Jesteś na:

gotowanie

Wskazówki kulinarne: jak gotować kaszę jaglaną, pęczak, soczewicę

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

W kuchni bardzo często zdarza nam się popełniać błędy. Rozgotowany makaron, ryż, kasza, przesolone ziemniaki, przesuszone mięso, itd. Dlatego warto znać kilka przydatnych zasad, aby nasze potrawy stały się smaczniejsze i wyglądały estetycznie. W poniższym artykule znajdziesz podpowiedź, jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną, żeby nie powstał z niej kleik, jak najlepiej przyrządzić kaszę pęczak oraz jak długo gotować wszystkie odmiany soczewicy.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Parowar – wybór, zasady i zalety użytkowania, przepisy

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Gotowanie na parze umożliwia w szybki i prosty sposób przygotowanie pysznych oraz bogatych w substancje odżywcze potraw. Rynek oferuje nam wiele rodzajów garnków, które zostały zaprojektowane specjalnie do tego celu. Dostępne są również sitka, czy specjalne wkładki, które umożliwiają przyrządzenie dań na parze. Jednak najwygodniejszym rozwiązaniem okazuje się parowar.

Kuchnia sous vide – zalety, urządzenia, temperatury, czas i domowe przepisy

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Stała temperatura i odpowiedni czas kąpieli są podstawą do otrzymania wykwintnej potrawy. Dlatego też, do tej techniki gotowania niezbędne jest odpowiednie urządzenie, które nam to zagwarantuje. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu zrób go sam.