gmo

Oceń
gmo - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

gmo GMO – organizmy modyfikowane genetycznie wzbudzają dzisiaj szereg kontrowersji. Mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Najczęściej zmianom podlega genom warzyw uprawnych i owoców. Stosuje się je w celu przedłużenia świeżości, wzbogacenia o wybrane składniki odżywcze i mikroelementy lub w celu usunięcia z rośliny substancji toksycznych. Z jednej strony rośliny GMO stają się najsilniejszą bronią w walce z głodem na świecie, jednak ich niezbadany dotąd wpływ na ludzki organizm rodzi wiele wątpliwości. W tym dziale znajdziecie wiele artykułów dotyczących zarówno najczęściej modyfikowanych warzyw i owoców oraz wszelkie informacje na temat GMO, które pozwolą świadomie podjąć decyzję: kupować czy unikać produkty modyfikowane genetycznie.

Gmo zagrożenia

Do tej pory nieznane są długoterminowe skutki oddziaływania GMO na człowieka. Uprawa warzyw i owoców modyfikowanych genetycznie niesie jednak zagrożenie dla upraw ekologicznych. Roznoszenie się pyłków roślin GMO może doprowadzić do całkowitego wygięcia naturalnych upraw.

Gmo w UE

GMO jest dopuszczone w wielu krajach członkowskich w tym w Polsce. Najczęściej modyfikacji ulegają kukurydza, ziemniaki, rzepak, burak cukrowy.

Korzyści z GMO

Organizmy modyfikowane genetycznie pozbawione są wielu niebezpiecznych dla ludzkiego organizmu toksyn. Wzbogacane są również o składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jak witaminy czy inne substancje odżywcze.