Jesteś na:

kurkuma

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz krajach tropikalnych. Ceniona jest ze względu na cenne walory sensoryczne. Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafranu indyjskiego czy też ostrzyżu długiego. Podstawową i najbardziej przebadaną substancją zawartą w kurkumie, o cennych dla zdrowia właściwościach jest kurkumina.

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?

Przyprawy, które odmienią smak Twoich potraw i zastąpią sól

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej diecie. Korzystnie wpływają na smak potraw, poprawiają ich kolor, a przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne.

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.

Ciekawostki psychologiczne – najnowsze odkrycia i obalone mity

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Ludzka psychika nadal pozostaje sferą nie do końca zgłębioną przez naukowców. Im więcej jednak o niej wiemy tym lepiej kontrolujemy swoje działania i nie poddajemy się manipulacjom.

Wzajemny wpływ genów i diety na występowanie nowotworów

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Czym jest chemoprewencja i jaki ma ona wpływ na zachorowalność i leczenie chorób nowotworowych?

Barwniki spożywcze, czyli co sprawia, że jedzenie bardziej smakuje i lepiej wygląda

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Każdego dnia robiąc zakupy, wybieramy produkty, które przykuwają czymś nasz wzrok – zielone jabłka, krwistoczerwone mięsa, złociste pieczywo. Wszyscy oceniamy wartość produktu przede wszystkim dzięki temu, co jesteśmy w stanie zobaczyć. Dowiedz się o więcej o barwnikach dodawanych do żywności.

Surowce roślinne wspomagające leczenie nowotworów

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Nowotwór to bardzo poważna choroba. Ciężka, długa droga leczenia, wiąże się z wieloma dolegliwościami i niekorzystnym wpływem leczenia na organizm człowieka, które oprócz komórek nowotworowych, niszczy też zdrowe.

Najpopularniejsze spalacze tłuszczu na redukcje – czym się kierować przy wyborze?

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Najpopularniejsze składniki spalaczy tłuszczu i ich faktyczne działanie.