Jesteś na:

alergia

Alergia krzyżowa – objawy i dieta przy alergii krzyżowej

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Alergia jest znana wszystkim i bardzo powszechna. Obecnie większość z nas wie, lub też domyśla się, iż jest uczulone na jakiś produkt. Zjawisko alergii krzyżowej jest niebezpieczne dla alergików, gdyż może pojawiać się nagle, a jej objawy mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia pacjenta. Warto uważać szczególnie w okresie pylenia, gdyż w wyniku znacznych podobieństw w budowie poszczególnych alergenów współoddziałują one dając wzmożone objawy.

Skaza białkowa – objawy, dieta i leczenie skazy białkowej

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Dużą rolę w alergii odgrywa system immunologiczny. Substancje wnikające do organizmu z zewnątrz (czyli antygeny) powodują, że układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które łącząc się z substancją obcą, tworzą kompleksy antygen-przeciwciało. W taki sposób obca substancja po dostaniu się do organizmu zostaje zneutralizowana. Proces ten przebiega u wszystkich ludzi i z reguły nie powoduje objawów chorobowych. Jeżeli jednak organizm wytworzy zbyt dużą ilość przeciwciał, dochodzi w organizmie do reakcji zapalnych, które objawiają się alergią [1]. Jednym z przykładów takiej reakcji jest skaza białkowa.

Skaza białkowa u niemowlaka – objawy. Dieta matki karmiącej

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Skaza białkowa jest to rodzaj alergii pokarmowej, który spędza sen z powiek wielu mamom, szczególnie tym mniej doświadczonym w macierzyństwie. Nieprawidłowa reakcja organizmu może rozwijać się po spożyciu nie tylko mleka, ale również innych produktów zawierających alergeny.

Uczulenie na gluten u niemowląt – objawy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Uczulenie na gluten jest tematem wartym uwagi, gdyż większość myli ją i stawia na równi z celiakią, która jest chorobą immunologiczną i przynosi zupełnie inne skutki w funkcjonowaniu organizmu, a co ważniejsze także w strukturze błony śluzowej jelita. Zagadnienie to jest istotne, gdyż dotyka coraz większą ilość osób, które niekiedy nie są świadome występowania uczulenia lub też nie łączą go z odczuwanymi objawami.

Histamina – produkty, nietolerancja i alergia, testy. Dieta antyhistaminowa

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Aminy biogenne to związki azotowe, szeroko rozpowszechnione w środowisku. Są one niezbędne do utrzymania żywotności komórek oraz do prawidłowego przebiegu procesów komórkowych wielu organizmów. Mogą być wytwarzane w organizmach żywych lub dostarczane do naszego ustroju wraz z pożywieniem. Jedną z amin biogennych jest histamina [1]. Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Alergia pokarmowa – objawy skórne, najczęstsze alergeny. Badania na alergie pokarmowe

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Niepożądane objawy po spożyciu niektórych produktów spożywczych obserwowane były już wiele wieków temu. Tymczasem do dziś rozpoznawanie alergii pokarmowej nie jest łatwe, ze względu na różnorodność manifestacji objawów klinicznych. Pewne produkty takie jak mleko krowie, jaja czy orzechy mogą wywoływać u niektórych osób niepożądane reakcje alergiczne. Skąd więc bierze się alergia pokarmowa i jak ją zdiagnozować?

Alergia na gluten – objawy. Celiakia a alergia na gluten

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Alergiczną reakcję na pokarm określa się jako niewłaściwą reakcję układu odpornościowego na spożycie produktu, który u większości osób nie powoduje niepożądanych skutków. Reakcje alergiczne różnią się gwałtownością przebiegu, w najcięższych przypadkach mogą mieć nawet skutek śmiertelny

Olej z czarnuszki – właściwości. Do picia, na trądzik, alergię, zmarszczki, łysienie

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Olej z czarnuszki na raka i inne dolegliwości. Czy warto go stosować? Czy jest bezpieczny?

Atopowe zapalenie skóry – przyczyny, objawy, dieta. Jak leczyć atopowe zapalenie skóry?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Atopowe zapalenie skóry dotyczy coraz większej liczby osób. Objawy choroby znacząco mogą pogorszyć jakość życia chorych. Co to za choroba i jak z nią walczyć?

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.

Wizyta u dietetyka z dzieckiem – czy warto?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zapewnienie maluchowi odpowiedniej porcji różnorodnych wartościowych pokarmów może wydawać się z pozoru bardzo proste. Co jednak zrobić, kiedy u dziecka wykryto alergię na wybrane składniki, nie ma ochoty na pokarmy i stale chudnie bądź zbyt szybko przybiera na masie ciała?

Tarczyca Bajkalska – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tarczyca bajkalska to roślina od dawna znana we wschodniej medycynie. Związki aktywne w niej zawarte okazują się mieć korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jakie właściwości, poza potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym posiada tarczyca bajkalska? W jakich chorobach jej stosowanie przyniesie korzyści terapeutyczne?

Kwercetyna – działanie, suplement, skutki uboczne, cena

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Produkty pochodzenia roślinnego niosą za sobą wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Tytułowa kwercetyna występuje przede wszystkim w warzywach i owocach, charakteryzując się dość ciekawym działaniem na organizm ludzki. Warto dokładniej się jej przyjrzeć.

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Alergia na białka mleka krowiego u dzieci – niedobory pokarmowe, dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających składników diety niemowląt oraz dzieci. Sposobem na uniknięcie niekorzystnych dla poprawnego rozwoju oraz dobrego samopoczucia pociechy objawów jest stosowanie żywienia opartego na produktach, które nie zawierają alergennych białek.

Egzema – objawy, przyczyny, leczenie i wspomaganie dietetyczne

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Atopowe zapalenie skóry, niegdyś zwane egzemą to uciążliwe schorzenie, na które zapadalność wzrasta wśród społeczeństw wysokorozwiniętych.

Uczulenie na lateks – przyczyny, objawy oraz alergeny pokarmowe

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Czy wiesz, że będąc uczulonym na lateks prawdopodobne jest, że możesz mieć alergię również na niektóre owoce? Sprawdź dlaczego.

Dieta osób z alergią na nikiel – produkty zakazane i zalecane

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Alergia na nikiel jest jedną z częściej spotykanych alergii zarówno w grupie dzieci, jak i osób dorosłych. Do roku 2000 była ona diagnozowana w Polsce zdecydowanie rzadziej niż w USA, czy w krajach Europy zachodniej. Z biegiem czasu jednak wskaźnik ten zaczął dorównywać temu na zachodzie.

Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mdłości, ból głowy, zlewne poty i zaczerwienie skóry po wyjściu z ulubionej chińskiej knajpki to niekoniecznie konsekwencje męczących wyrzutów sumienia po wątpliwie zdrowym posiłku. Możliwe, że cierpisz na rzadką dolegliwość zwaną syndromem chińskiej restauracji, której objawy pojawiają się zwykle po spożyciu orientalnych potraw. Czym więc mógł zawinić Twój ulubiony sos sojowy i czy powinieneś zmienić gusta smakowe?