Jesteś na:

antocyjany

Czerwone pomarańcze – właściwości i zastosowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Kolor pomarańczowy jednoznacznie kojarzy nam się z okrągłymi, słodkimi cytrusami o tej intensywnej barwie. Trudno jest więc wyobrazić sobie, iż… nie wszystkie pomarańcze są pomarańczowe! Skąd pochodzą krwistoczerwone odmiany cytrusów, jakie są ich walory odżywcze i zastosowanie oraz czy mają istotną przewagę nad pospolitymi pomarańczami?

Barwniki spożywcze, czyli co sprawia, że jedzenie bardziej smakuje i lepiej wygląda

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Każdego dnia robiąc zakupy, wybieramy produkty, które przykuwają czymś nasz wzrok – zielone jabłka, krwistoczerwone mięsa, złociste pieczywo. Wszyscy oceniamy wartość produktu przede wszystkim dzięki temu, co jesteśmy w stanie zobaczyć. Dowiedz się o więcej o barwnikach dodawanych do żywności.