cukier

Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Dekstroza jest inną nazwą dla powszechnie znanej glukozy. Jakie właściwości ma ten najprostszy cukier i czy mogą one być szkodliwe?

Dieta bez cukru – efekty. Co jeść na diecie bezcukrowej?

Paulina Grupa ponad tydzień temu

Jak wskazują dane statystyczne, coraz mniej Polaków przyjmuje cukier w czystej postaci, jednak mimo to jego konsumpcja ogółem rośnie. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się cukier dodany, a my jako konsumenci nie zwracamy na to uwagi. Jakich produktów należy unikać, a jakie spożywać, będąc na diecie bezcukrowej?

Maltitol – właściwości słodziku i szkodliwość

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Postęp technologii żywności pozwala cieszyć się słodkim smakiem niemal bez ryzyka przybrania na masie ciała. Jednym z zamienników cukru jest maltitol. Jakie ma on właściwości? Czy może być szkodliwy?

Syrop z agawy – właściwości, cena, indeks glikemiczny. Czym zastąpić syrop z agawy?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Czym jest przypominający miód syrop z agawy? Jakie ma właściwości i indeks glikemiczny?

Cukry redukujące – właściwości i źródła

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym się charakteryzują cukry redukujące? Ich przykłady oraz źródła.

Erytrol – właściwości, szkodliwość, cena. Co wybrać erytrol czy ksylitol?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Gonitwa za odnalezieniem alternatywy dla cukru doprowadziła do rozpowszechnienia wielu związków słodzących zarówno tych naturalnych, jak i tych syntetycznych. Wśród nich doceniony został także erytrol. Przeczytaj artykuł i sprawdź czym jest i jakie cechują go właściwości!

Czy ksylitol jest rakotwórczy? Szkodliwość ksylitolu

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Cała prawda na temat ksylitolu i jego szkodliwości.

Ksylitol – indeks glikemiczny, dla cukrzyków. Ksylitol czy erytrol?

Czy zatem ksylitol stanowi dobry substytut klasycznego cukru? Czy jest swojego rodzaju panaceum na wszelkie zaburzenia gospodarki węglowodanowej w organizmie? Czy wyróżnia się on na tle innych dostępnych środków stosowanych do słodzenia? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule! Zapraszamy do lektury!

Korzeń lukrecji – działanie. Herbata z lukrecji

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Lukrecja – właściwości, przepis na herbatę. Czym się różni lukrecja DGL od standardowej?

Czym można posłodzić herbatę? Słodzik zamiast cukru?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

W ostatnich latach konsumpcja czystego białego cukru w Polsce spadła. Wynika to w dużej mierze z faktu, że coraz więcej osób wykazuje zainteresowanie zdrową dietą. Niemniej jednak spożycie cukru ogółem rośnie, ponieważ jest on zawarty w wielu produktach spożywczych, nawet takich, których byśmy o to nie podejrzewali [1].

Syrop daktylowy – właściwości. Czy syrop daktylowy jest zdrowy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Syrop daktylowy w ostatnich czasach zyskał na popularności dzięki rozpowszechnieniu stosowania zamiennych źródeł cukru w spożywanych potrawach. Szczególnie osoby na dietach wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz osoby nie spożywające  sacharozy, decydują się na nowoczesne rozwiązania w zastąpieniu tradycyjnego białego cukru pozyskiwanego z buraków. Czy słusznie?

Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Marzena Kasprzak ponad miesiąc temu

Cukier znaleźć możemy wszędzie. Nie tylko jest to ten, którym słodzimy kawę czy herbatę, ale znajdziemy go w ciastach, jogurtach owocowych, sokach. Wiedząc i słysząc zewsząd, że cukier biały jest niezdrowy, staramy się sięgać po te nieco zdrowsze – jak choćby trzcinowy. Ale czy na pewno to dobry pomysł?

Cukier we krwi – objawy podwyższonego cukru we krwi. Jak zbić cukier we krwi?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy poziom cukru we krwi przekracza wartości prawidłowe można mówić o hiperglikemii. W praktyce bowiem hiperglikemia zawsze towarzyszy rozpoznaniu cukrzycy, a ostre stany hiperglikemiczne wciąż pozostają aktualnym problemem klinicznym współczesnej diabetologii.

Fruktoza – co to jest, metabolizm fruktozy, fruktozemia. Dieta przy nietolerancji fruktozy

Rosnące wciąż zainteresowanie tematyką żywienia zdaje się być przyczyną kreowania nowych teorii, nurtów czy postępowań mających na celu utrzymanie organizmu w stanie zdrowia i pełnej sprawności. Gorącym tematem do dyskusji wciąż pozostaje udział węglowodanów, a precyzując – fruktozy w diecie codziennej człowieka.

Hipoglikemia reaktywna – objawy, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spadnie poniżej normy (< 50–55 mg/dl), a wraz z nim wystąpią charakterystyczne symptomy neuroglikopenii to znak, iż mamy do czynienia z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Choć stan niedocukrzenia jest charakterystyczny dla osób z cukrzycą, ta postać hipoglikemii może dotknąć nie tylko diabetyków.

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie. Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Syrop klonowy nazywany kanadyjskim płynnym złotem w Polsce nie jest tak popularny jak w krajach pochodzenia: Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, zdobywa jednak coraz więcej entuzjastów ze względu na wyłącznie naturalne składniki, bynajmniej nie sam cukier!

Lukrecja – właściwości, działanie, herbata. Lukrecja w ciąży

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nazwa lukrecji wywodzi się od dwóch greckich słów „glykos” oznaczającego „słodki” oraz „rhiza” – korzeń. Z uwagi na bogactwo naturalnych związków o korzystnych właściwościach prozdrowotnych, lukrecja chętnie wykorzystywana jest w medycynie już od czasów starożytnych.