cukier

Korzeń lukrecji – działanie. Herbata z lukrecji

Lukrecja – właściwości, przepis na herbatę. Czym się różni lukrecja DGL od standardowej?

Czym można posłodzić herbatę? Słodzik zamiast cukru?

Agnieszka Pankowska ponad tydzień temu

W ostatnich latach konsumpcja czystego białego cukru w Polsce spadła. Wynika to w dużej mierze z faktu, że coraz więcej osób wykazuje zainteresowanie zdrową dietą. Niemniej jednak spożycie cukru ogółem rośnie, ponieważ jest on zawarty w wielu produktach spożywczych, nawet takich, których byśmy o to nie podejrzewali [1].

Syrop daktylowy – właściwości. Czy syrop daktylowy jest zdrowy?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Syrop daktylowy w ostatnich czasach zyskał na popularności dzięki rozpowszechnieniu stosowania zamiennych źródeł cukru w spożywanych potrawach. Szczególnie osoby na dietach wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz osoby nie spożywające  sacharozy, decydują się na nowoczesne rozwiązania w zastąpieniu tradycyjnego białego cukru pozyskiwanego z buraków. Czy słusznie?

Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Marzena Kasprzak ponad tydzień temu

Cukier znaleźć możemy wszędzie. Nie tylko jest to ten, którym słodzimy kawę czy herbatę, ale znajdziemy go w ciastach, jogurtach owocowych, sokach. Wiedząc i słysząc zewsząd, że cukier biały jest niezdrowy, staramy się sięgać po te nieco zdrowsze – jak choćby trzcinowy. Ale czy na pewno to dobry pomysł?

Cukier we krwi – objawy podwyższonego cukru we krwi. Jak zbić cukier we krwi?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy poziom cukru we krwi przekracza wartości prawidłowe można mówić o hiperglikemii. W praktyce bowiem hiperglikemia zawsze towarzyszy rozpoznaniu cukrzycy, a ostre stany hiperglikemiczne wciąż pozostają aktualnym problemem klinicznym współczesnej diabetologii.

Fruktoza – co to jest, metabolizm fruktozy, fruktozemia. Dieta przy nietolerancji fruktozy

dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński ponad miesiąc temu

Rosnące wciąż zainteresowanie tematyką żywienia zdaje się być przyczyną kreowania nowych teorii, nurtów czy postępowań mających na celu utrzymanie organizmu w stanie zdrowia i pełnej sprawności. Gorącym tematem do dyskusji wciąż pozostaje udział węglowodanów, a precyzując – fruktozy w diecie codziennej człowieka.

Hipoglikemia reaktywna – objawy, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spadnie poniżej normy (< 50–55 mg/dl), a wraz z nim wystąpią charakterystyczne symptomy neuroglikopenii to znak, iż mamy do czynienia z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Choć stan niedocukrzenia jest charakterystyczny dla osób z cukrzycą, ta postać hipoglikemii może dotknąć nie tylko diabetyków.

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie. Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Syrop klonowy nazywany kanadyjskim płynnym złotem w Polsce nie jest tak popularny jak w krajach pochodzenia: Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, zdobywa jednak coraz więcej entuzjastów ze względu na wyłącznie naturalne składniki, bynajmniej nie sam cukier!

Lukrecja – właściwości, działanie, herbata. Lukrecja w ciąży

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nazwa lukrecji wywodzi się od dwóch greckich słów „glykos” oznaczającego „słodki” oraz „rhiza” – korzeń. Z uwagi na bogactwo naturalnych związków o korzystnych właściwościach prozdrowotnych, lukrecja chętnie wykorzystywana jest w medycynie już od czasów starożytnych.

Ksylitol – właściwości, opinie. Czy ksylitol jest szkodliwy?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Na rynku można spotkać wiele syntetycznych oraz naturalnych zamienników cukru. Jednym z nich jest ksylitol, który zyskuje coraz większą popularność wśród producentów żywności oraz konsumentów. Jakimi właściwościami charakteryzuje się ten słodzik? Czy jego spożywanie może przynieść negatywne skutki dla organizmu?

Laktoza – co to jest, produkty zawierające laktozą. Dla kogo dieta bez laktozy?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy w organizmie występuje niedobór (brak lub obniżenie aktywności) enzymu beta-galaktozydazy, zwanego powszechnie laktazą – niestrawiony cukier mleczny przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega gwałtownej fermentacji pod wpływem obecnej tam flory bakteryjnej. Produkty tego procesu razem z niezhydrolizowaną laktozą działają drażniąco i wzdymająco na przewód pokarmowy, nasilając objawy nietolerancji.

Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Są podstawą naszej diety i spożywamy je w najróżniejszych postaciach. Jednak nie zawsze są dla nas dobre. Jakie źródła węglowodanów wybierać, aby służyły naszemu zdrowiu?

Wpływ nadmiaru cukru w diecie na stan skóry

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Stan cery, zarówno wygląd, jak i odżywienie, zależą od jej rodzaju, kosmetycznej pielęgnacji, stylu życia (stres, nałogi), kondycji zdrowotnej oraz prawidłowego nawodnienia i odżywienia organizmu. Przyjrzyjmy się dokładniej ostatniemu punktowi. Czy jeżeli będziemy odpowiednio “karmić” swoją skórę, to ona odwdzięczy się nieskazitelną prezencją? Co jeśli nasza dieta będzie obfitowała w cukry proste - “osłodzi” nasz wygląd, czy może niekoniecznie?

Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.

Niebezpieczne dla zdrowia składniki napojów gazowanych

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że słodkie napoje gazowane wywierają tylko negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają spore ilości cukru oraz innych dodatków, które pełnią ważną rolę we współczesnym przemyśle spożywczym. Jednak czy aby na pewno konieczne jest ich dodawanie do napojów?

Syrop z agawy – słodki sposób na odchudzanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Syrop kojarzy się z czymś bardzo słodkim i raczej niesprzyjającym redukcji masy ciała. Agawa należy do sukulentów, z których pozyskuje się sok do produkcji syropu. Czy produkt uzyskany z tej rośliny ma jakieś cudowne właściwości, które sprawiają, że odchudzanie może być przyjemniejsze?

Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne.

Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?