Jesteś na:

aromaterapia

Olej jojoba – właściwości, zastosowanie, cena

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Olej jojoba otrzymywany jest z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej. Potocznie nazywany jest olejem jednak w rzeczywistości jest to wosk. To substancja bardzo odporna na ciepło, która znalazła zastosowanie głównie w przemyśle kosmetycznym. Ogromną zaletą oleju jojoba jest to, że może być on stosowany w pielęgnacji każdego typu skóry. Jakie właściwości posiada omawiany wosk? Oraz gdzie najczęściej jest on wykorzystywany?

Anyż to nie tylko anyżówka – zobacz jak wykorzystać tę egzotyczną przyprawę

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników.