Jesteś na:

flawonoidy

Oceń
flawonoidy - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

flawonoidy Uznane zostały za jedne z ważniejszych obrońców naszego organizmu, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Ale czym właściwie są flawonoidy, jak działają i jaki konkretnie mają wpływ na zdrowie? Dowiedz się, w jakich produktach ich szukać i jak często należy je spożywać. Sprawdź również, jaki związek z flawonoidami ma uwielbiana przez wszystkich czekolada!

Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych i błonnika, a składniki te zgromadzone są w większości tuż lub wewnątrz skórki okrywającej tkanki roślinne. Ważna jest zatem odpowiedź na pytanie: czy warto obierać warzywa i owoce ze skórki?

Borówki i czerwone wino na problemy z erekcją!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Po co brać sztuczne medykamenty, które niosą ze sobą inne zagrożenia, jeśli rozwiązanie na nasze bolączki często leży w naturze. Rozwiązanie problemu z erekcją u Panów w łatwy sposób można odnaleźć m.in. w czerwonym winie lub borówkach.

Pyłek pszczeli – skład, właściwości, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. To w pełni naturalny surowiec, który coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poznajmy bogaty skład chemiczny i cenne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego.

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.

Dzika róża – właściwości, zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Dzika róża to potężne źródło witaminy C, a oprócz tego innych składników biologicznie czynnych, takich jak flawonoidy czy garbniki. Jakie jest jej działanie na organizm i dlaczego warto ją spożywać w różnej postaci?

Dieta SPF – chroń swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV!

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Czas na letnie przygody! Wybierasz się na wędrówkę po górach? Oddajesz się żeglowaniu? Spędzasz czas na tropikalnej wyspie? A może po prostu planujesz piknik w miejscowym parku? Bez względu na cel, w upalne dni zadbaj o właściwą ochronę swojej skóry!

Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.

Nowe sposoby pielęgnacji skóry prosto od naukowców

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Skóra równie ważną częścią ciała jak każda inna. Utrzymywanie jej w zdrowiu i stosowanie odpowiedniej pielęgnacji powinno być obowiązkiem każdego. Oto nowinki ze świata nauki, które Wam w tym pomogą!

Rukiew wodna. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i przepisy

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo. Niech jednak cię to nie zmyli – to prawdziwa bomba witaminowa. Poznaj spektakularne działanie tej rośliny.

Biała morwa. Roślina o cudownych właściwościach odchudzających

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Morwa biała to owoc bogaty w wiele witamin i składników odżywczych. Badania naukowców wykazują także jej właściwości odchudzające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Co uwzględnić w menu aby przeciwdziałać żylakom?

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Każda kobieta chciałaby mieć piękne i gładkie nogi. Niestety wielokrotnie praca stojąca, otyłość i brak aktywności fizycznej jest przyczyną powstawania żylakom. Jak im zapobiegać? Od diety również dużo zależy. Przekonaj się sama.

Substancje antyodżywcze – czym są i czy należy się ich obawiać?

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Substancje antyodżywcze, jak sama nazwa wskazuje, mogą szkodliwie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Czy należy się ich obawiać?

Gorzka czekolada. Skład, właściwości oraz jej wpływ na ciążę i cukrzycę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Jedna ze zdrowszych pokus, jakiej bez wyrzutów sumienia możemy ulec. Gorzka czekolada nie tylko jest bardzo smaczną przekąską, która w mgnieniu oka poprawia nastrój, ale także posiada liczne właściwości dbające o nasze zdrowie.

Fitoestrogeny. Działanie i występowanie roślinnych hormonów

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Fitoestrogeny są hormonami naturalnie występującymi w roślinach. Pełnią funkcje przeciwutleniające, grzybobójcze i budulcowe. Wykazują działanie zbliżone do żeńskich hormonów płciowych.

Walka z przeziębieniem, czyli lecznicza moc kiszonej kapusty, pietruszki i głogu

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Istnieje jednak cała masa produktów spożywczych, których wartości odżywcze są nieocenionym sojusznikiem w walce z chorobą! Jeśli jesteście ciekawi, co jeść w sezonie jesienno - zimowym, aby wzmocnić odporność, zapraszam!

Czekolada – fakty i mity

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Na pewno każdy dał się skusić tabliczce czekolady. Czy wiemy, co jest prawdą na jej temat?