Jesteś na:

czosnek

Oceń
czosnek - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

czosnek Czosnek to nie tylko kuchenna ozdoba; zapleciony w długie warkocze z pewnością jest powszechnym widokiem w wielu mieszkaniach. To warzywo niezwykle cenne dla naszego zdrowia oraz potraw, którym nadaje niezapomnianego smaku i aromatu. Warto pozbyć się wampirycznych lęków i spróbować wprowadzić czosnek do swojej diety, szczególnie w formie surowej. Świetnie nadaje się do sosów, sałatek, dipów, mięs… do wszystkiego. Jako składnik mikstury z mleka i miodu, będzie niezawodnie chronił przed przeziębieniami i rozgrzeje w chłodne jesienno-zimowe wieczory. Nawet nie zauważycie, kiedy jego stosowanie przyniesie poprawę w wielu sferach waszego życia. Spytacie, w których? Przeczytajcie artykuły zebrane poniżej. Zapraszamy do lektury!

Wzajemny wpływ genów i diety na występowanie nowotworów

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Czym jest chemoprewencja i jaki ma ona wpływ na zachorowalność i leczenie chorób nowotworowych?

Pokochaj swoje serce, czyli żywienie a kondycja układu krwionośnego

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Jego „bicie” jest jedną z najbardziej jawnych oznak życia. Pozwól mu żyć jak najdłużej – dowiedz się, jak odżywiać się, by wspomagać swoje serce.

Czosnek – witaminy

Czosnek zawiera między innymi witaminę B1, B2, PP, C, ale to tylko niektóre z licznych aktywnie biologicznych substancji zawartych w tej roślinie.

Kuchnia indyjska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Przyprawy indyjskie, były i są jednym z najpopularniejszych produktów eksportowych tego kraju. Już wczesnośredniowieczne wyprawy kupieckie przywoziły je do Europy i już wtedy świat oszalał na ich punkcie. Poznajcie niesamowicie aromatyczną kuchnię indyjska!

Zioła przeciwzapalne – rodzaje i właściwości

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Wiele osób cierpi na różnego rodzaju zapalenia atakujące nasz organizm. Czy można zapobiec ich rozwojowi naturalnymi ziołami?

Piwo ziołowe. Rodzaje i właściwości zdrowotne

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Ostatnie lata rynek piwowarski podbijają piwa smakowe. Wśród nich są także te z dodatkiem popularnych ziół.

W jakiej postaci jeść czosnek?

Najlepiej jeść surowy czosnek, wówczas zachowuje wszystkie właściwości i cenne składniki odżywcze. Jeśli jednak komuś nie pasuje toksyczny oddech po zjedzeniu surowego czosnku, zawsze można go wycisnąć i dodać do sosów, majonezowych sałatek albo piec razem z mięsem. Pamiętajcie, żaden suplement nie dorówna świeżej roślinie.

Naturalne surowce regulujące poziom glukozy we krwi

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Jak w naturalny sposób uniknąć wahań stężenia glukozy we krwi? Pomogą Ci w tym surowce pochodzenia roślinnego.

Surowce roślinne wspomagające leczenie nowotworów

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Nowotwór to bardzo poważna choroba. Ciężka, długa droga leczenia, wiąże się z wieloma dolegliwościami i niekorzystnym wpływem leczenia na organizm człowieka, które oprócz komórek nowotworowych, niszczy też zdrowe.

Przepis na rozgrzewającą zupę czosnkową

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze.

Czosnek – właściwości

Z pewnością każdy wie, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakteriobójcze, chroni przed przeziębieniem. Obniża ciśnienie krwi i łagodzi objawy niedomagania układu pokarmowego jak biegunka, nieżyt żołądka i jelit.

Naturalne antybiotyki. Rośliny o niezwykłych, leczniczych właściwościach

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Produkty używane na co dzień w kuchni mogą w wielu przypadkach zastępować drogie antybiotyki. Dowiedz się, które z nich są najlepszymi, naturalnymi antybiotykami.

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Zioła łagodzące świąteczne przejedzenie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Uwielbiasz święta jednak boisz się świątecznego przejedzenia? Spokojnie, są na to sposoby.

Czosnek - odstrasza wampiry, ale ludzi nie powinien ...

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi, towarzyszy nam na długo po spożyciu potrawy z jego dodatkiem, ale to chyba jedyny minus płynący z jedzenia czosnku.