Jesteś na:

alergia

Uczulenie na lateks – przyczyny, objawy oraz alergeny pokarmowe

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Czy wiesz, że będąc uczulonym na lateks prawdopodobne jest, że możesz mieć alergię również na niektóre owoce? Sprawdź dlaczego.

Dieta osób z alergią na nikiel – produkty zakazane i zalecane

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Alergia na nikiel jest jedną z częściej spotykanych alergii zarówno w grupie dzieci, jak i osób dorosłych. Do roku 2000 była ona diagnozowana w Polsce zdecydowanie rzadziej niż w USA, czy w krajach Europy zachodniej. Z biegiem czasu jednak wskaźnik ten zaczął dorównywać temu na zachodzie.

Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mdłości, ból głowy, zlewne poty i zaczerwienie skóry po wyjściu z ulubionej chińskiej knajpki to niekoniecznie konsekwencje męczących wyrzutów sumienia po wątpliwie zdrowym posiłku. Możliwe, że cierpisz na rzadką dolegliwość zwaną syndromem chińskiej restauracji, której objawy pojawiają się zwykle po spożyciu orientalnych potraw. Czym więc mógł zawinić Twój ulubiony sos sojowy i czy powinieneś zmienić gusta smakowe?

Znaczenie diety w atopowym zapaleniu skóry (AZS) – produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Postępowanie terapeutyczne w Atopowym zapaleniu skóry sprowadza się często jedynie do leczenia farmakologicznego i objawowego łagodzenia dolegliwości, tymczasem dieta okazuje się mieć istotny wpływ na remisję objawów choroby. Jakie produkty wyeliminować w jadłospisie chorego na AZS, a które warto włączyć do diety?

Skaza białkowa – objawy i dieta przy alergii pokarmowej na białko

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Najpopularniejszym białkiem mleka krowiego charakteryzującego się alergennością jest kazeina. Uczulać może także białko serwatkowe, czyli beta-laktoglobulina, alfa-laktoalbumina, albumina surowicy bydlęcej.

Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) – zasady, wskazania, produkty

Dominika Maj ponad miesiąc temu

Salicylany dosyć często wywołują u ludzi reakcje alergiczne bądź nietolerancję. Czy w takim wypadku należy zupełnie wyeliminować je z diety? Czy istnieją produkty pozbawione tych substancji? Kiedy należy zastanowić się nad wprowadzeniem diety aspirynowej?

Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.

Wyślij swoje dziecko na wieś a ochronisz je przed alergiami

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Alergie można złapać w każdym momencie, tak samo jak astmę. Istnieje jednak sposób, aby wzmocnić przed nimi swoją odporność. Kluczem jest wiejski kurz! Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak!

Choroby cywilizacyjne - czynniki ryzyka, profilaktyka oraz rodzaje i charakterystyka chorób

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Dorobek cywilizacyjny przyniósł wiele dobra ale jednocześnie stał się przyczyną wielu zagrożeń. Postęp i dobrobyt z jednej strony ułatwiają nam życie, a z drugiej zwiększają liczbę chorób. Jakie są czynniki ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych? I czy tak naprawdę można im zapobiec?

Dieta bezglutenowa – zalety i wady

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej.

Jęczmienna, orkiszowa, żołędziowa i z cykorii, czyli rodzaje kawy bezkofeinowej

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dla osób z nietolerancją, dzieci oraz kobiet w ciąży, a także dla fanów produktów zbożowych, istnieją kawy naturalnie bezkofeinowe wyprodukowane m. in. z cykorii, orkiszu czy żołędzi.

Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras).

Celiakia i inne choroby glutenozależne - rodzaje, rozpoznanie

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety.

Makrela – wartości odżywcze, przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Zadbaj o zdrowie swojego dziecka i zapewnij mu bezpieczny start!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzieci potrafią chorować bardzo często. Z pewnością wie o tym nie jeden rodzic, który posłał swoją pociechę do przedszkola. Dziś opowiemy o częstych chorobach, które dotykają najmłodszych i sposobach na ich leczenie.

Alergia na pokarm, rośliny, nikiel, owady oraz leki. Poznajmy najczęstsze alergeny

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Ostatnie doniesienia medyczne dowodzą, że coraz więcej osób zmaga się z alergiami. Pretenduje to niemal do nadania im miana współczesnej epidemii. Nawet w rankingu schorzeń opracowanym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) alergie znajdują się na trzeciej pozycji.

Alternatywne źródła wapnia dla osób wykluczających z diety nabiał

Marta Konował ponad miesiąc temu

Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem. Bez niego trudno o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najwięcej wapnia znajdziemy w nabiale, ale co jeśli nasza dieta wyklucza nabiał?

10 produktów codziennego użytku groźnych dla twojego zdrowia

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Szkodliwe, rakotwórcze związki kryją się w przedmiotach codziennego użytku. Dowiedz się, które produkty stosowane na co dzień mogą być niebezpieczne dla twojego zdrowia.

Mleko klaczy – wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Mleko kozie, krowie, czas na mleko klaczy. Jest zdrowsze od mleka krowiego, mniej alergenne i bardzo podobne pod względem składu do mleka kobiecego.

Niesteroidowe leki przeciwzapalne – działanie, skutki uboczne, zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Liczne choroby pozostają do tej pory nieuleczalne, lecz z walce z bólem możemy uważać się za zwycięzców. Czy powszechnie stosowane środki przeciwbólowe nie stanowią żadnego zagrożenia?