Jesteś na:

bakterie

Bakteria Clostridium difficile – objawy zakażenia, leczenie. Co jeść przy zakażeniu C. difficile?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W obecnych czasach nawet drobne i niegroźne przeziębienie atakowane jest przez nas różnorodnymi pastylkami czy antybiotykami. Przewlekłe stosowanie takich środków farmaceutycznych wyjaławia jednak florę bakteryjną jelit, co skutkuje wieloma nieprzyjemnymi skutkami, m.in. rozwojem zakażenia bakteriami szczepu Clostridium difficile. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym są te bakterie i jak leczyć wywoływane przez nie zakażenie!

Dieta przy zakażeniu Clostridium difficile, leczenie ziołami

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Zakażenie Clostridium difficile stanowi jedno z najpoważniejszych zakażeń, których liczba przypadków na całym świecie w ostatniej dekadzie dynamicznie wzrastała. Jakie metody stosuje się w zwalczaniu jego skutków?

Zakażenie salmonellą – objawy, leczenie. Czy salmonella jest zaraźliwa?

Zatrucia pokarmowe będące ostrym schorzeniem żołądkowo-jelitowym powodowane są najczęściej aktywnością drobnoustrojów, które dostały się do organizmu wraz z zarażonym pożywieniem. Zjawisku temu bardzo często sprzyja okres wiosenno-letni, bowiem to właśnie wtedy obserwuje się zwiększoną liczbę odnotowanych przypadków zakażeń

Salmonella u dzieci – objawy, leczenie.

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Salmonella jest jednym z dobrze znanych zakażeń wynikających z niewłaściwej obróbki lub procesu higienicznego. Schorzenie to powoduje wiele niekorzystnych efektów zdrowotnych, jednak szczególnie niebezpieczne jest dla dzieci, gdyż w wyniku biegunek i wymiotów może doprowadzić do odwodnienia, które nieprawidłowo leczone doprowadzić może do śmierci.

Jak można zarazić się salmonellą? Leczenie domowe salmonelli

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Salmonellą może zarazić się każdy i to z różnych źródeł: pożywienia, wody czy od zwierząt. Jakie produkty mogą być źródłem tej bakterii oraz jak domowymi sposobami leczenia poradzić sobie z salmonellą?

Helicobacter pylori – test na zakażenie. Jak można zarazić się Helicobacter pylori?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Ponad 80% populacji polskiej jest nosicielami tej bakterii. Czy konieczne jest przeprowadzenie testów na jej obecność? Jak nie dopuścić do zakażenia?

Mikroflora jelitowa – krótki przewodnik po bakteriach zamieszkujących nasze jelito

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mikroflora jelitowa, czyli ogół szczepów bakterii i grzybów zamieszkujących nasz organizm jest zapomnianym i niedocenianym organem, którego rolę w funkcjonowaniu organizmu dopiero odkrywamy. Warto więc zapoznać się z najważniejszymi faktami dotyczącymi mikrobioty i poznać bliżej lokatorów naszych jelit.

Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy, rodzaje, przyczyny, leczenie i diagnostyka botulizmu

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Toksyna niewielkiej bakterii potrafiąca wywołać ciężkie w skutkach zatrucie. Sprawdź jakich produktów wystrzegać się, aby nie doszło do zakażenia.

Pleśń, drobnoustroje i bakterie w żywności. Sposoby, które pozwolą rozpoznać Ci nieświeży pokarm!

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego.

Kolejna cenna właściwość oleju kokosowego – skuteczny lek na candida albicans

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak pokazały najnowsze badania olej kokosowy skutecznie przeciwdziała namnażaniu się bakterii candida albicans.

Cała prawda o zasadzie 5 sekund. Czy bezpiecznie jeść z podłogi?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy 5 sekund wystarczy, aby bakterie z podłogi przeniosły się na jedzenie? Według przeprowadzonych badań to nie czas wpływa na zanieczyszczenie żywności bakteriami. Zasada 5 sekund w końcu znalazła swoje naukowe rozwiązanie.

Funkcje flory bakteryjnej – działanie probiotyków i prebiotyków

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W organizmie człowieka znajduje się wiele pożytecznych bakterii, które odpowiedzialne są za pracę naszego układu pokarmowego. Ich kondycja wpływa bezpośrednio na zdrowie całego organizmu. Sprawdź, jak możesz zadbać o swoją florę bakteryjną.

Racjonalna antybiotykoterapia zmniejsza ryzyko antybiotykooporności

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Antybiotyki, powszechnie dziś stosowane, niosą ze sobą niepodważalne korzyści idące jednak w parze z pewnymi zagrożeniami. Kiedy i w jaki sposób stosować antybiotykoterapię?

Probiotyki – źródło oraz wpływ na wygląd zewnętrzny oraz samopoczucie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Bakterie zwykły kojarzyć nam się źle. Oto kilka powodów, dla których warto je pokochać.

Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców ?

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Sama woda nie wystarczy! Pestycydy potrafią być na nią odporne. Przekonaj się jak szybko usunąć z żywności szkodliwe substancje chemiczne.

Niekonwencjonalne metody obróbki, przygotowania i przechowywania produktów

Weronika Jarmużek ponad miesiąc temu

Czy wiesz jak dalece posunęła się technologia w zakresie obróbki, przechowywania i przygotowania żywności? Koniecznie zapoznaj się z najnowocześniejszymi metodami.

Probiotyki dla dzieci i niemowląt - jakie wybierać?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Dużo mówi się na temat wpływu preparatów probiotycznych na łagodzenie objawów alergii pokarmowej oraz atopowego zapalenia skóry u maluchów. Czy faktycznie preparaty z probiotykami korzystnie wpływają na tego typu schorzenia?

Wrzody dwunastnicy - jak się objawiają i jak je szybko wyleczyć?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Z problemem wrzodów spotykamy się coraz częściej. Bóle brzucha, niestrawność, zgaga - często bagatelizujemy objawy, które mogą wskazywać na poważną chorobę.

Probiotyki ginekologiczne dla kobiet w ciąży i nie tylko!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

O tym, że probiotyki są dobre dla naszego zdrowia wie prawie każdy. Ale co tak naprawdę nam dają, jak je wybrać i jakie zastosowanie mają probiotyki ginekologiczne?

Prebiotyki w żywności - jak działają i kiedy znajdują zastosowanie?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Prebiotyki zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej. Ułatwiają kolonizację bakterii - zatem spełniają funkcję pomocniczą wobec organizmów probiotycznych.