Jesteś na:

ciąża

Szpinak – właściwości, mrożony, świeży, potrawy ze szpinakiem. Jak przyrządzić szpinak?

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Szpinak – dawniej nie cieszył się dużym zainteresowaniem. Teraz staje się coraz bardziej popularny na polskich stołach. Jakie posiada właściwości i jak najlepiej go przyrządzić?

Niedoczynność tarczycy a ciąża – przyczyny. Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy niedoczynność tarczycy może być niebezpieczna dla przebiegu ciąży? Jakie są przyczyny jej powstawania i na jakie składniki pokarmowe powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie, by złagodzić jej objawy?

Ser kozi – właściwości, przepisy. Ser kozi w ciąży

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Mleko kozie charakteryzuje się bogatym profilem składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Produkowane z niego przetwory mleczne, do których zaliczamy jogurty, serki oraz tradycyjne sery długo dojrzewające, mogą stanowić wartościowy element codziennej, zróżnicowanej diety.

Fas (alkoholowy zespół płodowy) – objawy leczenie. Alkohol w ciąży

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Ciąża to okres w życiu kobiety, kiedy w szczególny sposób powinna zwrócić uwagę na to, co spożywa oraz w jakiej ilości, gdyż nie pozostaje to bez wpływu na rozwijający się w jej łonie płód. Spożywanie w trakcie ciąży alkoholu wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu poważnych chorób, do których zalicza się FAS.

Mandarynki – właściwości, w ciąży. Mandarynki a odchudzanie

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Mandarynki są tak powszechnym i lubianym owocem, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do ich spożycia. Cenimy je za słodki smak, aromatyczny zapach, łatwość w obieraniu, ogólnodostępność i stosunkowo niską cenę. Powinniśmy też docenić je za właściwości prozdrowotne, które ze sobą niosą.

Aloes – działanie. Aloes w ciąży, dla dzieci

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Aloes jest wyjątkową rośliną, która posiada silnie nawilżające właściwości na organizm człowieka, łagodzi stany zapalne oraz wzmacnia skórę, która stanowi barierę między wnętrzem organizmu a środowiskiem zewnętrznym. Czy kobiety w ciąży i małe dzieci mogą korzystać z dobrodziejstwa aloesu?

Nadciśnienie w ciąży – zioła na nadciśnienie. Jak leczyć nadciśnienie?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nadciśnienie tętnicze w ciąży diagnozuje się, gdy wartość trzykrotnie zmierzonego ciśnienia wynosi minimum 140 i/lub 90 mm Hg. Obecnie mówi się, że problem dotyczy ok. 5–10% kobiet ciężarnych i stanowi jedną z najczęstszych przyczyn powikłanej ciąży, śmierci matki lub płodu.

Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wiosenne zielone warzywo, kształtem przypominające buraka. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, które korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Kalarepa jest również zaliczana do warzyw o właściwościach antynowotworowych, co zawdzięcza m.in. obecności witaminy C i E oraz glukozynolanów.

Pomarańcza – właściwości, witaminy. Pomarańcze a odchudzanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pomarańcze zawierają szereg związków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Oto dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Orzeszki ziemne – solone, prażone, w ciąży. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Orzeszki ziemne inaczej arachidowe lub fistaszki są jednymi z najpopularniejszych i chętnie spożywanych orzechów. Posiadają szereg składników mineralnych oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie zbawiennie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Niestety orzechy arachidowe zawierają również białko będące bardzo silnym alergenem, stąd wątpliwości czy kobiety w ciąży powinny je spożywać.

Anemia w ciąży – objawy. Czym grozi anemia w ciąży i co wtedy jeść?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Anemia stanowi powszechny problem wśród przyszłych mam i wynika ze zmian fizjologicznych zachodzących w organizmie ciężarnej kobiety. Jakie objawy mogą świadczyć o wystąpieniu anemii i jak jej zapobiegać?

Żurawina – uprawa, właściwości, działanie, przepisy. Żurawina w ciąży

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Niepozorne małe kuleczki o ogromnym potencjale leczniczym. Mowa o żurawinie, której regularne spożywanie chroni drogi moczowe i serce. Jakie inne właściwości ma żurawina? Czy można bezpiecznie spożywać ją w ciąży?

Zielona herbata – właściwości, wpływ na odchudzanie. Jak parzyć zieloną herbatę?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Zielona herbata, nie bez powodu cieszy się uznaniem od tysięcy lat. Jej właściwości powodują, że uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Sprawdź jakie korzyści niesie z sobą picie zielonej herbaty!

Pomidor – właściwości, witaminy. Pomidory w diecie kobiet w ciąży i osób z dną moczanową

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pomidorami na potęgę zajadają się mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Coraz częściej sięgamy po nie także my. Dlaczego? Czy warto włączyć je do diety?

Melisa w ciąży, dla dzieci i niemowląt

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Z powodu dużej zawartości związków bioaktywnych zawartych w ziołach są one polecane do spożywania w postaci naparów lub jako przyprawy do potraw. Tytułowa melisa w formie naparu ze świeżych lub suszonych listków jest najczęściej spożywana w celu relaksacji oraz w przypadku problemów z zasypianiem.

Nadciśnienie tętnicze w ciąży i u dzieci – objawy. Domowe sposoby na nadciśnienie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Nadciśnienie tętnicze stwierdza się wówczas, gdy wartości graniczne ciśnienia tętniczego zostaną przekroczone podczas kilku niezależnych pomiarów. Choroba w początkowym stadium nie daje swoistych objawów, a takowe ujawniają się dopiero wraz z rozwinięciem powikłań narządowych.

Lecytyna – działanie, skutki uboczne. Lecytyna na pamięć

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Lecytyna to mieszanina związków, w skład której wchodzą fosfolipidy. Jednym z dominujących jest fosfatydylocholina. Fosfolipidy zbudowane są z cząsteczki glicerolu połączonej z dwoma kwasami tłuszczowymi oraz z jedną resztą fosforanową, do której z kolei przyłączona jest np. cholina. Wchodzą w skład błony komórkowej każdej komórki – co jednoznacznie świadczy o tym, że są nam do życia niezbędne. Cholina, której źródło stanowi lecytyna – pełni rolę także prekursora acetylocholiny – bardzo istotnego neurotransmitera.

Szałwia na włosy, trądzik, gardło. Jak działa szałwia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Wzmianki o liściach szałwii pojawiają się już u Hipokratesa i Paracelsusa. W Północnej Europie uprawiana jest już od czasów Średniowiecza. Szałwia – za co ją cenimy?

Rumianek w ciąży i dla noworodka. Na co stosować rumianek?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Etiologia słowa „rumianek” wywodzi się z dwóch języków: greckiego, w których słowo „chamomila” pochodzi od dwóch słów, oznaczających „ziemne jabłko” oraz z łaciny, gdzie słowo „matricaria” oznacza „matkę”.