Jesteś na:

ciąża

Zachcianki w ciąży – apetyt na słodkie, kwaśne. Zachcianki w ciąży a płeć dziecka

Sposób żywienia kobiet ciężarnych zaliczany jest do najważniejszych czynników środowiskowych, które odpowiadają zarówno za prawidłowy przebieg ciąży, jak i za rozwój dziecka w okresie płodowym. Wpływa także na stan zdrowia dziecka w okresie dzieciństwa, a nawet w życiu dorosłym. Nie pozostaje również bez znaczenia, jeśli chodzi o zdrowie matki oraz jej funkcjonowanie po porodzie. Dlatego dla przyszłej mamy szczególnie ważne jest zwracanie uwagi na to, co znajduje się na jej talerzu [1].

Jak nie przytyć w ciąży? Przybieranie na wadze w ciąży

Paulina Żukowska ponad tydzień temu

Nie przytyć w ciąży? To możliwe! Wskazówki znajdziesz w tym artykule.

Cukrzyca ciążowa – rozpoznanie, zagrożenia. Stan przedcukrzycowy w ciąży

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Zmiany metabolizmu węglowodanów, jak również zaburzenia procesów adaptacyjnych w organizmie przyszłej matki wraz ze wzrastającą w kolejnych okresach ciąży insulinoopornością, leżą u podstaw rozwoju cukrzycy ciążowej [1]. Choć epidemiologia tego schorzenia nie została dostatecznie wyjaśniona, to na przestrzeni ostatnich lat GDM stała się najczęstszym powikłaniem metabolicznym wikłającym ciążę.

Dieta cukrzycowa w ciąży – co jeść. Jadłospis

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Cukrzyca ciążowa jest jedną z jednostek chorobowych występujących w ciąży, których nieodpowiednie leczenie przyczynia się do szeregu konsekwencji zdrowotnych nie tylko dla matki, ale i dla płodu. Kluczowym elementem w leczeniu ciężarnej jest indywidualnie zbilansowana dieta oraz odpowiednia aktywność fizyczna, które wpływają na wyrównanie glikemii we krwi ciężarnej i zapobiegają powikłaniom zdrowotnym.

Naturalne suplementy dla mężczyzn, kobiet, kobiet w ciąży i seniorów

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Suplementy diety to temat trudny. Przez jednych są uwielbiane i spożywane dosłownie na wszystko, przez innych potępiane. Warto pamiętać, że podobnie jak w przypadku wszelkich innych produktów najważniejszy jest skład oraz to z jakich źródeł pochodzą, czy są pochodzenia naturalnego, czy może wyprodukowane syntetycznie. Dowiedz się, które wybrać!

Niedobór i nadmiar jodu w organizmie. Jod w ciąży i dla dzieci

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Jod to pierwiastek obecny w morskich rybach, kapuście czy szparagach, ale przede wszystkim w nadmorskim powietrzu, z którego wchłaniany jest przez błony śluzowe układu oddechowego, a także przez skórę. Jodowana jest także powszechnie stosowana sól kuchenna. Czym grozi niedobór, a czym nadmiar jodu, jakie są powikłania związane z tymi stanami w okresie ciąży czy dzieciństwa?

Czego nie można jeść w ciąży? Zioła zakazane w ciąży

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Okres ciąży to czas niezwykły…czas, w którym w organizmie kobiety rozwija się mały człowiek. Jednakże jest to również czas, kiedy kobieta powinna szczególnie zadbać o swoje zdrowie, bowiem już w życiu płodowym ma swój początek proces programowania metabolicznego, a dieta przyszłej mamy odgrywa ważną rolę w rozwoju dziecka teraz i w przyszłości.

Jak pozbyć się rozstępów w ciąży i u nastolatków? Domowe sposoby na rozstępy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Rozstępy to zmora prawie każdej kobiety w ciąży, ale nie tylko. Niestety jest to również problem ludzi młodych, dotkniętych dynamicznym wzrostem, nagłym przybraniem masy ciała czy też wynikającym z zaburzeń hormonalnych. Warto wiedzieć, że pośród setek preparatów przeznaczonych stricte na rozstępy, są również te naturalne, które często znajdują się w naszych domach, a nie do końca jesteśmy świadomi ich wszechstronnego zastosowania.

