Jesteś na:

cholesterol

Oceń
cholesterol - 4.7/5. Oddano 6 głosy.

cholesterol Cholesterol to związek będący największym wrogiem naszego serca. Istnieją dwie frakcje cholesterolu dobry HDL i zły LDL, których norma wynosi kolejno 30–80 mg/dl i 135–155 mg/dl i zależna jest od wieku, płci i przebytych chorób. Zarówno tłusta jak i zbyt słodka dieta może prowadzić do podwyższonej ilości złego cholesterolu LDL. Palenie papierosów i otyłość może spowodować, że podwyższony cholesterol będzie skutkował poważnymi chorobami układu krwionośnego prowadząc do zawałów i miażdżycy. W artykułach zebranych poniżej dowiesz się więcej zarówno o samym cholesterolu, jak i sposobach jego obniżenia. W większości wypadków wystarczy ruch i zmiana diety, aby zapobiec przykrym konsekwencjom podwyższonego cholesterolu.

Wiesiołek – zastosowanie oraz właściwości lecznicze i kosmetyczne

Martyna Jaros tydzień temu

Medycyna ludowa od wieków docenia dobrodziejstwo i właściwości lecznicze płynące z nasion i liści wiesiołka. Sekret rośliny tkwi w wyjątkowym składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma linolenowym (GLA) oraz linolowym (LA) zaliczanych do rodziny omega 6 oraz zawartości cynku, selenu, magnezu oraz wapnia. Czas abyśmy i my dowiedzieli się, w jaki sposób możemy wykorzystać cenny produkt w swoim domowym zaciszu.

Tłuszcze zwierzęce a zwiększone ryzyko chorób serca – najnowsze badania

Sonia Walla ponad tydzień temu

Rewolucyjne wyniki badań z udziałem 42 krajów Europy

Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Ile prawdy kryją w sobie legendy o złych skutkach spożywania masła? Czy rzeczywiście powinniśmy się go wystrzegać?

Cholesterol a stres

Długotrwały stres może być przyczyną wielu problemów między innym z układem pokarmowym, chorób układu krążenia i podwyższonego cholesterolu we krwi. Warto dowiedzieć się więcej o stresie i jego wpływie na poziom cholesterolu. 

Dieta niskocholesterolowa – wskazania, skuteczność, produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czy dieta niskocholesterolowa jest więc faktycznie kluczem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych? Jakie jednostki chorobowe wymagają ograniczenia spożywanego cholesterolu i jaką dietę należy wtedy wprowadzić?

Dieta śródziemnomorska – produkty zalecane i zakazane oraz efekty

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

W diecie tej ograniczamy spożywanie białek pochodzenia zwierzęcego stawiając na białka roślinne. Rezygnujemy z wieprzowiny na rzecz ryb i owoców morza. Zobacz, które jeszcze produkty zalecane są w diecie śródziemnomorskiej.

Mak – rodzaje, właściwości, przechowywanie, przygotowanie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mak należy do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Właściwości drobniutkich, czarnych ziarenek zostały docenione już w starożytności, kiedy to wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból.

Sok z granatów na cholesterol

Sok z granatów zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które wspomagają obniżenie złego cholesterolu LDL. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić, bowiem jak większość owoców granaty zawierają fruktozę, która może stać się przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu. więcej o tej zależności przeczytasz w artykule: Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol.

Borówka amerykańska i jej wpływ na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Borówka amerykańska, choć pochodzi z Ameryki Północnej, to w Polsce z łatwością ją znajdziemy, a nawet samodzielnie wyhodujemy. Powoli zbliża się sezon na te pyszne owoce, warto więc wiedzieć, co przyniesie nam ich spożywanie.

Laboratoryjny „must have”, czyli badania, które należy wykonać przed wizytą u dietetyka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Dziś wiemy, że równie ważnym – o ile nie ważniejszym – wskaźnikiem stanu odżywienia są wyniki badań laboratoryjnych, do których dietetycy przywiązują coraz większą wagę. Które z nich są najbardziej istotne? Które warto wykonać, by nasza dieta była jak najlepiej dopasowana do naszego stanu zdrowia?

