białko
Co to jest tofu? Z czym jeść i jak przygotować tofu?
Dieta wysokobiałkowa
Białko wspomaga odchudzanie, ponieważ posiada niewielka ilość kalorii, a organizm na jego rozłożenie potrzebuje dodatkowej energii. Należy jednak uważać na diety wysokobiałkowe, ponieważ źle zbilansowana może znacznie obciążyć nerki i prowadzić do poważnych powikłań.
Co to jest glicyna? Właściwości glicyny
Lizyna – właściwości. Lizyna w pożywieniu
Histydyna – działanie i zastosowanie
Białko serwatkowe a odchudzanie
Białko serwatkowe zwiększa proces przemiany materii nawet o 40%, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla osób walczących z otyłością. Dodatkowo uzyskiwane metodą CFM nie obciąża tak układu pokarmowego, ponieważ jest błyskawicznie absorbowane. Jak ze wszystkim należy jednak i z tym uważać.
Jogurt grecki – skład, właściwości, przepisy
Aminokwasy BCAA – działanie, skutki uboczne. BCAA – czy warto?
Leucyna – działanie i dawkowanie aminokwasu
Białko w diecie wegetariańskiej
Najlepszym źródłem białka dla wegetarian są rośliny strączkowe, orzechy, jaja. Warto do swoich posiłków również dodawać nasiona dyni, które w 100 g zawierają więcej białka niż w 100 g wołowiny.