Jesteś na:

czarny bez

Jakie właściwości ma dziki bez? Syrop, sok i nalewka z dzikiego bzu

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Dziki bez dobrze znany jest ze swojego specyficznego, cierpkiego smaku oraz działania prozdrowotnego. Jakie właściwości ma ten owoc i jego przetwory?

Kwiaty na talerzu – rodzaje jadalnych kwiatów

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Choć obecnie kwiatami jadalnymi posypujemy sałatki lub ozdabiamy potrawy, w kuchni stosowano je już w starożytności. Często spotykane są w restauracjach jako elegancki dodatek do przystawek. Decydując się na ich spożycie, należy upewnić się, że dane kwiaty można jeść. Które więc rodzaje znajdują się na liście kwiatów jadalnych?

Czarny bez – właściwości, przepisy. Syrop z czarnego bzu

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czarny bez – czy zasłużył na miano polskich “superfoods”? Co można przyrządzić z jego owoców?

Domowe wino, ocet i sok, czyli jak wykorzystać czarny bez

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czarny bez posiada wiele leczniczych właściwości, które wzmocnią nasze zdrowie, a także pomogą w prewencji wielu chorób. Można z niego przygotować domowe wino, ocet bądź sok i spożywać wedle uznania.

Czarny bez i borówki mogą pomóc w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czarny bez i borówki to bogate źródła polifenoli. To właśnie te cenne przeciwutleniacze mogą przyczynić się do skutecznej profilaktyki i leczenia wrzodów żołądka i jelit.

6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej.

Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.

Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Czarny bez od wielu lat był wykorzystywany jako naturalny środek leczniczy w różnych dolegliwościach. Stosowany na kaszel i gorączkę, stał się idealnym surowcem do produkcji wina.

Zioła moczopędne – rodzaje i właściwości lecznicze

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Co roku dostarczamy do organizmu 4–7 kg toksyn. Dowiedz się jakimi ziołami możemy je usunąć z organizmu?

Piwo ziołowe. Rodzaje i właściwości zdrowotne

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Ostatnie lata rynek piwowarski podbijają piwa smakowe. Wśród nich są także te z dodatkiem popularnych ziół.

Ocet z kwiatów czarnego bzu nie tylko do potraw

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Czarny bez posiada ogromny potencjał zdrowotny i leczniczy zawarty szczególnie w jego owocach. Jednak wytwarzany z kwiatów tej rośliny ocet również posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Sok z czarnego bzu. Lecznicze właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskaznia

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Sok z czarnego bzu stosowany jest głównie przy przeziębieniach, kaszlu, a nawet problemach trawiennych. Czy rzeczywiście każdy może czerpać korzyści z jego właściwości?