Jesteś na:

boczniaki

Oceń
boczniaki - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

boczniaki Boczniak jest grzybem powszechnie występującym w Polsce. Głównie rośnie na martwym drewnie drzew iglastych. Swoją popularność zyskał nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, które urozmaicą niejedno danie, ale głównie z powodu cennych substancji. Grzyb ten w przeciwieństwie do innych, które mają znikomą wartość odżywczą, jest bogatym źródłem kwasu foliowego, co może być znaczące dla przyszłych mam, przyswajalnego białka, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wprowadzenie boczniaka do codziennej diety przynieść może wiele dobrego dla zdrowia. O tym wszystkim dowiecie się w artykułach zebranych poniżej. W nich odnajdziecie również przepisy na pyszne dania z boczniaków. Zapraszamy do lektury!

Boczniaki – właściwości

Boczniaki posiadają wiele cennych składników, które miedzy innymi uregulują poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie. Wpłyną również pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i poziom cukru, co z pewnością jest ważną funkcją dla osób zmagających się z cukrzycą.

Boczniaki – zastosowanie

Boczniaki dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowo-zapachowym świetnie odnajdują zastosowanie w kuchni. Mogą stać się zarówno głównym daniem, jak i dodatkiem do nich.  Z pewnością urozmaicą i wzbogaca wasze dania!

Boczniaki – przepisy

Z tych wyjątkowych grzybów, możemy zrobić kotleciki, zupę. Mogą stać się dodatkiem do sosów, flaków, gulaszy czy farszu do pierogów.