Zaparcia w ciąży. Co na zaparcia w ciąży?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W okresie ciąży, bez względu na to czy przebiega ona prawidłowo czy też z problemami, kobiety często mają do czynienia z różnego rodzaju dolegliwościami. Zaparcia są jednym z głównych problemów dotykających matki w pierwszym okresie ciąży i sprawiają, że czas, który powinien być jednym z najpiękniejszych w życiu kobiety, staje się czymś bolesnym, powodującym dyskomfort i utrudniającym funkcjonowanie.

Hashimoto – objawy. Choroba Hashimoto a ciąża

Marzena Kasprzak ponad miesiąc temu

Choroba Hashimoto sieje spustoszenie nie tylko w sferze wewnętrznej organizmu, ale i psychice chorego. Niejednokrotnie pacjenci opisują ją jako stan nie poznawania siebie i reakcji swojego organizmu. Jak więc rozpoznać Hashimoto? I jak przyszłe mamy chorujące na tę chorobę mogą przygotować się do przyjścia na świat nowego życia? Hashimoto – objawy Niedoczynność tarczycy Hashimoto rozpoznać można po bardzo charakterystycznych objawach, do których należą: zmęczenie, zaburzenie koncentracji, wzrost masy ciała, zaparcia, obniżenie sprawności fizycznej, depresyjny nastrój, rozdrażnienie, lęk, suchość i szorstkość skóry, łamliwość włosów [1,2]. Jeśli takie objawy wystąpią należy zgłosić się do lekarza endokrynologa. Wykona lub zleci on badania, które pozwolą określić, czy i w jakim stopniu tarczyca działa nieprawidłowo. Podejmie również dalszą diagnostykę obejmującą określenie dawki leku, a także sprawdzenia, czy nie występują inne, współistniejące jednostki chorobowe wynikające również

Szpinak – właściwości, mrożony, świeży, potrawy ze szpinakiem. Jak przyrządzić szpinak?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Szpinak – dawniej nie cieszył się dużym zainteresowaniem. Teraz staje się coraz bardziej popularny na polskich stołach. Jakie posiada właściwości i jak najlepiej go przyrządzić?

Niedoczynność tarczycy a ciąża – przyczyny. Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy niedoczynność tarczycy może być niebezpieczna dla przebiegu ciąży? Jakie są przyczyny jej powstawania i na jakie składniki pokarmowe powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie, by złagodzić jej objawy?

Ser kozi – właściwości, przepisy. Ser kozi w ciąży

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mleko kozie charakteryzuje się bogatym profilem składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Produkowane z niego przetwory mleczne, do których zaliczamy jogurty, serki oraz tradycyjne sery długo dojrzewające, mogą stanowić wartościowy element codziennej, zróżnicowanej diety.

Fas (alkoholowy zespół płodowy) – objawy leczenie. Alkohol w ciąży

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Ciąża to okres w życiu kobiety, kiedy w szczególny sposób powinna zwrócić uwagę na to, co spożywa oraz w jakiej ilości, gdyż nie pozostaje to bez wpływu na rozwijający się w jej łonie płód. Spożywanie w trakcie ciąży alkoholu wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu poważnych chorób, do których zalicza się FAS.

Mandarynki – właściwości, w ciąży. Mandarynki a odchudzanie

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Mandarynki są tak powszechnym i lubianym owocem, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do ich spożycia. Cenimy je za słodki smak, aromatyczny zapach, łatwość w obieraniu, ogólnodostępność i stosunkowo niską cenę. Powinniśmy też docenić je za właściwości prozdrowotne, które ze sobą niosą.

Aloes – działanie. Aloes w ciąży, dla dzieci

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Aloes jest wyjątkową rośliną, która posiada silnie nawilżające właściwości na organizm człowieka, łagodzi stany zapalne oraz wzmacnia skórę, która stanowi barierę między wnętrzem organizmu a środowiskiem zewnętrznym. Czy kobiety w ciąży i małe dzieci mogą korzystać z dobrodziejstwa aloesu?

Nadciśnienie w ciąży – zioła na nadciśnienie. Jak leczyć nadciśnienie?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nadciśnienie tętnicze w ciąży diagnozuje się, gdy wartość trzykrotnie zmierzonego ciśnienia wynosi minimum 140 i/lub 90 mm Hg. Obecnie mówi się, że problem dotyczy ok. 5–10% kobiet ciężarnych i stanowi jedną z najczęstszych przyczyn powikłanej ciąży, śmierci matki lub płodu.

Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wiosenne zielone warzywo, kształtem przypominające buraka. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, które korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Kalarepa jest również zaliczana do warzyw o właściwościach antynowotworowych, co zawdzięcza m.in. obecności witaminy C i E oraz glukozynolanów.