Jesteś na:

ciąża

Orzeszki ziemne – solone, prażone, w ciąży. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Orzeszki ziemne inaczej arachidowe lub fistaszki są jednymi z najpopularniejszych i chętnie spożywanych orzechów. Posiadają szereg składników mineralnych oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie zbawiennie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Niestety orzechy arachidowe zawierają również białko będące bardzo silnym alergenem, stąd wątpliwości czy kobiety w ciąży powinny je spożywać.

Anemia w ciąży – objawy. Czym grozi anemia w ciąży i co wtedy jeść?

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Anemia stanowi powszechny problem wśród przyszłych mam i wynika ze zmian fizjologicznych zachodzących w organizmie ciężarnej kobiety. Jakie objawy mogą świadczyć o wystąpieniu anemii i jak jej zapobiegać?

Żurawina – uprawa, właściwości, działanie, przepisy. Żurawina w ciąży

Sonia Walla ponad tydzień temu

Niepozorne małe kuleczki o ogromnym potencjale leczniczym. Mowa o żurawinie, której regularne spożywanie chroni drogi moczowe i serce. Jakie inne właściwości ma żurawina? Czy można bezpiecznie spożywać ją w ciąży?

Zielona herbata – właściwości, wpływ na odchudzanie. Jak parzyć zieloną herbatę?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Zielona herbata, nie bez powodu cieszy się uznaniem od tysięcy lat. Jej właściwości powodują, że uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Sprawdź jakie korzyści niesie z sobą picie zielonej herbaty!

Pomidor – właściwości, witaminy. Pomidory w diecie kobiet w ciąży i osób z dną moczanową

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pomidorami na potęgę zajadają się mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Coraz częściej sięgamy po nie także my. Dlaczego? Czy warto włączyć je do diety?

Melisa w ciąży, dla dzieci i niemowląt

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Z powodu dużej zawartości związków bioaktywnych zawartych w ziołach są one polecane do spożywania w postaci naparów lub jako przyprawy do potraw. Tytułowa melisa w formie naparu ze świeżych lub suszonych listków jest najczęściej spożywana w celu relaksacji oraz w przypadku problemów z zasypianiem.

Nadciśnienie tętnicze w ciąży i u dzieci – objawy. Domowe sposoby na nadciśnienie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Nadciśnienie tętnicze stwierdza się wówczas, gdy wartości graniczne ciśnienia tętniczego zostaną przekroczone podczas kilku niezależnych pomiarów. Choroba w początkowym stadium nie daje swoistych objawów, a takowe ujawniają się dopiero wraz z rozwinięciem powikłań narządowych.

Lecytyna – działanie, skutki uboczne. Lecytyna na pamięć

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Lecytyna to mieszanina związków, w skład której wchodzą fosfolipidy. Jednym z dominujących jest fosfatydylocholina. Fosfolipidy zbudowane są z cząsteczki glicerolu połączonej z dwoma kwasami tłuszczowymi oraz z jedną resztą fosforanową, do której z kolei przyłączona jest np. cholina. Wchodzą w skład błony komórkowej każdej komórki – co jednoznacznie świadczy o tym, że są nam do życia niezbędne. Cholina, której źródło stanowi lecytyna – pełni rolę także prekursora acetylocholiny – bardzo istotnego neurotransmitera.

Szałwia na włosy, trądzik, gardło. Jak działa szałwia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Wzmianki o liściach szałwii pojawiają się już u Hipokratesa i Paracelsusa. W Północnej Europie uprawiana jest już od czasów Średniowiecza. Szałwia – za co ją cenimy?

Rumianek w ciąży i dla noworodka. Na co stosować rumianek?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Etiologia słowa „rumianek” wywodzi się z dwóch języków: greckiego, w których słowo „chamomila” pochodzi od dwóch słów, oznaczających „ziemne jabłko” oraz z łaciny, gdzie słowo „matricaria” oznacza „matkę”.

