Jesteś na:

glukoza

Głodówka – przebieg mechanizmów adaptacyjnych organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nagłe zaprzestanie dostarczania do organizmu składników odżywczych i mineralnych, potocznie zwane „głodówką” może przy dłuższym czasie trwania spowodować drastyczne w skutkach konsekwencje zdrowotne. Gdy trwa ona dłuższy czas, organizm uruchamia ciąg mechanizmów zabezpieczających przed jego całkowitym wyniszczeniem.

Zalecenia żywieniowe zapobiegające napadom migreny

Natalia Kuczmierczyk ponad miesiąc temu

Osoby cierpiące z powodu migrenowych bólów szukają sposobów, aby zapobiec atakom. Niestety w wielu przypadkach jest to niemożliwe, jednak warto zapoznać się z kilkoma zaleceniami żywieniowymi, które mogą zmniejszyć ilość napadów, a nawet całkowicie je zahamować.

HMB – najbardziej nietrafiony suplement w historii

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Rynek suplementów jest ogromny, cechuje się również dużą dynamiką – co chwilę pojawiają się nowe produkty posiadające odmiany znanych wcześniej składników, dające w nowej formie niespotykane efekty. Równie głośno swego czasu był promowany hydroksymetylomaślan, czyli HMB, który okazał się ogromnym rynkowym niewypałem.

Zbyt krótki sen zaburza pracę organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dobie dzisiejszych czasów poświęcamy na sen mniej czasu niż nasz organizm tego potrzebuje. Zamiast zegarowych ośmiu na wypoczynku spędzamy często mniej niż sześć godzin na dobę! Sen jest nam niezbędny do regeneracji oraz do sprawnego funkcjonowania organizmu. Sprawdź jakie sygnały wysyła Twoje ciało, gdy jest zmęczone.

Indeks i ładunek glikemiczny – definicja i wpływ na zdrowie

Irena Wieczorek ponad miesiąc temu

Pojęcie indeksu i ładunku glikemicznego w ostatnim czasie wzbudza coraz większe zainteresowanie i przyciąga szerokie grono osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Co oznaczają te pojęcia i jak je wykorzystać w codziennym żywieniu by być zdrowszym?

Kwas alfa-liponowy w leczeniu powikłań cukrzycy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas α-liponowy to związek, który naturalnie wytwarzany jest przez wątrobę. Ze względu na swoje właściwości zaczął być wykorzystywany w leczeniu neuropatii cukrzycowej. Dowiedz się, na ile okazuje się być skuteczny?

Biała morwa. Roślina o cudownych właściwościach odchudzających

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Morwa biała to owoc bogaty w wiele witamin i składników odżywczych. Badania naukowców wykazują także jej właściwości odchudzające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Ananas. Właściwości, wartości odżywcze i nieznane ciekawostki

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Soczysty, żółty, aromatyczny owoc, którym jest ananas, można zakupić jako świeży owoc, bądź w puszce, pokrojony i zalany słodkim syropem. Jest źródłem wielu cennych składników i walorów smakowych. Idealny jako świeża przekąska zamiast słodyczy, a także jako dodatek do owocowych sałatek, ciast i deserów. Nie tylko dobrze smakuje, ale również wykazuje wiele właściwości, które wykorzystywane są w medycynie czy kosmetologii. Poznajmy jego siłę.

Wpływ diety na koncentrację i zdolność uczenia się

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Zobacz jak dokarmić swój mózg, by szybko i efektywnie wchłaniał wiedzę.

Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.

Dieta Montignaca – zasady, efekty, wady i przykładowe menu

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Dieta Montignaca powstała z potrzeby zdrowego stylu życia i utrzymania prawidłowej masy ciała bez restrykcyjnych głodówek i wyrzeczeń. Opiera się na licznych badaniach naukowych, które potwierdzają jej skuteczność.

Naturalne surowce regulujące poziom glukozy we krwi

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Jak w naturalny sposób uniknąć wahań stężenia glukozy we krwi? Pomogą Ci w tym surowce pochodzenia roślinnego.

Zmęczenie po posiłku może być objawem poważnego schorzenia – sprawdź!

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Zamykasz oczy zaraz po zjedzonym posiłku? Doskwiera ci senność i zmęczenie? Być może cierpisz na hipoglikemię.

Syrop glukozowo-fruktozowy - popularny zamiennik cukru groźny dla naszego zdrowia!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Wodny roztwór cukrów prostych - glukozy i fruktozy, wcześniej oczyszczony i zagęszczony, powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym - to syrop glukozowo - fruktozowy. Ale czy na pewno jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

Pomiar stężenia glukozy we krwi, czyli krótka instrukcja obsługi glukometru

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Jak zmierzyć poziom cukru we krwi? Jaki glukometr wybrać? Rynek oferuje nam różne typy urządzeń, zobaczmy zatem czym się kierować.

Glikemia żywienia - indeks glikemiczny produktów a odchudzanie

Barbara Kalita ponad miesiąc temu

Jak żywność wpływa na poziom glukozy we krwi? Które produkty spożywcze wybrać podczas odchudzania?