dzieci

Olej kokosowy dla dzieci – czy można go podawać dzieciom?

Martyna Jaros 3 dni temu

Tłuszcze dostarczane dziecku wraz z pożywieniem, pełnią istotną rolę w prawidłowym rozwoju psychosomatycznym organizmu malucha. W żywieniu dziecka, energia uzyskana z tłuszczu powinna pokrywać 30–35% całodobowego zapotrzebowania na kalorie. Restrykcyjne ograniczanie kwasów tłuszczowych w diecie może przyczyniać się do opóźnienia tempa wzrostu oraz rozwoju pociechy.

Zaburzenia odżywiania u dzieci – przyczyny, objawy

Martyna Jaros 5 dni temu

Zaburzenia odżywiania u niemowląt i dzieci są częstym zjawiskiem zgłaszanym przez rodziców. W przypadku niemowląt oraz dzieci małych dotyczą one m.in. odmawiania spożywania posiłków, wybiórczego spożywania pokarmów, niedojadania, przejadania się lub wystąpienia tzw. spaczonego apetytu, kiedy dziecko wykazuje chęć zjedzenia rzeczy, które zwyczajowo nie jest zaliczane do jadalnych np. kreda, tynk, piasek, glina.

Witamina H w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Mniej znaną witaminą, która pełni istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu i małego dziecka jest biotyna. Witamina H występuje powszechnie w licznych produktach spożywczych, zatem jej niedobór u osób odżywiających się dietą pełnowartościową, występuje niezwykle rzadko. Jaki wpływ na rozwój dziecka ma witamina B8 oraz z jakich źródeł czerpać ją w diecie dziecka?

Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci

Sonia Walla ponad tydzień temu

Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach obniżonej odporności i przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Mimo, iż faktycznie Echinacea jest w tym aspekcie bardzo skutecznym środkiem, niewiele osób zna jej dokładne działanie na organizm. Czy można stosować ją profilaktycznie? Czy są przeciwwskazania do jej stosowania oraz czy można podawać ją dzieciom? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne.

Kakao dla dzieci – czy to na pewno dobry produkt dla maluchów

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Analizując szereg dostępnych na rynku proszków kakaowych, nasuwają się pytania: ile prawdziwego kakao znajduje się w popularnych proszkach kakaowych dla dzieci i czy rzeczywiście warto zaufać popularnej marce i wesołemu misiowi lub królikowi na opakowaniu produktów do żywienia dzieci?

Wizyta u dietetyka z dzieckiem – czy warto?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Zapewnienie maluchowi odpowiedniej porcji różnorodnych wartościowych pokarmów może wydawać się z pozoru bardzo proste. Co jednak zrobić, kiedy u dziecka wykryto alergię na wybrane składniki, nie ma ochoty na pokarmy i stale chudnie bądź zbyt szybko przybiera na masie ciała?

Witamina D w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina „słońca” syntetyzowana jest w naszej skórze po kontakcie z promieniowaniem słonecznym. Do zainicjowania tego procesu wystarczy codzienna, piętnastominutowa ekspozycja 18% powierzchni ciała nie posmarowanych filtrem UV, na słońce w godzinach 10:00–15:00. W ten sposób powłoka ciała wytwarza nawet do 90% dobowego zapotrzebowania tej niezbędnej witaminy. Zbilansowana dieta w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną i przebywaniem na świeżym powietrzu, stanowią kompleksowe działanie zapobiegające rozwojowi licznych chorób nie tylko układu kostnego.

Witamina C w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Urozmaicona i zgodna z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna dostarczyć niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, które warunkują prawidłowy przebieg rozmaitych procesów metabolicznych zachodzących w każdym momencie życia. Ważną rolę pełni witamina C, którą w łatwy sposób jesteś w stanie wprowadzić do diety dziecka, unikając stosowania preparatów farmaceutycznych.

Alergia na białka mleka krowiego u dzieci – niedobory pokarmowe, dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających składników diety niemowląt oraz dzieci. Sposobem na uniknięcie niekorzystnych dla poprawnego rozwoju oraz dobrego samopoczucia pociechy objawów jest stosowanie żywienia opartego na produktach, które nie zawierają alergennych białek.

Napój ryżowy – w ciąży, podczas karmienia, dla niemowląt i dzieci

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sięgamy coraz częściej po napoje roślinne, których przykładem może być mleko ryżowe. Czy jest to dobry produkt w diecie kobiety w ciąży, mamy karmiącej oraz niemowląt i dzieci?

Witamina A w diecie dzieci – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Prawidłowe żywienie dzieci, opierające się na zbilansowanej diecie dostarczającej odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych, ma ogromne znaczenie dla długości i jakości życia pociechy. Dla prawidłowego rozwoju pyscho-fizycznego ważne jest, aby dieta była pełnowartościowa, urozmaicona i smaczna.

Dieta odchudzająca dla dziecka – jak zmienić jego nawyki żywieniowe

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sposób żywienia dzieci uzależniony jest od nawyków żywieniowych ich rodziców oraz osób ze środowiska przedszkolnego i szkolnego, w którym się obraca. Preferencje, co do wyboru żywności korzystnej i niekorzystnej dla zachowania zdrowia nabyte przez pociechę w najmłodszych latach życia, mogą sprzyjać rozwojowi chorób dietozależnych w latach późniejszych bądź stanowić podstawę dla zachowania zdrowego organizmu.

Metoda BLW – zalety, wady, przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Wspólny stół, wspólny posiłek, rodzina… są to szczególnie ważne aspekty w życiu małego człowieka. Czas wprowadzania pokarmów uzupełniających przysparza wielu stresów zatroskanym rodzicom. Okres tysiąca pierwszych dni odgrywa kluczową rolę w programowaniu metabolicznym oraz wpływa na jakość życia dziecka, także w przyszłości.

Galaktozemia – przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Aby cukier mleczny mógł być źródłem energii, musi ulec przekształceniu do cukrów prostych. Powstały na skutek mutacji blok enzymatyczny uniemożliwia konwersję monosacharydu galaktozy i włączenie jej do procesu glikolizy. W efekcie, w tkankach i płynach ustrojowych organizmu człowieka, gromadzą się toksyczne substancje, które są odpowiedzialne za uszkodzenie narządów.

Przyprawy w diecie dzieci – rola, przyprawy zalecane i niezalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sądzę, że chętnie łączymy różne przyprawy, aby posiłki były smaczne, aromatyczne i różnorodne. A czy wiesz jakie przyprawy warto zastosować do posiłków dla dzieci, a które lepiej wprowadzić w późniejszych latach życia?

Zalecenia żywieniowe dla dzieci z mukowiscydozą

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kuracja zdrowotna dziecka, które choruje na mukowiscydozę powinna być kompleksowa, opierać się na leczeniu żywieniowym, terapii niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki oraz leczeniu zwłóknienia torbielowatego.

Zalecenia żywieniowe dla dzieci z fenyloketonurią

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Statystycznie jedno na 7000–8000 urodzonych dzieci, choruje na fenyloketonurię, którą odziedziczyło po obojgu rodzicach. Choroba zostaje zdiagnozowana bardzo szybko po narodzinach, gdyż już w trzeciej dobie i jest równoznaczna z rozpoczęciem stosowania specjalnej diety o niskiej zawartości aminokwasu fenyloalaniny w pokarmach spożywanych przez malucha.

Tłuszcze w diecie dziecka do 3 roku życia

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Właściwe żywienie w okresie wczesnego dzieciństwa odgrywa kluczową rolę i ma wpływ na kształtowanie się metabolizmu małego człowieka.