Jesteś na:

cholesterol

Oceń
cholesterol - 4.7/5. Oddano 6 głosy.

cholesterol Cholesterol to związek będący największym wrogiem naszego serca. Istnieją dwie frakcje cholesterolu dobry HDL i zły LDL, których norma wynosi kolejno 30–80 mg/dl i 135–155 mg/dl i zależna jest od wieku, płci i przebytych chorób. Zarówno tłusta jak i zbyt słodka dieta może prowadzić do podwyższonej ilości złego cholesterolu LDL. Palenie papierosów i otyłość może spowodować, że podwyższony cholesterol będzie skutkował poważnymi chorobami układu krwionośnego prowadząc do zawałów i miażdżycy. W artykułach zebranych poniżej dowiesz się więcej zarówno o samym cholesterolu, jak i sposobach jego obniżenia. W większości wypadków wystarczy ruch i zmiana diety, aby zapobiec przykrym konsekwencjom podwyższonego cholesterolu.

Sok z karczocha – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne. Sok z karczocha na odchudzanie

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus L.) jest rośliną o prozdrowotnych właściwościach, z tego względu stosowany był w lecznictwie europejskim już od XVIII wieku m. in. w terapii miażdżycy, chorób wątroby i problemach trawiennych. Zakres wykorzystania tej rośliny jest bardzo szeroki, godnym polecenia jest sok z karczocha, który wspomaga odchudzanie. Jakie właściwości posiada sok z karczocha i jak go dawkować?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – efekty, jadłospis, przepisy

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Żywienie ma bardzo duży wpływ na zdrowie człowieka zdrowego, ale i w wielu chorobach. Jednym ze schorzeń, w których odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie jest cukrzyca. Jak się żywić, żeby utrzymać chorobę w ryzach?

Statyny – co to są, przeciwwskazania, skutki uboczne. Naturalne statyny

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powszechnymi problemami zdrowotnymi wielu państw na świecie, w tym również Polski, są choroby cywilizacyjne. Najczęściej są to choroby układu sercowo-naczyniowego, czyli miażdżyca tętnic, zawał serca oraz nadciśnienie tętnicze, których rozwój związany jest m.in. ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu frakcji LDL we krwi. W celach leczniczych zaleca się stosowanie odpowiedniej diety natomiast, gdy modyfikacja stylu życia i sposobu odżywiania nie jest wystarczająco skuteczna, pacjentowi zaleca się stosowanie statyn.

Cholesterol a stres

Długotrwały stres może być przyczyną wielu problemów między innym z układem pokarmowym, chorób układu krążenia i podwyższonego cholesterolu we krwi. Warto dowiedzieć się więcej o stresie i jego wpływie na poziom cholesterolu. 

Co to jest cholesterol HDL? Jakie są normy? Niski i wysoki cholesterol HDL

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jednym z powszechniejszych badań kontrolnych zalecanych przez lekarzy rodzinnych oraz specjalistów jest badanie cholesterolu ogólnego, cholesterolu frakcji LDL, HDL oraz triglicerydów, także w celu postawienia diagnozy i sprawdzenia przebiegu choroby. Badania te pełnią istotną rolę, ponieważ zarówno nadmiar, jak i niedobór pewnych składników wiążą się z rozwojem procesów patologicznych.

Sok z granatów na cholesterol

Sok z granatów zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które wspomagają obniżenie złego cholesterolu LDL. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić, bowiem jak większość owoców granaty zawierają fruktozę, która może stać się przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu. więcej o tej zależności przeczytasz w artykule: Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol.

Cholesterol LDL – norma, skutki podwyższonego poziomu. Jak obniżyć cholesterol LDL?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Cholesterol LDL jest to frakcja cholesterolu znana każdemu. Ze względu na coraz większą świadomość społeczeństwa oraz stawianie na profilaktykę wielu chorób, coraz więcej z nas zwraca na niego uwagę. Odbierając wyniki często jest jednym z niewielu parametrów, o którym cokolwiek wiemy i najczęściej sprawdzamy. Czym jest i o czym nam mówi ta lipoproteina, dowiesz się czytając poniższy artykuł.

Hipercholesterolemia – przyczyny, objawy, dieta. Hipercholesterolemia u dzieci

Marzena Kasprzak ponad miesiąc temu

Hipercholesterolemia – rozpoznanie i dieta

Olej kokosowy a cholesterol. Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

W świetle wydanego w tym roku raportu American Heart Association (AHA) olej kokosowy wypada nie najlepiej. Czy oznacza to, że wbrew obiegowej opinii nie jest wcale produktem korzystnym dla zdrowia?

Jak obniżyć na cholesterol

Należy wprowadzić więcej wysiłku fizycznego do swojego planu dnia i wypijać duże ilości wody. Najważniejsze jest jednak zastosowanie odpowiedniej diety, do której wskazówki znajdziesz w naszym artykule. Na niektóre produkty musisz szczególnie uważać, a inne być może po raz pierwszy wprowadzić do swojej diety.

Borówka amerykańska – wpływ na zdrowie i prewencję chorób

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Prozdrowotne właściwości owoców borówki znane są już od tysięcy lat. Główną rolę odgrywają tutaj naturalne barwniki, nadające owocom piękną barwę – antocyjany. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i czy warto sięgać po te owoce na co dzień?

Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać?

Jad pszczeli – właściwości, maść, cena

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Jad pszczeli jest to wydzielina gruczołu jadowego pszczół. Bardzo często wywołuje on silne reakcje uczuleniowe. Posiada jednak szereg prozdrowotnych właściwości, które od lat stosowane są w medycynie naturalnej. W jakim celu stosować jad pszczeli? Pod jaką postacią można go spotkać oraz w jakiej cenie dostępny jest na rynku? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule

Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

Cholesterol – HDL, LDL, normy. Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Cholesterol – słowo na dźwięk którego drżą pacjenci i ich lekarze. Okrzyknięty winowajcą większości chorób układu krążenia i głównym czynnikiem miażdżycorodnym, tak naprawdę jest związkiem, który nie tylko dostarczamy sobie z pożywieniem, ale również codziennie syntetyzujemy w organizmie. Czym jest cholesterol, jakie są jego rodzaje i czy jest aż tak straszny, jak go malują?

Figa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy stosujesz figi w swojej kuchni? Jeśli odpowiedź brzmi “nie”, to najwyższy czas, by to zmienić. Sprawdź, ile dobrodziejstw niesie spożywanie tych owoców.

Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak, zawierają kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów, a to tylko niektóre z właściwości oliwek.

Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.