Jesteś na:

błonnik

Błonnik witalny – działanie, skutki uboczne, cena, opinie

Ewa Świndryk tydzień temu

Błonnik pokarmowy stanowi niezbędny element naszej codziennej diety. Jego główne źródło znajdziemy w pokarmie. Może także być przyjmowany w formie naturalnego suplementu diety – błonnika witalnego. Czym właściwie jest błonnik witalny i jakie efekty możemy uzyskać wprowadzając jego suplementację?

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia.

Otręby a płatki owsiane – różnice, zastosowanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy wiesz, czym różnią się płatki od otrębów owsianych? Czy stosujesz te produkty w swojej kuchni? Jakie właściwości niosą ze sobą? Czy warto po nie sięgać? Rozwiej swoje wątpliwości!

Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie, a w kuchni stanowi smaczny dodatek do surówek i kanapek. Poznajmy właściwości i sposoby wykorzystania czarnej rzepy.

Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?

Otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane – które wybrać?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zbawienny wpływ na perystaltykę naszych jelit ma błonnik pokarmowy. Niestety dietę większości Polaków możemy określić jako łatwostrawną, co oznacza, że spożywamy mniejszą ilość błonnika niż podają zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Z pomocą mogą przyjść otręby dodawane do jogurtu, zupy czy też ciast, gdyż już niewielka ich porcja zawiera cenne nie tylko dla przewodu pokarmowego włókno pokarmowe.

Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wydawać by się mogło, że natura obdarowała nas całkiem pokaźną ilością warzyw i owoców różnych odmian. Mimo to, człowiek stale szuka sposobów, by odkryć nowe gatunki roślin lub… stworzyć nowe. Takim sposobem powstało kalettes – krzyżówka jarmużu i brukselki. Jak wygląda, skąd pochodzi, jakie ma właściwości odżywcze i z czym najlepiej smakuje?

Ryż paraboiled – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jakie wartości odżywcze niesie za sobą spożywanie ryżu parabolicznego oraz jakimi cechami kulinarnymi charakteryzuje się ten gatunek zboża? Zapraszam do lektury!

Różne gatunki ryżu – który najlepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na świecie istnieje wiele gatunków ryżu, które między sobą różnią się nie tylko zawartością błonnika, skrobi, składników mineralnych oraz witamin, ale i zastosowaniem, kolorem, wyglądem ziarenek, smakiem, czasem przygotowania i… wieloma innymi cechami. Poznajmy bliżej najpopularniejsze rodzaje bezglutenowego zboża oraz zastanówmy się: który z nich wybrać?

Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy śmiało zakwalifikować do żywności o prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto zainteresować się skrobią oporną i w jaki sposób możemy sami ją wytworzyć w żywności? Zapraszam do lektury artykułu!

Len mielony a odchudzanie – wpływ na jelita i efekty stosowania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

To, że len jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie z rodziny omega 3, wie każdy z nas. Małe ziarenka lnu są również źródłem składników mineralnych oraz cennego błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych, a także białka roślinnego. Jak zatem drobne nasiona lnu mogą wpływać na pracę jelit oraz wspomagać odchudzanie?

Błonnik w nadmiarze może szkodzić!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dziś wciąż mówi się o tym, aby zwiększyć podaż błonnika w diecie. Wiele osób przez małe spożycie warzyw dostarcza go stanowczo za mało. Jednak uwaga! Jego nadmiar również może spowodować poważne konsekwencje.

Dieta wysokobłonnikowa – zasady, produkty, wskazania i przeciwwskazania

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Dieta wysokobłonnikowa może stać się remedium na dokuczliwe zaparcia. Przeczytaj co jeść, aby pomóc swoim jelitom.

Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i łączące różnorodne składniki, których kombinacje są nieograniczone. Stanowią świetny dodatek zarówno do makaronu pełnoziarnistego, razowego pieczywa czy warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Zdrowe, pełne błonnika, składników mineralnych i witamin. Mowa o pastach wegańskich!

Dieta niskoresztkowa – zasady, wskazania, produkty oraz jadłospis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta niskoresztkowa dostarcza organizmowi wysokiej dawki energii, która w całości zostaje wykorzystana przez organizm, nie obciążając jelit, dzięki czemu znajduje zastosowanie w stanach chorobowych układu pokarmowego oraz u osób w kilku dobach po zabiegach operacyjnych.