cukier

Niebezpieczne dla zdrowia składniki napojów gazowanych

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że słodkie napoje gazowane wywierają tylko negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają spore ilości cukru oraz innych dodatków, które pełnią ważną rolę we współczesnym przemyśle spożywczym. Jednak czy aby na pewno konieczne jest ich dodawanie do napojów?

Syrop z agawy – słodki sposób na odchudzanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Syrop kojarzy się z czymś bardzo słodkim i raczej niesprzyjającym redukcji masy ciała. Agawa należy do sukulentów, z których pozyskuje się sok do produkcji syropu. Czy produkt uzyskany z tej rośliny ma jakieś cudowne właściwości, które sprawiają, że odchudzanie może być przyjemniejsze?

Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne.

Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – różnice i wpływ na zdrowie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa?

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać?

10 wskazówek na poskromienie ochoty na słodycze

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jest wiele przeszkód, które stają na drodze do osiągnięcia upragnionej sylwetki – brak motywacji i czasu, zła organizacja, słaba silna wola, a także ochota na słodycze, którą wielu z nas obwinia za wszelkie niepowodzenia na diecie. Jak radzić sobie z nieodpartą chęcią na „coś słodkiego” i jak poskromić apetyt na słodycze?

Słodziki – wady i zalety zamienników cukru

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Coraz więcej z nas szuka jednak alternatywy dla białych kryształów, które osłodzą życie równie skutecznie, co biały cukier, nie przynosząc jednocześnie tylu negatywnych skutków zdrowotnych. Czy wszystkie słodziki to idealna, pozbawiona wad alternatywa dla sacharozy? Jakie są plusy i minusy używania zamienników cukru?

Na długie wyprawy wakacyjne zabierz ze sobą suszone owoce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacje to czas urlopów i odpoczynku. Jednak niektórzy wolą wakacje spędzać aktywnie. Gdziekolwiek się znajdziemy, jakikolwiek sport będziemy uprawiać, warto mieć przy sobie suszone owoce!

Sukraloza – słodzik, którego lepiej nie mieć w organizmie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wyścig producentów żywności, chcących stworzyć produkt idealny, czyli smaczny i niskokaloryczny, niestety odbija się na zdrowiu konsumentów. Przykładem może być zastosowanie sukralozy.

Unikaj produktów zawierających aspartam!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Produkty „zero”, „light” swoją niską kaloryczność zawdzięczają głównie zamiennikom cukru. Dzięki temu zachowują swój smak i nie zawierają dużo kalorii. Dla osób dbających o linię, wydają się być idealnymi produktami. Dlaczego tak niej jest?

Lucuma – właściwości, skład oraz zastosowanie naturalnego słodzika

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jednym z mniej znanych, a równie godnych uwagi naturalnych słodzików jest lucuma – mały owoc o bogatym wnętrzu odżywczym, który z powodzeniem dołączyć może do coraz szerszego grona superfoods!

Cukier może leczyć – poznajcie właściwości lecznicze cukru brzozowego!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy cukier może być dobry? Na pewno lepszy jest brązowy od białego, jednak najlepszy jest cukier brzozowy. Poznajcie właściwości lecznicze cukry brzozowego!

Wymienniki węglowodanowe w cukrzycy – stosowanie oraz obliczanie

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

W przypadku cukrzycy polecana jest dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Ważny jest w niej zarówno dobór, jak i ilość produktów. Jednak jeśli nie jest się dietetykiem ciężko jest ustalić poprawny jadłospis, zwłaszcza dla osób, które dopiero dowiedziały się o swojej chorobie i nie mają jeszcze żadnej wiedzy na ten temat. Aby ułatwić poprawne komponowanie diety opracowano wymienniki węglowodanowe.

Dieta BBB w autyzmie –zasadność wyeliminowania glutenu, kazeiny oraz cukru prostego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta BBB, polecana przez specjalistów i stosowana jako element wspomagający terapię leczenia dzieci ze spektrum autyzmu, ma na celu eliminację z racji żywieniowych pokarmów będących źródłem glutenu, kazeiny oraz cukru prostego i dwucukrów.

Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Żywność pod względem zawartości różnych składników możemy podzielić na dwanaście grup produktów. Każda z grup charakteryzuje się zawartością innego składnika. Wiedząc, który produkt może uzupełnić dany mikro- lub makroskładnik, łatwiej skomponować zdrową dietę zapewniającą wystarczającą podaż odpowiednich składników odżywczych dla organizmu.

Pyłek pszczeli – skład, właściwości, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. To w pełni naturalny surowiec, który coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poznajmy bogaty skład chemiczny i cenne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego.

Nieprawidłowe łączenie pokarmów

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Złe samopoczucie, zgaga, bóle brzucha, uczucie „ciężkości” po posiłku często mogą być skutkiem niewłaściwego łączenia pokarmów. Zgodnie z dietą rozdzielną przygotowując posiłek należy wybrać odpowiednio pasujące do siebie produkty, aby procesy trawienne sprawnie zachodziły w organizmie.