Jesteś na:

ciecierzyca

Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).

Wzdęcia po roślinach strączkowych – jak ich uniknąć?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Już od najdawniejszych czasów znano i chętnie spożywano rośliny strączkowe. Jedną z nich – soję, ze względu na dużą zawartość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w krajach azjatyckich, nazwano rośliną świętą. Niestety konsumpcję strączków ograniczają zawarte w nich rozmaite substancje antyodżywcze oraz niewłaściwa obróbka kulinarna, co sprawia, iż produkty te są przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości i nie mogą być spożywane w większej ilości [1].

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to propozycja na zdrowy, wegetariański obiad lub lekką kolację. Z pewnością przypadnie jednak do gustu również fanatykom mięsa.

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Pasta z czerwonej soczewicy i ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów to pyszna alternatywa dla tradycyjnego hummusu.

Produkty dla wegetarian i nie tylko

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta wegetariańska ma swoje wady i zalety. Osoby, które się na nią decydują muszą zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, zapewniającą im wszystkie niezbędne składniki, których niedobory mogą wystąpić po wykluczeniu z diety mięsa i jego pochodnych.