Cukrzyca ciążowa – objawy, przyczyny, zagrożenia. Co jeść przy cukrzycy ciążowej?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, kiedy musi szczególnie zatroszczyć się o swoje zdrowie. Cukrzyca ciążowa jest schorzeniem, które dotyka ok. 3,4% kobiet ciężarnych i jest przyczyną licznych komplikacji zdrowotnych dla noworodka oraz jego mamy.

Zgaga w ciąży – domowe sposoby. Co na zgagę w ciąży?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zgaga nie jest niebezpiecznym, ale mało przyjemnym schorzeniem, na które skarżą się kobiety będące w ciąży. Występowanie zgagi dotyczy od 40–85% ciężarnych i może nasilać się wraz z zaawansowaniem ciąży. Wiadomym jest, że w tym okresie kobietom nie zaleca się stosowania leków farmaceutycznych, zatem warto, aby korzystały z domowych sposobów.

Kwas foliowy w ciąży – działanie i dawkowanie. Czy brać kwas foliowy przed ciążą?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Czas przed ciążą oraz w trakcie jej trwania to okres w życiu kobiety wymagający od niej zadbania o prawidłową i zbilansowaną dietę, dostarczającą wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości. Folacyna jest jedną z ważniejszych witamin dla kobiet planujących macierzyństwo oraz kobiet w ciąży, której niedobór zaburza prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu, sprzyjając powstawaniu wad wrodzonych.

Kwas foliowy – rola, objawy i skutki niedoboru, źródła

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Kwas foliowy najczęściej kojarzony jest z ciążą i warunkiem prawidłowego rozwoju płodu. Jednak związek ten jest niezbędny dla naszego organizmu nie tylko w tym okresie. Dlaczego warto pamiętać o kwasie foliowym, nie tylko w czasie planowania ciąży?

Hibiskus i jego rola w prewencji chorób

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Hibiskus – narodowy kwiat Korei Północnej i Południowej, symbol Malezji, ozdoba godła Hawajów. Pisał o nim Adam Mickiewicz w “Panu Tadeuszu”, doceniały go nasze babcie. Co kryje w sobie ten niezwykły kwiat? Jakie właściwości wykazuje?

Witamina H w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniej znaną witaminą, która pełni istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu i małego dziecka jest biotyna. Witamina H występuje powszechnie w licznych produktach spożywczych, zatem jej niedobór u osób odżywiających się dietą pełnowartościową, występuje niezwykle rzadko. Jaki wpływ na rozwój dziecka ma witamina B8 oraz z jakich źródeł czerpać ją w diecie dziecka?

Makrosomia płodu – przyczyny, konsekwencje, postępowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Porody dużych noworodków stają się obecnie problemem współczesnego położnictwa. Makrosomia płodu stwarza liczne powikłania w wieku późniejszym dla dziecka, m.in. zwiększone ryzyko chorób metabolicznych oraz gromadzenia nadmiernej masy ciała. W trakcie ciąży bardzo istotne jest świadome odżywianie się mamy oraz kontrolowanie chorób występujących przed ciążą (cukrzyca, nadciśnienie).

Hipotrofia płodu – niedożywienie dzieci, przyczyny, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy harmonijny rozwój dziecka w łonie matki zostanie zakłócony przez nieznany dotąd czynnik, należy przypuszczać, iż nastąpiło ograniczenie wzrastania u płodu, klinicznie określane jako hipotrofia.

Napój ryżowy – w ciąży, podczas karmienia, dla niemowląt i dzieci

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sięgamy coraz częściej po napoje roślinne, których przykładem może być mleko ryżowe. Czy jest to dobry produkt w diecie kobiety w ciąży, mamy karmiącej oraz niemowląt i dzieci?

Kawa w ciąży – czy rzeczywiście szkodzi?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Czy kobiety ciężarne zmuszone są zrezygnować z kawy zupełnie? Jaki wpływ na rozwijający się płód wywiera kofeina?