cebula

Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.

Cebula – właściwości. Cebula na trądzik, blizny, włosy

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Cebula to warzywo doskonale znane każdemu. Wiele mam przygotowuje syrop z tej rośliny dla swojej rodziny, a gospodynie dodają ją do szeregu dań by urozmaicić smak i aromat potraw. Większość osób zdaje sobie sprawę z jej działania na układ oddechowy i aktywności wspomagającej leczenie przeziębień i infekcji, ale nie każdy już wie, że nadaje się także do leczenia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, trądziku, a nawet blizn szpecących skórę. Więcej o skuteczności cebuli w różnych schorzeniach w artykule, przeczytaj koniecznie!

Domowy syrop na kaszel – z cebuli, czosnku, imbiru. Jak zrobić syrop z cebuli?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Cebula, czosnek, czy imbir to surowce o bogatym wpływie na organizm człowieka i jego zdrowie. Oprócz działania, np. przeciwmiażdżycowego czy przeciwcukrzycowego, charakteryzują się niezwykle skutecznym wpływem na kaszel i inne objawy zakażenia dróg oddechowych. Informacje o zastosowaniu surowców i sposobie na syrop z cebuli znajdziesz w artykule.

10 właściwości leczniczych cebuli, o których nie miałeś pojęcia!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cebula jest tak prosta w uprawie, że spokojnie możemy zasadzić ją w doniczce na parapecie. To powszechne w Polsce warzywo posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Z pewnością któreś Cię zaskoczą!

Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Produkty, które co dzień używamy w naszej kuchni, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad, kolację, imprezę mają często zaskakujący wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Warto wiedzieć o tym nieco więcej skoro już używamy ich co dzień.

Wzajemny wpływ genów i diety na występowanie nowotworów

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Czym jest chemoprewencja i jaki ma ona wpływ na zachorowalność i leczenie chorób nowotworowych?

Naturalne antybiotyki. Rośliny o niezwykłych, leczniczych właściwościach

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Produkty używane na co dzień w kuchni mogą w wielu przypadkach zastępować drogie antybiotyki. Dowiedz się, które z nich są najlepszymi, naturalnymi antybiotykami.