Jesteś na:

cukrzyca

Oceń
cukrzyca - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

Życie z cukrzycą – pompa insulinowa i tabela wymienników węglowodanowych

Patrycja Nawojowska tydzień temu

Cukrzyca jest chorobą, której zdiagnozowanie zmienia życie – wymaga stałych wstrzyknięć insuliny przez peny lub za pomocą pompy insulinowej, ciągłej kontroli glikemii, komponowania posiłków w oparciu o wymienniki węglowodanowe oraz obserwacji własnego organizmu. Jakie informacje przydadzą się na sam początek w walce z tą chorobą?

Właściwości kelpu – przeciwwskazania i działanie uboczne

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Kelp – co to jest? Właściwości i przeciwwskazania kelpu

Stan przedcukrzycowy – objawy, dieta. Czy stan przedcukrzycowy może się cofnąć?

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Szerząca się epidemia otyłości, spowodowana wzrostem kaloryczności posiłków oraz zbyt małą aktywnością fizyczną sprawia, iż coraz częściej (również w grupie dzieci i młodzieży) diagnozuje się stan przedcukrzycowy. W świetle aktualnego stanu wiedzy występowanie prediabetes nieuchronnie związane jest z dużym ryzykiem pojawienia się jawnej cukrzycy w niedalekiej przyszłości…

Cukrzyca a wysiłek fizyczny – przeciwwskazania. Posiłek po treningowy dla cukrzyka

dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński ponad tydzień temu

ADA (American Diabetes Association) definiuje cukrzycę jako grupę chorób metabolicznych charakteryzującą się hiperglikemią (nadmiarem cukru), która jest następstwem zaburzeń wydzielania i/lub działania insuliny. Z danych GUS przeanalizowanych w 2016 r wynika, że  liczba osób chorych w Polsce sięga blisko 3 mln osób przy czym około 90% przypadków tyczy się cukrzycy typu II. Cukrzyca typu I diagnozowana była u 180 000 osób.

Kiwi – właściwości. Kiwi a cukrzyca, odchudzanie. Czy kiwi jest zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Soczyście zielony okrągły owoc z zewnątrz otoczony cienką, brązową skórką pokrytą włoskami, a w środku kryjący jasny rdzeń i czarne pestki. Kiwi nie trzeba nikomu przedstawiać. To smaczne, lecz niekiedy kwaskowate owoce, które spośród innych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Dotychczasowe wyniki badań sugerują, że codzienne spożywanie kiwi obniża ryzyko rozwoju wielu chorób oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zatem, co dobrego siedzi w kiwi?

Cukier we krwi – objawy podwyższonego cukru we krwi. Jak zbić cukier we krwi?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy poziom cukru we krwi przekracza wartości prawidłowe można mówić o hiperglikemii. W praktyce bowiem hiperglikemia zawsze towarzyszy rozpoznaniu cukrzycy, a ostre stany hiperglikemiczne wciąż pozostają aktualnym problemem klinicznym współczesnej diabetologii.

Hipoglikemia – objawy, przyczyny, leczenie, dieta

dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński ponad miesiąc temu

W dzisiejszym artykule nakreślimy m.in. co bywa najczęstszą przyczyną hipoglikemii, czym manifestuje się ten stan oraz czy istnieje skuteczny sposób walki z niedocukrzeniem. Zapraszamy do lektury!

Cukrzyca typu 1 – wczesne objawy, skutki, leczenie. Poziom cukru we krwi

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Słysząc „cukrzyca” najprawdopodobniej pierwsze co nam przychodzi na myśl to obraz starszej osoby z cukrzycą typu 2. Równie poważnym problemem jest cukrzyca typu 1, która może dotyczyć 10% chorych. Jakie objawy mogą świadczyć o postępującej chorobie i czym może skutkować niezdiagnozowana cukrzyca?

Kawa a wątroba, ciśnienie, cukrzyca. Czy kawa szkodzi?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kawa to najczęściej spożywana używka na świecie. Szacuje się, że codziennie wypija się ok. 2,25 mld filiżanek. Jedni cenią ją za smak i aromat, inni za właściwości pobudzające. Nie każdy wie, że kawa, która według niektórych jest szkodliwa, może korzystnie wpływać na nasz organizm. Picie tegoż napoju m.in. służy profilaktyce wystąpienia cukrzycy typu II czy też nadciśnienia tętniczego. Więcej o zaskakujących właściwościach kawy w artykule.

Cukrzyca ciążowa – objawy, przyczyny, zagrożenia. Co jeść przy cukrzycy ciążowej?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, kiedy musi szczególnie zatroszczyć się o swoje zdrowie. Cukrzyca ciążowa jest schorzeniem, które dotyka ok. 3,4% kobiet ciężarnych i jest przyczyną licznych komplikacji zdrowotnych dla noworodka oraz jego mamy.

Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Indeks glikemiczny pozwala ocenić jaki wpływ na glikemię będzie miał dany produkt. Jak się okazuje – wskaźnik ten ma niebagatelne znaczenie w codziennej diecie.

Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jakie składniki sprawiają, że soczewica wykazuje korzystne właściwości na zdrowie? Czy jest ona pomocna w odchudzaniu i cukrzycy? Informacji na ten temat udzieli Wam niniejszy artykuł, a na jego końcu znajdziecie przepis na pyszny i zdrowy pasztet roślinny i zupę krem.

Nigdy nie jest za późno na zmianę – metamorfoza, która odmieniła moje życie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy otyły, łysawy facet po pięćdziesiątce może, poprzez dietę stać się facetem nadal po pięćdziesiątce wprawdzie – tyle że szczupłym?

Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać?

Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia.

Kwas alfa-liponowy – działanie, występowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Kwas alfa-liponowy to związek, którego działanie wydaje się być obiecujące w terapii cukrzycy, chorób serca i zespołu metabolicznego. Jakie inne właściwości wykazuje forma R-ALA i gdzie można ją znaleźć?