Jesteś na:

Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka

16 18 20

Moją dzisiejszą propozycją na danie z makaronem jest Tagliatelle ze szpinakiem. To szybkie w przygotowaniu, pożywne oraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza.
P1080564

Składniki

Pierś z kurczaka 1 sztuka

Szpinak świeży 150 g

Makaron pełnoziarnisty typu tagliatelle – 1 szklanka

Jogurt naturalny 2% 1 opakowanie

Orzechy włoskie 5 sztuk

Ser Feta 1/4 kostki

Czosnek 3 ząbki

Bazylia świeża

Gałka muszkatołowa

Słodka papryka

Pieprz czarny

Sposób przygotowania: 
Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem, a następnie dodać liście szpinaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem ze szpinakiem, dodać pokruszony ser Feta. Na wierzchu układać kawałki kurczaka, całość posypać drobno posiekanymi orzechami.

P1080559

P1080566

P1080570

Smacznego!

Oceń
7.8/10. Oddano 21 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię