cukier

Hipoglikemia reaktywna – objawy, dieta

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Podczas gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spadnie poniżej normy (< 50–55 mg/dl), a wraz z nim wystąpią charakterystyczne symptomy neuroglikopenii to znak, iż mamy do czynienia z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Choć stan niedocukrzenia jest charakterystyczny dla osób z cukrzycą, ta postać hipoglikemii może dotknąć nie tylko diabetyków.

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie. Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Patrycja Nawojowska ponad tydzień temu

Syrop klonowy nazywany kanadyjskim płynnym złotem w Polsce nie jest tak popularny jak w krajach pochodzenia: Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, zdobywa jednak coraz więcej entuzjastów ze względu na wyłącznie naturalne składniki, bynajmniej nie sam cukier!

Lukrecja – właściwości, działanie, herbata. Lukrecja w ciąży

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Nazwa lukrecji wywodzi się od dwóch greckich słów „glykos” oznaczającego „słodki” oraz „rhiza” – korzeń. Z uwagi na bogactwo naturalnych związków o korzystnych właściwościach prozdrowotnych, lukrecja chętnie wykorzystywana jest w medycynie już od czasów starożytnych.

Ksylitol – właściwości, opinie. Czy ksylitol jest szkodliwy?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Na rynku można spotkać wiele syntetycznych oraz naturalnych zamienników cukru. Jednym z nich jest ksylitol, który zyskuje coraz większą popularność wśród producentów żywności oraz konsumentów. Jakimi właściwościami charakteryzuje się ten słodzik? Czy jego spożywanie może przynieść negatywne skutki dla organizmu?

Laktoza – co to jest, produkty zawierające laktozą. Dla kogo dieta bez laktozy?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy w organizmie występuje niedobór (brak lub obniżenie aktywności) enzymu beta-galaktozydazy, zwanego powszechnie laktazą – niestrawiony cukier mleczny przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega gwałtownej fermentacji pod wpływem obecnej tam flory bakteryjnej. Produkty tego procesu razem z niezhydrolizowaną laktozą działają drażniąco i wzdymająco na przewód pokarmowy, nasilając objawy nietolerancji.

Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Są podstawą naszej diety i spożywamy je w najróżniejszych postaciach. Jednak nie zawsze są dla nas dobre. Jakie źródła węglowodanów wybierać, aby służyły naszemu zdrowiu?

Wpływ nadmiaru cukru w diecie na stan skóry

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Stan cery, zarówno wygląd, jak i odżywienie, zależą od jej rodzaju, kosmetycznej pielęgnacji, stylu życia (stres, nałogi), kondycji zdrowotnej oraz prawidłowego nawodnienia i odżywienia organizmu. Przyjrzyjmy się dokładniej ostatniemu punktowi. Czy jeżeli będziemy odpowiednio “karmić” swoją skórę, to ona odwdzięczy się nieskazitelną prezencją? Co jeśli nasza dieta będzie obfitowała w cukry proste - “osłodzi” nasz wygląd, czy może niekoniecznie?

Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.

Niebezpieczne dla zdrowia składniki napojów gazowanych

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że słodkie napoje gazowane wywierają tylko negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają spore ilości cukru oraz innych dodatków, które pełnią ważną rolę we współczesnym przemyśle spożywczym. Jednak czy aby na pewno konieczne jest ich dodawanie do napojów?

Syrop z agawy – słodki sposób na odchudzanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Syrop kojarzy się z czymś bardzo słodkim i raczej niesprzyjającym redukcji masy ciała. Agawa należy do sukulentów, z których pozyskuje się sok do produkcji syropu. Czy produkt uzyskany z tej rośliny ma jakieś cudowne właściwości, które sprawiają, że odchudzanie może być przyjemniejsze?

Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne.

Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – różnice i wpływ na zdrowie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa?

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać?

10 wskazówek na poskromienie ochoty na słodycze

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jest wiele przeszkód, które stają na drodze do osiągnięcia upragnionej sylwetki – brak motywacji i czasu, zła organizacja, słaba silna wola, a także ochota na słodycze, którą wielu z nas obwinia za wszelkie niepowodzenia na diecie. Jak radzić sobie z nieodpartą chęcią na „coś słodkiego” i jak poskromić apetyt na słodycze?

Słodziki – wady i zalety zamienników cukru

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Coraz więcej z nas szuka jednak alternatywy dla białych kryształów, które osłodzą życie równie skutecznie, co biały cukier, nie przynosząc jednocześnie tylu negatywnych skutków zdrowotnych. Czy wszystkie słodziki to idealna, pozbawiona wad alternatywa dla sacharozy? Jakie są plusy i minusy używania zamienników cukru?

Na długie wyprawy wakacyjne zabierz ze sobą suszone owoce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacje to czas urlopów i odpoczynku. Jednak niektórzy wolą wakacje spędzać aktywnie. Gdziekolwiek się znajdziemy, jakikolwiek sport będziemy uprawiać, warto mieć przy sobie suszone owoce!

Sukraloza – słodzik, którego lepiej nie mieć w organizmie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wyścig producentów żywności, chcących stworzyć produkt idealny, czyli smaczny i niskokaloryczny, niestety odbija się na zdrowiu konsumentów. Przykładem może być zastosowanie sukralozy.