Jesteś na:

amarantus

Oceń
amarantus - 4.3/5. Oddano 3 głosy.

amarantus Amarantus to bardzo cenne pseudozboże nazywane często zbożem XXI wieku. Od koloru jego kwiatów powstała nazwa koloru amarantowego. Jego liczne właściwości prozdrowotne, wysoka zawartość cennych składników odżywczych, witamin i komplet aminokwasów egzogennych sprawia, że jego popularność rośnie wśród wegetarian, ale nie tylko. Zaliczany jest również do żywności funkcjonalnej. Regularne spożywanie amarantusa pomaga w leczeniu wielu chorób, w tym anemii czy cukrzycy. Jako pseudozboże może być wykorzystywane w rozmaity sposób. Na pewno w zdrowy sposób urozmaici waszą kuchnię. Więcej o tej cudownej roślinie dowiecie się w artykułach poniżej. Wśród nich znajdziecie również przepisy oraz sposób przygotowania amarantusa. Zapraszamy do lektury.

Amarantus – uprawa

Obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na całym świecie. W Polsce uprawy znajdują się głównie na Lubelszczyźnie.

Amarantus – zastosowania

Z amarantusa wytwarzana jest mąka, która z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną do wszelkiego rodzaju wypieków. W Polsce można zakupić również popping, czyli prażone ziarna amarantusa.

Amarantus – wartości odżywcze

Oprócz cennego białka, węglowodanów i tłuszczu amarantus zawiera błonnik, przeciwutleniacze oraz skwalen. Wśród minerałów warto wymienić wapń, którego ilość jest większa niż w mleku, żelazo, fosfor i magnez, którego ilość dostarczy 1/3 dziennego zapotrzebowania.