dzieci

Niedobór żelaza u dzieci – przyczyny, objawy. Co jeść przy niedoborze żelaza u dzieci?

Martyna Jaros kilka godzin temu

Żelazo jest pierwiastkiem uznanym za niezbędny do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu dziecka. Większość żelaza zgromadzonego w organizmie wchodzi w skład hemoglobiny (barwnik krwi), która odpowiada za transport tlenu po organizmie.

Rumianek w ciąży i dla noworodka. Na co stosować rumianek?

Martyna Jaros 5 dni temu

Etiologia słowa „rumianek” wywodzi się z dwóch języków: greckiego, w których słowo „chamomila” pochodzi od dwóch słów, oznaczających „ziemne jabłko” oraz z łaciny, gdzie słowo „matricaria” oznacza „matkę”.

Cukrzyca ciążowa – objawy, przyczyny, zagrożenia. Co jeść przy cukrzycy ciążowej?

Martyna Jaros 6 dni temu

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, kiedy musi szczególnie zatroszczyć się o swoje zdrowie. Cukrzyca ciążowa jest schorzeniem, które dotyka ok. 3,4% kobiet ciężarnych i jest przyczyną licznych komplikacji zdrowotnych dla noworodka oraz jego mamy.

Anoreksja u dzieci – przyczyny, objawy. Jak leczyć anoreksję?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Zaburzenia odżywiania są chorobami o podłożu psychicznym, którym towarzyszy odbiegający od normalnego sposób odżywiania się, nadmierna koncentracja na jedzeniu, niezadowolenie z wyglądu ciała oraz niskie poczucie własnej wartości.

Kaszki dla niemowląt – kukurydziana, ryżowa, jaglana. Od kiedy podawać kaszkę?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Kaszki zbożowe ze względu na swoją specyficzną konsystencję, stanowią przejściowy pokarm na etapie rozszerzania diety niemowlęcia, pomagając mu w przejściu od diety płynnej bazującej na mleku do pokarmów o konsystencji stałej. Kaszki dla niemowląt stanowią istotny element diety dziecka w pierwszym roku życia, szczególnie polecane są na posiłek poranny.

Kwas foliowy w ciąży – działanie i dawkowanie. Czy brać kwas foliowy przed ciążą?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Czas przed ciążą oraz w trakcie jej trwania to okres w życiu kobiety wymagający od niej zadbania o prawidłową i zbilansowaną dietę, dostarczającą wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości. Folacyna jest jedną z ważniejszych witamin dla kobiet planujących macierzyństwo oraz kobiet w ciąży, której niedobór zaburza prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu, sprzyjając powstawaniu wad wrodzonych.

Mięso w diecie dziecka – rodzaje, przepisy. Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP i B12), cynk, żelazo kwas arachidonowy oraz karnitynę. Jakiego rodzaju mięso powinno znaleźć się w diecie dziecka, a jakie podawać dziecku sporadycznie?

Tran dla dzieci i niemowląt – działanie, olej z rekina czy tran z dorsza?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Oleje rybie (tran) pozyskiwane z wątroby ryb stanowią cenne źródło kwasów n-3. Czy warto zastosować ich suplementację w postaci tranu?

Witamina B12 w diecie dziecka – działanie, występowanie, niedobór suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina B12 jest jedyną witaminą produkowaną wyłącznie przez komórki prokariotyczne. Równocześnie jest istotnym składnikiem codziennej diety ludzi i zwierząt, który zapobiega rozwojowi anemii złośliwej.

Jajko w diecie dziecka – wartości odżywcze, przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jaja są uznawane za żywność o wysokiej wartości odżywczej m.in. dlatego, że dostarczają pełnowartościowe białko o wzorcowym składzie, do którego porównywane są inne rodzaje białek występujących w żywności. Ponadto stanowi kompleksowe źródło substancji bioaktywnych, witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Niestety obok jaja kurzego można postawić dużego minusa, gdyż są uznane za drugi w kolejności po mleku, produkt silnie alergizujący.

Kwas foliowy – rola, objawy i skutki niedoboru, źródła

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Kwas foliowy najczęściej kojarzony jest z ciążą i warunkiem prawidłowego rozwoju płodu. Jednak związek ten jest niezbędny dla naszego organizmu nie tylko w tym okresie. Dlaczego warto pamiętać o kwasie foliowym, nie tylko w czasie planowania ciąży?

Laktoferyna – działanie, skutki uboczne, dla dzieci, preparaty, cena, opinie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Obecnie świat opanowała negatywna opinia na temat spożywania mleka krowiego, które posądzane jest o niekorzystne dla zdrowia działanie. Jednak niewiele osób wie, że krowie mleko jest źródłem cennej laktoferyny, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych m.in. działanie przeciwwirusowe, immunostymulujące oraz przeciwbakteryjne.

Anemia u niemowląt – przyczyny, objawy, wskazówki dietetyczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

U niemowląt można wyróżnić zasadniczo trzy grupy niedokrwistości spowodowane odmiennymi czynnikami. Stawiając diagnozę anemii u niemowlaka, należy wziąć pod uwagę wiek oraz masę urodzeniową jego ciała.

Bezsenność u dzieci – konsekwencje, przyczyny, dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewystarczająca ilość snu sprawia, że dzieci w ciągu dnia są drażliwe, nie mogą skupić uwagi na wykonywanych czynnościach, mają trudności z zapamiętywaniem i relacjami międzyludzkimi.

Olej kokosowy dla dzieci – czy można go podawać dzieciom?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Tłuszcze dostarczane dziecku wraz z pożywieniem, pełnią istotną rolę w prawidłowym rozwoju psychosomatycznym organizmu malucha. W żywieniu dziecka, energia uzyskana z tłuszczu powinna pokrywać 30–35% całodobowego zapotrzebowania na kalorie. Restrykcyjne ograniczanie kwasów tłuszczowych w diecie może przyczyniać się do opóźnienia tempa wzrostu oraz rozwoju pociechy.

Zaburzenia odżywiania u dzieci – przyczyny, objawy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zaburzenia odżywiania u niemowląt i dzieci są częstym zjawiskiem zgłaszanym przez rodziców. W przypadku niemowląt oraz dzieci małych dotyczą one m.in. odmawiania spożywania posiłków, wybiórczego spożywania pokarmów, niedojadania, przejadania się lub wystąpienia tzw. spaczonego apetytu, kiedy dziecko wykazuje chęć zjedzenia rzeczy, które zwyczajowo nie jest zaliczane do jadalnych np. kreda, tynk, piasek, glina.

Witamina H w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniej znaną witaminą, która pełni istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu i małego dziecka jest biotyna. Witamina H występuje powszechnie w licznych produktach spożywczych, zatem jej niedobór u osób odżywiających się dietą pełnowartościową, występuje niezwykle rzadko. Jaki wpływ na rozwój dziecka ma witamina B8 oraz z jakich źródeł czerpać ją w diecie dziecka?

Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach obniżonej odporności i przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Mimo, iż faktycznie Echinacea jest w tym aspekcie bardzo skutecznym środkiem, niewiele osób zna jej dokładne działanie na organizm. Czy można stosować ją profilaktycznie? Czy są przeciwwskazania do jej stosowania oraz czy można podawać ją dzieciom? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne.