Opinie

  1. Ja miałam zeszłego roku perforacje żołądka. Jesienią usunietabtorbiel na wątrobie wraz z woreczkiem żółciowym. Pojawiła się zgaga. Od 3tug biorę leki a efekt niewielki wczoraj wylądowałam na pogotowiu bo miałam atak. Uważam co jem i też mam problem z takimi zaparciamj. Po całym dniu przymuszam się a jelita czuje jak są sciasniete takie obkurczone.

  2. Przy zaparciach spastycznych polecam również wizytę u Fizjoterapeuty uroginekologicznego, często rozluźnienie mięśni dna miednicy daje dobre rezultaty 🙂 – Stres

  3. Bardzo ciekawy jest ten artykuł pani Aleksandry. Wcześniej nie wiedziałem o tych rodzajach zaparć. Przy epizodzie depresyjnym, miałem niewątpliwie zaparcia spastyczne. Nie mogłem się wypróżnić, pomimo wypełnionego jelita. Osobiście, potrzebuję psychicznego komfortu oraz czystej i zadbanej toalety, by na luzie zrobić kupę.

  4. Przyz zaparciach spastycznych nalezy ograniczyc zbyt duze ilosci surowych warzyw, jesc drobne kasze, jasny pszenny chleb i blonnik rozpuszczalny w wodzie

  5. a jaka diete nalezy stosowac przy zaoarciach spastycznych? czy mozna to jakos leczyc?

    1. Jeśli “bonavita.pl” nie odpowiada, to ja mogę spróbować. 😉
      Zaburzenia jelit można leczyć odpowiednim stylem życia, czyli: dieta + zwiększona aktywność fizyczna. Jeśli to nie pomoże, to wtedy taka osoba powinna udać się do lekarza.

      W okresie zaparć należy stosować dietę bogatoresztkową, czyli tak jak pisano w artykule – przede wszystkim zwiększyć spożycie błonnika. Jego dobrym źródłem będą warzywa surowe, produkty zbożowe, najlepiej rafinowane, czyli białe pieczywo. (Inaczej jest w zaparciach atonicznych – tam zalecane jest pieczywo pełnoziarniste)
      Podczas zaparć również należy spożywać produkty mleczne fermentowane, a więc kefiry, jogurty, zsiadłe mleko. Porady w okresie zaparć:
      – wypicie na czczo szklanki wody z miodem i cytryną
      – wypicie na czczo szklanki zsiadłego mleka
      – zjedzenie na czczo śliwek suszonych namoczonych w wodzie
      – bezpośrednio przed kolacja można spożyć 1 lub 2 łyżeczki siemienia lnianego, popijając herbatą lub wodą
      – 1 łyżeczka otrąb pszennych dodawanych do jogurtu, mleka, kefiru – kilka razy dziennie
      W okresie biegunek natomiast należy unikać warzyw surowych. Najlepiej żeby to były warzywa ugotowane i przetarte, np puree z ziemniaków, przetarta marchew.
      Należy też unikać kapusty, grochu, fasoli, bobu, soczewicy, cebuli, pora, serów żółtych oraz smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu.

      1. No akurat przy zaparciach spastycznych to nie ta dieta co Pani Joanno napisała . Pani napisała ogólnie do zaparć. Ta podana przez Panią dieta to dieta dla zaparać atonicznych dla spastycznych jest lekko strawna i błonnika max 25 g na dobę. To tak w skrócie
        Pozdrawiam

  6. U mnie zaparcia pojawiły się w wyniku stresu i pobytu w szpitalu.W ciągu pół roku przeszłam dwie operacje stóp.Pani doktor powiedziała,że to skutek nerwów i zmian jakie zaszły,wiadomo nie mogłam odrazu chodzić,ruszać się.

    1. Stres rzeczywiście może wyrządzić wiele szkód w naszym organizmie. Warto poznać przyczyny i sposoby radzenia sobie z nim. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych konsekwencji zarówno fizycznych, jak i psychicznych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *