grzyby

Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.

Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Od dawna ludzie spożywali grzyby ze względu na ich walory smakowe. Potrafili także docenić ich właściwości zdrowotne. Najszerszą wiedzę na temat ich leczniczych właściwości posiadali mieszkańcy dalekiego wschodu: Chin, Japonii, Korei. Początki wykorzystywania grzybów w tradycyjnej medycynie chińskiej datuje się na około 7 tysięcy lat temu.

Candida albicans a występowanie autyzmu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Candida albicans jest naturalnym elementem fizjologicznej flory przewodu pokarmowego człowieka. Problemem staje się wtedy, gdy naturalna równowaga w składzie gatunkowym jelita pod wpływem różnych czynników ulega zmianie. Powoduje to przerost grzyba Candida albicans, którego dominacja zaburza funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach – prowadząc również do występowania autyzmu.

Grzyby idealne na wzmocnienie odporności

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Nutrition grzyby shiitake przydadzą się na jesienno-zimowe słoty. Jedną z wielu właściwości tego cennego grzyba jest wzmocnienie układu odpornościowego.

Grzyby – poznajmy ich zalety i wady oraz cenne składniki

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam!

Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Czy zdarza ci się zeskrobać pleśń z powierzchni dżemu albo odciąć fragment zajętego grzybem owocu? To nie jest rozwiązanie. Grzyb mógł zdążyć wytworzyć toksynę, którą ty zjadłeś ze smakiem.

Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Witamina D pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Zarówno jej niedobór jak i zbyt duża ilość może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dowiedz się jakie są jej najlepsze źródła i jaką pełni rolę w Twoim ciele!

Boczniaki. Właściwości zdrowotne i niezawodne przepisy

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Wielu z nas na pewno słyszało o takim grzybie jak boczniak. Jednak, czy znamy jego właściwości prozdrowotne i czy wiemy, jak go przygotować?

Shiitake - uprawa i sposoby przyrządzania grzybów o leczniczych właściwościach!

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach tych grzybów pochodzą z czasów dynastii Ming, wtedy były określane jako „eliksir życia”…