Jesteś na:

glukoza

Cukry redukujące – właściwości i źródła

Czym się charakteryzują cukry redukujące? Ich przykłady oraz źródła.

Glukoza – norma, we krwi, w moczu. Podwyższona glukoza we krwi

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Glukoza jest czynnikiem mówiącym wiele o naszym organizmie. Zarówno jej obniżone stężenie, jak i podwyższone, świadczy o patologii w funkcjonowaniu niektórych układów. Oznaczanie jej poziomu jest badaniem nieskomplikowanym i nie wymagającym dużych nakładów finansowych, które można przeprowadzić przy okazji wykonywania morfologii krwi. Wykonując jej pomiar profilaktycznie co rok, czy w przypadku osób narażonych genetycznie co pół roku, możemy być pewni, że nawet, jeżeli jakaś choroba u nas się pojawi, szybko znajdziemy przyczynę problemu.

Hipoglikemia – objawy, przyczyny, leczenie, dieta

W dzisiejszym artykule nakreślimy m.in. co bywa najczęstszą przyczyną hipoglikemii, czym manifestuje się ten stan oraz czy istnieje skuteczny sposób walki z niedocukrzeniem. Zapraszamy do lektury!

Galaktozemia – przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Aby cukier mleczny mógł być źródłem energii, musi ulec przekształceniu do cukrów prostych. Powstały na skutek mutacji blok enzymatyczny uniemożliwia konwersję monosacharydu galaktozy i włączenie jej do procesu glikolizy. W efekcie, w tkankach i płynach ustrojowych organizmu człowieka, gromadzą się toksyczne substancje, które są odpowiedzialne za uszkodzenie narządów.

Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miód nostrzykowy – mniej popularny niż inne miody, lecz również warty uwagi ze względu na swoje właściwości zdrowotne i ciekawe walory smakowe. Dowiedzmy się jakie zastosowanie ma miód nostrzykowy.

Głodówka – przebieg mechanizmów adaptacyjnych organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nagłe zaprzestanie dostarczania do organizmu składników odżywczych i mineralnych, potocznie zwane „głodówką” może przy dłuższym czasie trwania spowodować drastyczne w skutkach konsekwencje zdrowotne. Gdy trwa ona dłuższy czas, organizm uruchamia ciąg mechanizmów zabezpieczających przed jego całkowitym wyniszczeniem.

Zalecenia żywieniowe zapobiegające napadom migreny

Natalia Kuczmierczyk ponad miesiąc temu

Osoby cierpiące z powodu migrenowych bólów szukają sposobów, aby zapobiec atakom. Niestety w wielu przypadkach jest to niemożliwe, jednak warto zapoznać się z kilkoma zaleceniami żywieniowymi, które mogą zmniejszyć ilość napadów, a nawet całkowicie je zahamować.

HMB – najbardziej nietrafiony suplement w historii

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Rynek suplementów jest ogromny, cechuje się również dużą dynamiką – co chwilę pojawiają się nowe produkty posiadające odmiany znanych wcześniej składników, dające w nowej formie niespotykane efekty. Równie głośno swego czasu był promowany hydroksymetylomaślan, czyli HMB, który okazał się ogromnym rynkowym niewypałem.

Zbyt krótki sen zaburza pracę organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dobie dzisiejszych czasów poświęcamy na sen mniej czasu niż nasz organizm tego potrzebuje. Zamiast zegarowych ośmiu na wypoczynku spędzamy często mniej niż sześć godzin na dobę! Sen jest nam niezbędny do regeneracji oraz do sprawnego funkcjonowania organizmu. Sprawdź jakie sygnały wysyła Twoje ciało, gdy jest zmęczone.

Indeks i ładunek glikemiczny – definicja i wpływ na zdrowie

Irena Wieczorek ponad miesiąc temu

Pojęcie indeksu i ładunku glikemicznego w ostatnim czasie wzbudza coraz większe zainteresowanie i przyciąga szerokie grono osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Co oznaczają te pojęcia i jak je wykorzystać w codziennym żywieniu by być zdrowszym?

Kwas alfa-liponowy w leczeniu powikłań cukrzycy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas α-liponowy to związek, który naturalnie wytwarzany jest przez wątrobę. Ze względu na swoje właściwości zaczął być wykorzystywany w leczeniu neuropatii cukrzycowej. Dowiedz się, na ile okazuje się być skuteczny?

Biała morwa. Roślina o cudownych właściwościach odchudzających

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Morwa biała to owoc bogaty w wiele witamin i składników odżywczych. Badania naukowców wykazują także jej właściwości odchudzające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Ananas. Właściwości, wartości odżywcze i nieznane ciekawostki

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Soczysty, żółty, aromatyczny owoc, którym jest ananas, można zakupić jako świeży owoc, bądź w puszce, pokrojony i zalany słodkim syropem. Jest źródłem wielu cennych składników i walorów smakowych. Idealny jako świeża przekąska zamiast słodyczy, a także jako dodatek do owocowych sałatek, ciast i deserów. Nie tylko dobrze smakuje, ale również wykazuje wiele właściwości, które wykorzystywane są w medycynie czy kosmetologii. Poznajmy jego siłę.

Wpływ diety na koncentrację i zdolność uczenia się

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Zobacz jak dokarmić swój mózg, by szybko i efektywnie wchłaniał wiedzę.

Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.

Dieta Montignaca – zasady, efekty, wady i przykładowe menu

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Dieta Montignaca powstała z potrzeby zdrowego stylu życia i utrzymania prawidłowej masy ciała bez restrykcyjnych głodówek i wyrzeczeń. Opiera się na licznych badaniach naukowych, które potwierdzają jej skuteczność.

Naturalne surowce regulujące poziom glukozy we krwi

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Jak w naturalny sposób uniknąć wahań stężenia glukozy we krwi? Pomogą Ci w tym surowce pochodzenia roślinnego.

Syrop glukozowo-fruktozowy - popularny zamiennik cukru groźny dla naszego zdrowia!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Wodny roztwór cukrów prostych - glukozy i fruktozy, wcześniej oczyszczony i zagęszczony, powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym - to syrop glukozowo - fruktozowy. Ale czy na pewno jest bezpieczny dla naszego zdrowia?