Jesteś na:

cholesterol

Oceń
cholesterol - 4.7/5. Oddano 6 głosy.

cholesterol Cholesterol to związek będący największym wrogiem naszego serca. Istnieją dwie frakcje cholesterolu dobry HDL i zły LDL, których norma wynosi kolejno 30–80 mg/dl i 135–155 mg/dl i zależna jest od wieku, płci i przebytych chorób. Zarówno tłusta jak i zbyt słodka dieta może prowadzić do podwyższonej ilości złego cholesterolu LDL. Palenie papierosów i otyłość może spowodować, że podwyższony cholesterol będzie skutkował poważnymi chorobami układu krwionośnego prowadząc do zawałów i miażdżycy. W artykułach zebranych poniżej dowiesz się więcej zarówno o samym cholesterolu, jak i sposobach jego obniżenia. W większości wypadków wystarczy ruch i zmiana diety, aby zapobiec przykrym konsekwencjom podwyższonego cholesterolu.

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl 3 dni temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Weronika Knapczyk 5 dni temu

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

Cholesterol a stres

Długotrwały stres może być przyczyną wielu problemów między innym z układem pokarmowym, chorób układu krążenia i podwyższonego cholesterolu we krwi. Warto dowiedzieć się więcej o stresie i jego wpływie na poziom cholesterolu. 

Cholesterol – HDL, LDL, normy. Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Cholesterol – słowo na dźwięk którego drżą pacjenci i ich lekarze. Okrzyknięty winowajcą większości chorób układu krążenia i głównym czynnikiem miażdżycorodnym, tak naprawdę jest związkiem, który nie tylko dostarczamy sobie z pożywieniem, ale również codziennie syntetyzujemy w organizmie. Czym jest cholesterol, jakie są jego rodzaje i czy jest aż tak straszny, jak go malują?

Figa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy stosujesz figi w swojej kuchni? Jeśli odpowiedź brzmi “nie”, to najwyższy czas, by to zmienić. Sprawdź, ile dobrodziejstw niesie spożywanie tych owoców.

Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak, zawierają kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów, a to tylko niektóre z właściwości oliwek.

Sok z granatów na cholesterol

Sok z granatów zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które wspomagają obniżenie złego cholesterolu LDL. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić, bowiem jak większość owoców granaty zawierają fruktozę, która może stać się przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu. więcej o tej zależności przeczytasz w artykule: Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol.

Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?

Jak obniżyć na cholesterol

Należy wprowadzić więcej wysiłku fizycznego do swojego planu dnia i wypijać duże ilości wody. Najważniejsze jest jednak zastosowanie odpowiedniej diety, do której wskazówki znajdziesz w naszym artykule. Na niektóre produkty musisz szczególnie uważać, a inne być może po raz pierwszy wprowadzić do swojej diety.

Wiesiołek – zastosowanie oraz właściwości lecznicze i kosmetyczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Medycyna ludowa od wieków docenia dobrodziejstwo i właściwości lecznicze płynące z nasion i liści wiesiołka. Sekret rośliny tkwi w wyjątkowym składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma linolenowym (GLA) oraz linolowym (LA) zaliczanych do rodziny omega 6 oraz zawartości cynku, selenu, magnezu oraz wapnia. Czas abyśmy i my dowiedzieli się, w jaki sposób możemy wykorzystać cenny produkt w swoim domowym zaciszu.

Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Ile prawdy kryją w sobie legendy o złych skutkach spożywania masła? Czy rzeczywiście powinniśmy się go wystrzegać?

Dieta niskocholesterolowa – wskazania, skuteczność, produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czy dieta niskocholesterolowa jest więc faktycznie kluczem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych? Jakie jednostki chorobowe wymagają ograniczenia spożywanego cholesterolu i jaką dietę należy wtedy wprowadzić?

Dieta śródziemnomorska – produkty zalecane i zakazane oraz efekty

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

W diecie tej ograniczamy spożywanie białek pochodzenia zwierzęcego stawiając na białka roślinne. Rezygnujemy z wieprzowiny na rzecz ryb i owoców morza. Zobacz, które jeszcze produkty zalecane są w diecie śródziemnomorskiej.

Mak – rodzaje, właściwości, przechowywanie, przygotowanie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mak należy do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Właściwości drobniutkich, czarnych ziarenek zostały docenione już w starożytności, kiedy to wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból.

Borówka amerykańska i jej wpływ na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Borówka amerykańska, choć pochodzi z Ameryki Północnej, to w Polsce z łatwością ją znajdziemy, a nawet samodzielnie wyhodujemy. Powoli zbliża się sezon na te pyszne owoce, warto więc wiedzieć, co przyniesie nam ich spożywanie.

Laboratoryjny „must have”, czyli badania, które należy wykonać przed wizytą u dietetyka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Dziś wiemy, że równie ważnym – o ile nie ważniejszym – wskaźnikiem stanu odżywienia są wyniki badań laboratoryjnych, do których dietetycy przywiązują coraz większą wagę. Które z nich są najbardziej istotne? Które warto wykonać, by nasza dieta była jak najlepiej dopasowana do naszego stanu zdrowia?

5 skutków dla zdrowia jedzenia truskawek!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czekacie już na sezon truskawkowy? Już niedługo stragany warzywno-owocowe wypełnią się tymi słodkimi owocami. Jedzcie truskawki jak najczęściej i cieszcie się ich zdrowotnymi właściwościami!

Dieta TLC – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane oraz jadłospis

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta TLC – druga, po DASH, najlepsza metoda żywienia w rankingu U.S. News 2016 roku jest gorąco polecana pacjentom z wszelkimi problemami związanymi z układem sercowo naczyniowym. Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna jak o niej piszą?

Olej z wiesiołka – skład, zastosowanie, działanie i opinie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Lecznicze właściwości wiesiołka są wykorzystywane już od dawna. Z roku na rok preparaty z oleju wiesiołka zyskują coraz większą popularność i swoich zwolenników. Najbardziej cenne z całej rośliny są nasiona, z których to pozyskuje się prozdrowotny olej. Lista zalet oraz zastosowań jest spora.