograniczać się do popularnej oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Poznajmy, co wyróżnia mniej znane oleje roślinne.

Smażona, grillowana, gotowana – jaka ryba ma najwięcej kwasów omega?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Ryby są jednym z najlepszych źródeł cennych kwasów omega 3 i 6. Niestety nieprawidłowy sposób przygotowania, może je całkowicie ich pozbawić. Dziś podpowiadamy jak przygotować zdrową rybę!

Nasiona Chia – najlepszy dodatek do koktajli

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Już niedługo stragany zaczną wypełniać się warzywami i owocami. Nasze koktajle zyskają nowe i świeże składniki. Warto także dodać do nich nasiona Chia!

10 zasad mądrego wykorzystywania tłuszczów w diecie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Używaj tłuszczów mądrze i wspieraj swoje zdrowie.

Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras).

Makrela – wartości odżywcze, przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Najlepsza dieta na masę. Rozbuduj swoje mięśnie!

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Chcesz zbudować swoją sylwetkę i przybrać na masie mięśniowej. Oprócz treningu nie zapominaj o odpowiedniej diecie!

Tran – skład, właściwości, zastosowanie u kobiet w ciąży i dzieci

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

W czasach naszych babć najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności u dzieci był tran. Pod tym względem jednak nic się nie zmieniło. Tren jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji, które wzmacniają nasz układ immunologiczny.

Łosoś – charakterystyka, występowanie, hodowla i sposób przygotowania

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Łosoś jest określany jako tłusta i zdrowa ryba, o dużej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. Jednocześnie jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Łuszczyca. Bez zmiany w diecie się nie obędzie!

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Jeśli dokucza Ci łuszczyca nie zwlekaj, możesz mieć ogromny wpływ na przebieg tej choroby i objawy. Na początek musisz zadbać o swoją dietę. Dowiedz się co jeść a czego unikać.

Pokochaj swoje serce, czyli żywienie a kondycja układu krwionośnego

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Jego „bicie” jest jedną z najbardziej jawnych oznak życia. Pozwól mu żyć jak najdłużej – dowiedz się, jak odżywiać się, by wspomagać swoje serce.

Odpowiednia dieta na pamięć i koncentrację

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Niestety, nasz organizm mimo, iż potocznie porównywany jest do „dobrze naoliwionej maszyny” ma z nią niewiele wspólnego. A mianowicie, posiada jedną, niewymienną pamięć. Dlatego też szczególnie powinniśmy o nią dbać, dostarczając wszystkich niezbędnych składników, które pomogą utrzymać sprawny umysł. Jakie to składniki?

Tłuszcze z rodziny omega-3 i omega-6 jako ważny element zachowania zdrowia

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Czym właściwie one są i gdzie możemy je znaleźć?

Kakao na diecie – właściwości, rodzaje i skład

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Ciemne, sypkie, gorzkie lub ukryte w czekoladzie i innych czekoladowych przysmakach. Kakao – mało kto nie ulega jego pokusie.

Cudowne właściwości oleju lnianego i jego szerokie zastosowanie

Emilia Muchowska ponad miesiąc temu

To źródło kwasów omega 3 i omega 6, witamin oraz składników wykazujących działanie antyoksydacyjne i oczyszczające organizm.

Sok z jagód acai posiada niezwykłe właściwości. Jego regularne picie sprzyja zdrowiu

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Poznaj niezwykle pozytywne właściwości popularnego soku z jagód acai. To nie reklama, on na prawdę działa!

Fakty i mity dotyczące jagód acai. Poznaj o nich całą prawdę

Emilia Muchowska ponad miesiąc temu

Jagody acai stały się dziś absolutnym hitem, mają wszechstronne zastosowanie i właściwości lecznicze. Dowiedz się, co jeszcze powinniście wiedzieć o egzotycznych owocach acai?

15 nadzwyczajnych właściwości jagód acai. Siła tkwi w naturze

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Jagoda acai zwana “brazylijską żyłą złota” dotarła także do Polski. Sprawdź jakim właściwościom zdrowotno-energetycznym zawdzięcza swoją nazwę.