Jesteś na:

Suszona wołowina – przepis. Gdzie kupić suszoną wołowinę?

16 18 20

Suszona wołowina, czyli wysokobiałkowa przekąska z długim terminem ważności do spożycia, wymyślona została przez północnoamerykańskich Indian. Stanowi doskonałą propozycję na długie wycieczki oraz przekąskę między posiłkami.

Suszona wołowina

W procesie suszenia mięso zostaje pozbawione wody, dzięki czemu nie wymaga specjalnych warunków do przechowywania, jednocześnie zachowując wysokie wartości odżywcze. Mięso wołowe to dobre źródło witamin z grupy B (szczególnie B12, ważnej do produkcji czerwonych krwinek) oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, cynk i selen, które m.in. wspomagają odporność i spowalniają proces starzenia się.

Suszona wołowina – gdzie kupić?

Suszona wołowina to przekąska coraz bardziej popularna również w Polsce, z jej dostępnością bywa jednak różnie. Okresowo występuje na tzw. „Tygodniach amerykańskich” organizowanych w supermarketach. Można ją dostać również w delikatesach i sklepach internetowych. Abyśmy mieli świadomość składu takiej przekąski, zalecane jest jej samodzielne przygotowanie w domu. Sklepowe produkty posiadają wysoką zawartość sodu, której nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca i nadciśnienia.

Suszona wołowina – przepis

Przepis na suszoną wołowinę

Składniki:

  • Wołowina 300g

Marynata:

  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Zioła (wg uznania)
  • Chili
  • Czosnek

Wykonanie:

Wołowinę pokroić w długie paski, grube na ok. 0,51cm. Następnie przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Do gotowej marynaty włożyć pocięte mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Gotowe, zamarynowane mięso wyłożyć na blachę. Suszyć w piekarniku ok. 5h w 70’C (w zależności od piekarnika).

rozwiń

Suszona wołowina może być wartościowym produktem zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Wspomaga wytrzymałość i regenerację mięśni, a jej długoterminowa zdatność do spożycia zapewni w każdych warunkach.

 

Literatura:

Neil Perry. Dry aging beef. International Journal of Gastronomy and Food Science. January 2012, 78-80
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Suszona wołowina – przepis. Gdzie kupić suszoną wołowinę? - 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!