Jesteś na:

Stres oksydacyjny i RFT – niebezpieczne dla Twojego zdrowia!

16 18 20

Organizm stale otaczany jest przez czynniki powodujące powstawanie wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do stresu oksydacyjnego. Warto poznać naturalne antyoksydanty znajdujące się w żywności oraz czynniki, jakich warto unikać, aby nie dopuścić do powstania nadmiaru reaktywnych form tlenu, gdyż są one przyczyną do powstania nowotworów, stanów zapalnych czy choroby Alzheimera.

Trzyliterowy skrót  RFT oznacza reaktywne formy tlenu (wolne rodniki), które powstają w procesie niecałkowitego zredukowania tlenu, w wyniku którego powinna powstać cząsteczka wody metabolicznej. Owy proces ma miejsce podczas zaburzonego metabolizmu składników odżywczych, takich jak  glukoza, dostarczanych wraz z pożywieniem. Nadmiar wolnych i aktywnych cząsteczek tlenu w organizmie jest powodem stanów zapalnych, nowotworów i chorób układu krążeniowego. Organizm posiada mechanizmy, umożliwiające mu neutralizowanie  reaktywnych cząsteczek, jednak w przypadku, gdy powstaje ich nadmiar, naturalne metody detoksykacji mogą zawieść. Zaburzenie równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej, czyli pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a biologiczną zdolnością do szybkiej detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy szkód wyrządzonych przez te produkty, nazywamy stresem oksydacyjnym. Wówczas w organizmie  ilość antyoksydantów jest niewystarczająca, by zneutralizować negatywne działanie wolnych rodników.

Reaktywne formy tlenu (RFT), a stres oksydacyjny

Reaktywne formy tlenu wchodzą w reakcje i powodują liczne zmiany w strukturze oraz funkcjonowaniu białek, węglowodanów, lipidów i DNA w organizmie człowieka. Zmiany w białkach np. kolagenie skóry objawiające się rozpadem, rozluźnieniem ich poprawnej struktury trzecio i czwartorzędowych białek, skutkuje przyspieszonym starzeniem się organizmu i narządów. Bardzo podatne na utlenienia, a tym samym źródłem nadmiaru RFT są cukry proste. Warto więc ograniczyć spożycie monosacharydów do ok. 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, wykluczając słodycze czy słodkie wyroby cukiernicze z diety. Negatywnym skutkiem wpływu aktywnych form tlenu mogą być zmiany mutacyjne w genach DNA komórek ciała. Mutacje w materiale genetycznym powstają na skutek skumulowania się RFT, co może spowodować rozpoczęcie procesu niekontrolowanego podziału zmutowanych komórek, czyli rozwojem choroby nowotworowej. Cząsteczki lipidów w wyniku licznych reakcji zostają utlenione, a w konsekwencji nadmiar gromadzi się w postaci płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, powodując rozwój chorób niedokrwiennych serca, zawałów i innych nieprawidłowości w funkcjonowanie układu krążenia. Niektóre tłuszcze wchodzące w skład enzymów, pod wpływem nadmiernego utleniania tracą swoje właściwości enzymatyczne, co skutkuje zaburzeniami w metabolizmie komórkowym.

Istnieje wiele czynników, które powodują nadmierne powstanie wolnych rodników w organizmie:

  • promieniowanie UV i jonizujące,
  • nadmierny wysiłek fizyczny,
  • duży i długotrwały stres,
  • stany zapalne i chorobowe w organizmie,
  • palenie tytoniu, spożywanie dużych dawek alkoholu,
  • nadmierna suplementacja składników mineralnych oraz witamin,
  • wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
  • niskie spożycie antyoksydantów, które wspomagają organizm w walce z RFT.

Aby ustrzec się przed stresem oksydacyjnym należy eliminować niekorzystne nawyki. Warto wprowadzić do diety produkty bogate w substancje naturalnie detoksykujące i unieczynniające nadmiary reaktywnych form tlenu powstałych w organizmie. Zaliczamy do nich między innymi witaminę C oraz E, czyli witaminę młodości, karotenoidy będące prekursorami roślinnymi do wytworzenia witaminy A. Selen, który stanowi składnik enzymów neutralizujących wolne rodniki. Ponadto kwasy fenolowe, flawonoidy i barwniki betalaninowe. Powyższe substancje znajdziemy w naturalnej, zdrowej żywności, głównie w zbożach, świeżych owocach i warzywach oraz olejach roślinnych, w których rozpuszczają się witaminy A, D i E.

Oceń
Stres oksydacyjny i RFT – niebezpieczne dla Twojego zdrowia! - 8.5/10. Oddano 2 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?