Jesteś na:

Świąteczne śledzie z orzechami i suszonymi śliwkami

16 18 20

Śledzie z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami to idealna propozycja na wigilijny stół. Słony i lekko kwaśny smak śledzia w połączeniu ze słodyczą śliwek daje oryginalny i niepowtarzalny efekt. W dodatku śliwki dzięki wysokiej zawartości błonnika pomogą nam zniwelować skutki świątecznego przejedzenia. W przepisie użyłam śliwek kalifornijskich, ale dobrze sprawdzą się również węgierki, jeśli ktoś preferuje ich charakterystyczny smak.

SAMSUNG CSC

Składniki

Śledź 0,5 kg (5 płatów)

Cebula 4 średnie sztuki

Śliwki suszone 100 g

Orzechy włoskie 100 g

Koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Olej rzepakowy 1 łyżka

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Śledzie włożyć do garnka z zimną wodą i moczyć przez całą noc w lodówce.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć chwilkę cebulę pokrojoną w piórka, wrzucić orzechy i śliwki, całość delikatnie przemieszać i pozostawić na ogniu przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeszcze raz wymieszać zawartość patelni.

Śledzie osuszyć i pokroić na około 3 cm paski, układać warstwami na przemian z cebulą w szklanym naczyniu. Odstawić na 24 h do lodówki. Śledzie w warunkach chłodniczych można przechowywać około 7 dni.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

Oceń
7.0/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: