Jesteś na:

jarmuż

Oceń
jarmuż - 3.0/5. Oddano 1 głosy.

Potrawy z jarmużu. Jak przyrządzić jarmuż?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jarmuż to dwuletnia roślina warzywna pochodząca od dzikiej kapusty. Już w starożytności był używany do jedzenia i jako ozdoba domów i ogrodów. Według skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), która zajmuje się oceną żywności na podstawie stosunku zawartości składników odżywczych do wartości energetycznej, posiada najwyższą wartość. Zobaczmy, co możemy przygotować z tego niezwykłego i wciąż mało znanego warzywa.

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wydawać by się mogło, że natura obdarowała nas całkiem pokaźną ilością warzyw i owoców różnych odmian. Mimo to, człowiek stale szuka sposobów, by odkryć nowe gatunki roślin lub… stworzyć nowe. Takim sposobem powstało kalettes – krzyżówka jarmużu i brukselki. Jak wygląda, skąd pochodzi, jakie ma właściwości odżywcze i z czym najlepiej smakuje?

Odżywczy zielony koktajl z bananem, awokado i jarmużem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Zapraszam na pełnowartościowy i sycący koktajl z zielonych warzyw i owoców. Koktajl może z powodzeniem zastąpić pełny posiłek, kiedy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie obiadu czy kolacji.

Rozwiązanie zagadki popularności jarmużu tkwi w jego składzie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jarmuż jest ceniony za swój ostry i goryczkowaty smak. Nadaje się do wielu potraw, zarówno do sałatek jak i dań makaronowych na ciepło. Jednak tajemnica jego popularności nie tkwi jedynie w smaku, ale także w niezwykle cennym składzie, który chroni nas przed wieloma chorobami.

Jarmuż chroni przed rakiem piersi!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jarmuż posiada właściwości, które mogą skutecznie ochronić Cię przed rakiem piersi! Nie czekaj, wzmacniaj swoją odporność na zmiany nowotworowe już dziś!

Luteina i zeaksantyna – źródła i wpływ na narząd wzroku

Marta Konował ponad miesiąc temu

Oczy są niezwykle delikatnym narządem, szczególnie narażonym na różnego rodzaju zmiany chorobowe. Luteina i zeaksantyna to związki zawarte z warzywach i owocach, które wykazują działanie ochronne na narząd wzroku.

Żurawina zamiast jagody goji – czyli polskie zamienniki superfoods

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

,,Nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać” – doskonale o tym wiedzą pasjonaci zdrowego żywienia. Jednak czy konieczne jest kupowanie stosunkowo drogich produktów wyliczanych na liście superfoods, aby utrzymać sprawność na najwyższym poziomie?

Wzajemny wpływ genów i diety na występowanie nowotworów

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Czym jest chemoprewencja i jaki ma ona wpływ na zachorowalność i leczenie chorób nowotworowych?