5 skutków dla zdrowia jedzenia truskawek!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czekacie już na sezon truskawkowy? Już niedługo stragany warzywno-owocowe wypełnią się tymi słodkimi owocami. Jedzcie truskawki jak najczęściej i cieszcie się ich zdrowotnymi właściwościami!

Jak obniżyć na cholesterol

Należy wprowadzić więcej wysiłku fizycznego do swojego planu dnia i wypijać duże ilości wody. Najważniejsze jest jednak zastosowanie odpowiedniej diety, do której wskazówki znajdziesz w naszym artykule. Na niektóre produkty musisz szczególnie uważać, a inne być może po raz pierwszy wprowadzić do swojej diety.

Dieta TLC – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane oraz jadłospis

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta TLC – druga, po DASH, najlepsza metoda żywienia w rankingu U.S. News 2016 roku jest gorąco polecana pacjentom z wszelkimi problemami związanymi z układem sercowo naczyniowym. Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna jak o niej piszą?

Olej z wiesiołka – skład, zastosowanie, działanie i opinie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Lecznicze właściwości wiesiołka są wykorzystywane już od dawna. Z roku na rok preparaty z oleju wiesiołka zyskują coraz większą popularność i swoich zwolenników. Najbardziej cenne z całej rośliny są nasiona, z których to pozyskuje się prozdrowotny olej. Lista zalet oraz zastosowań jest spora.

Kasztany jadalne – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kasztany nie wszystkim kojarzą się jako opcja dania czy przekąski. Dla większości osób są to piękne drzewa spotykane w parkach czy przy ulicach, kwitnące na wiosnę oraz dające jesienią charakterystyczne, brązowe owoce, w kolczastej skorupce. Kasztany jadalne są owocami pochodzącymi od całkiem innego drzewa.

Nowy gatunek brokułów „Beneforte” szybko obniży Twój cholesterol

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Nowy gatunek brokułów „Beneforte” pozyskany naturalnymi metodami uprawy skutecznie i szybko obniży poziom złego cholesterolu LDL. Dzięki temu stanie się skutecznym środkiem w prewencji chorób serca.

Rozwiązanie zagadki francuskiej diety coraz bliżej!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak to się dzieje, że Francuzi przy tak dużym spożyciu tłuszczów nasyconych stosunkowo mało zapadają na choroby serca? Naukowcy kolejnych poszlak szukają wśród francuskich serów!

Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini należy do żywności funkcjonalnej, która posiada liczne walory zdrowotne. Wcale jednak nie musisz kupować gotowego opakowania, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktu. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus oraz poznaj prosty sposób na jego przygotowanie.

Skutki nadmiaru błonnika w diecie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Włókno pokarmowe stanowi ważny element codziennego jadłospisu, ponieważ reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym m. in. otyłości, hipercholesterolemii oraz cukrzycy. Błonnik w diecie jest składnikiem pożądanym, jednak jego nadmiar może wykazywać negatywne skutki na fizjologiczne funkcjonowanie organizmu.

Dziczyzna – wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania do spożycia

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jeśli słysząc hasło „dziczyzna” Twoim pierwszym skojarzeniem jest tłuste, niezdrowe mięso, zupełnie pozbawione wartości odżywczych i definitywnie skreślone z listy produktów wskazanych w codziennej diecie – najprawdopodobniej jesteś w dużym błędzie. Najwyższy czas stanąć oko w oko z leśną zwierzyną i oswoić… wiedzę o jej walorach odżywczych!

Fitosterole – działanie, występowanie i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Sterole roślinne ze względu na swoje zdrowotne właściwości są pożądane w diecie człowieka. Najpierw stosowane były w formie lekarstw, później jako suplementy diety a aktualnie są dodawane do produktów spożywczych i coraz częściej wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.

Kolendra – właściwości, przechowywanie i zastosowanie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz zastosowań kulinarnych kolendra posiada również prozdrowotne właściwości, które znajdują swoje wykorzystanie w medycynie naturalnej.

Kamica żółciowa – przyczyny, objawy, czynniki ryzyka oraz dietoterapia

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Rozwój techniki oraz szeroka dostępność nieinwazyjnej ultrasonografii znacznie ułatwiły wykrywanie, jednocześnie zwiększając liczbę osób wyleczonych z kamicy żółciowej.