desery

Oceń
desery - 2.0/5. Oddano 1 głosy.

Pudding chia z owocami

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Do przyrządzenia dzisiejszego deseru wykorzystałam popularne nasiona chia, które są doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika. To, także bogactwo kwasów omega3 oraz omega6, które występują w odpowiednich do siebie proporcjach. Pudding chia w połączeniu z owocami może stanowić bardzo smaczne drugie śniadanie lub podwieczorek.

Koktajl z pieczonej dyni

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Korzystając z uroków jesieni postanowiłam przygotować koktajl z pieczonej dyni. Jest to pożywny wartościowy podwieczorek, który możecie przygotować na Halloween, jako alternatywa dla wysokokalorycznych, przetworzonych słodyczy.

Mus czekoladowy z awokado i orzechów

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Macie ochotę na deser ? Moją dzisiejszą propozycją na jesienną chandrę jest krem czekoladowy z awokado i orzechów. Doskonale smakuje, jest bardzo pożywny i pełen wartości odżywczych. Możecie go użyć do smarowania pieczywa, a także jako alternatywę dla kremów do ciast.

Fit deser z owocami

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Korzystając z uroków lata przygotowałam dziś szybki, pożywny i bardzo smaczny posiłek. Fit deser z owocami, to połączenie zarówno białka, jak i węglowodanów, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako posiłek potreningowy.

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, idealnie komponuje się z letnimi owocami, a dzięki słodkiej kruszonce uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze.

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Zapraszam na lekkie, pyszne ciasto o delikatnym, cytrynowym smaku. Mocnym akcentem ciasta jest niewątpliwie krem gryczany z mocno wyczuwalną nutą kakao.

Owsiany deser z truskawkami

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Owsiany deser z truskawkami to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Dietetyczny sernik na jogurtach

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Propozycja idealna dla osób będących na diecie, jednak smak z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom tradycyjnych wypieków.

Przepis na drożdżowy pieróg z jaglanym farszem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Dziś propozycja idealna dla wielbicieli domowych drożdżówek, popijanych ciepłym mlekiem lub kakao.

Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem i cynamonem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Drożdżowe ślimaczki z dużą ilością cynamonu, podane z kakao lub ciepłym mlekiem to propozycja idealne na długie, mroźne, zimowe wieczory.

Molekularna gastronomia rozpoczyna rewolucję w kuchni!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Gotowanie może stać się przedmiotem nauki. Molekularna gastronomia dzięki swoim badaniom zmienia nasze przyzwyczajenia kuchenne, a także smakowe. Jej odkrycia mogą przyczynić się do powstania jeszcze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. A wszystko oparte na naukowych badaniach!

Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.

Biała śmierć – wyeliminuj zagrożenie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wszystko o substancji, która wciąga, nęci, uzależnia od siebie i znajduje się wszędzie. Mowa oczywiście o cukrze!

Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.

Kuchnia gruzińska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Gruzja jest dość popularnym krajem wśród Polaków. Wielu z nas właśnie tam planuje swój urlop. Nic dziwnego, kraj ten dostarcza wszystkiego, czego spragniona dusza turysty potrzebuje.

Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia składników.

Kuchnia ukraińska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kolejna odsłona cyklu Kuchnie Świata. Dziś zachęcamy do podróży na Ukrainę, gdzie będziecie mogli spróbować pyszne watruszki czy oczywiście tradycyjny czerwony barszcz ukraiński.