Jesteś na:

choroba

Oceń
choroba - 4.2/5. Oddano 5 głosy.

choroba Mówią, że choroba nie wybiera. Jej pojawienie się jest losowe i może dopaść każdego. Nie jest to jednak do końca prawda. Oczywiście na uwarunkowania genetyczne zazwyczaj nie mamy wpływu, jednak wiele chorób możemy uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia. Zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna może przyczynić się również do złagodzenia objawów lub wspomóc leczenie. W artykułach poniżej znajdziecie informacje na temat wielu chorób, ich przebiegu i sposobu leczenia. Zapraszamy do lektury.

Cholestaza – objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad tydzień temu

Cholestazą nazywamy zastój żółci spowodowany jej nieprawidłową produkcją lub przepływem do dwunastnicy. W wyniku tego stanu dochodzi do upośledzonego trawienia i wchłaniania tłuszczów, uciążliwego świądu skóry i żółtaczki. Co prowadzi do wystąpienia cholestazy, jak ją rozpoznać, jak jej zapobiegać i jak ją leczyć? Czy dieta ma znaczenie w prewencji i terapii zastoju żółci?

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad tydzień temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Mikroflora jelitowa – krótki przewodnik po bakteriach zamieszkujących nasze jelito

Sonia Walla ponad tydzień temu

Mikroflora jelitowa, czyli ogół szczepów bakterii i grzybów zamieszkujących nasz organizm jest zapomnianym i niedocenianym organem, którego rolę w funkcjonowaniu organizmu dopiero odkrywamy. Warto więc zapoznać się z najważniejszymi faktami dotyczącymi mikrobioty i poznać bliżej lokatorów naszych jelit.

Choroby cywilizacyjne

Zaliczamy do nich m.in. nowotwory, nadciśnienie i otyłość. Wszystkie w dużej mierze zależą od odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Początkowo kojarzone były tylko z osobami dorosłymi, niestety w ostatnim czasie  zapada na nie coraz większa liczba dzieci.

Zespół Pica – przyczyny i leczenie łaknienia spaczonego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Osoby, u których zdiagnozowano zespół Pica, odczuwają wewnętrzne pragnienie spożycia produktu, który nie jest zaliczany do żywnościowych artykułów spożywczych. Piasek, glina, węgiel, kreda czy ziemia to związki, których nie kojarzymy z żywnością. Skąd więc u osób z zespołem Pica, biorą się zachcianki na niekiedy szkodliwe dla zdrowia substancje?

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit (PMC) – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Antybiotykoterapia może przyczyniać się do zaburzenia mikroflory jelitowej i przerostu patologicznych szczepów bakterii. Jednym z nich może być Clostridium difficile, które z kolei jest najczęstszą przyczyną rozwoju Rzekomobłoniastego Zapalenia Jelit. Jak objawia się PMC i jak go wyleczyć?

Gastropareza – objawy, przyczyny i dieta przy zaburzeniach opróżniania żołądka

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaburzenia opróżniania żołądka mogą wynikać z kilku przyczyn, najczęściej występującą jest jednak cukrzyca.

Choroba ciała a umysłu

Stan chorobowy to nie tylko nieprawidłowości zachodzące w funkcjonowaniu naszego ciała. Dotyczy to również naszego umysłu. W wielu przypadkach również istnieją powiązania, w których choroba ciała znajduje swoje źródło w złej kondycji psychicznej. Zaliczyć można do nich anoreksje, bulimię, otyłość i wiele innych.

Dieta w zespole nerczycowym – produkty zalecane i zakazane oraz przykładowy jadłospis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zespołem nerczycowym określamy schorzenie, które polega na uszkodzeniu błony filtracyjnej kłębuszków nerkowych. Skutkiem owej dysfunkcji jest utrata dużej ilości białka wraz z moczem oraz składników mineralnych, które nie zostają zwrotnie wchłonięte do krwiobiegu.

SIBO – zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Nierzadko okazuje się, iż syndrom ZJD mylony jest z podobnym w objawach SIBO – przerostem bakterii w obrębie jelita cienkiego. Jak prawidłowo zdiagnozować to zjawisko? Jakie są jego przyczyny i objawy. Co robić, by wyleczyć SIBO?

Nerczyca – przyczyny, objawy oraz zasady diety w zespole nerczycowym

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zespół nerczycowy to przewlekła choroba wieku młodzieńczego, polegająca na dysfunkcji nerek. Schorzenie to wymaga wprowadzenia przez chorego specjalnej diety, która przyczyni się do osiągnięcia stanu remisji i oszczędzenia chorego narządu przed jego niewydolnością.

Stres a choroba

Stresu nie można uniknąć, ale bardzo ważna jest umiejętność radzenia sobie z nim. Przewlekły stres jest nie tylko groźny dla naszej psychiki, ale także ciała. Prowadzić może do wielu chorób w tym depresji, anoreksji, a także otyłości, problemów układu krążenia, miażdżycy i chorób serca.

Fawizm, czyli kto powinien unikać bobu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Bób z reguły nie powinien szkodzić organizmowi. Istnieje jednak pewne schorzenie określanie mianem fawizmu, które powoduje, że bób staje się trucizną!

Dieta w zatruciach pokarmowych – produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym, jakie produkty spożywać, a które należy wykluczyć z diety?

Dieta podczas i po antybiotykoterapii

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Antybiotykoterapia jest koniecznym sposobem na wyleczenie wielu chorób, lekarze często przepisują nam antybiotyki z zaleceniem przyjmowania ich od 3 do nawet 14 dni. Jednakże niewielu z nich jest w stanie zalecić nam odpowiednią dietę oraz podać nam wskazówki żywieniowe – takie, które nie dopuszczą do znacznych strat w organizmie i wspomogą powrót do pełnego zdrowia po przebytej chorobie.

Dieta w gorączce – zasady, produkty zalecane i zakazane

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Choć gorączka to proces wspomagający walkę z chorobą, może doprowadzić do niekorzystnych konsekwencji. Wiele zależy od tego, czy dostarczymy organizmowi wszystkiego co konieczne.

DNA – czy może samo dzielnie neutralizować choroby genetyczne?

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Według doniesień opublikowanych w serwisie „Nature Biotechnology”, u pewnych osób DNA prawdopodobnie potrafi samodzielnie neutralizować choroby genetyczne.

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty zalecane i zakazane

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Uchyłki jelita grubego – co zrobić, aby ich uniknąć? Jak postępować, kiedy problem już wystąpił?

Dieta w chorobie Ménière'a – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O tym jak za pomocą diety zapobiegać atakom w chorobie Ménière'a.

Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Czerwienica prawdziwa to choroba zaliczana do nowotworowych o przewlekłym przebiegu. Leczenie można wspomóc dietoterapią, której celem jest obniżenie wystąpienia ryzyka zakrzepów.

Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Miedź to pierwiastek, któremu nie poświęca się nadmiernej uwagi. Dobitnie podkreśla jej znaczenie w organizmie stan permanentnego niedoboru – Zespół Menkesa.

Osteoporoza – objawy, przyczyny, leczenie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Osteoporoza staje się schorzeniem dotykającym coraz większą liczbę ludzi na świecie. Jej objawy trudno od razu dostrzec, ale leczenie lub sposoby zapobiegania jej nie są wcale skomplikowane i kosztowne.

Angina – co jeść, aby złagodzić bolesne objawy choroby?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Angina jest uciążliwą i bolesną chorobą, jedną z postaci zapalenia gardła. Co jeść, aby szybciej wrócić do zdrowia i zminimalizować towarzyszący jej ból?